Fără achiziția certificatelor CO2, termocentralele se vor închide – Vezi oferta CEO pentru salariații săi

ceo02

Directoratul CE Oltenia a remis presei un comunicat în care se explică pe scurt situația companiei dar și modul în care 3.000 de salariați vor pleca din companie. Astfel, Complexul Energetic Oltenia traversează o perioadă extrem de dificilă din cauza apariției pe piață, în perioada 2011-2013, a unei mari cantități de energie produsă din surse regenerabile.

Potrivit comunicatului de presă, „cea mai mare problemă, în anul 2015, este necesitatea de a aloca 500 mil. RON pentru achiziția certificatelor de CO2. Această obligativitate a apărut după anul 2013. Dacă în 2013 și 2014 certificatele au fost cumpărate cu prețuri între 2 EURO si 5 EURO, în 2015 prețul mediu este de cca. 8 EURO/certificat. Neachiziționarea acestor certificate duce la oprirea activității termocentralelor. Singura posibilitate de a face față acestei cheltuieli este o restructurare a companiei. Aceasta se poate face prin: externalizarea carierei Berbești (cca.1000 persoane); încetarea raporturilor de lucru pentru 1300 de salariați care îndeplinesc condițiile de pensionare pana la 01.06.2017;
încetarea raporturilor de muncă pentru 250 de salariați de la Sucursala Brăila; încetarea raporturilor de muncă cu alți 450 de salariați, conform unor criterii stabilite. Cu excepția celor care vor fi transferați, salariații pot beneficia de indemnizație de șomaj și de venit de completare în cuantum de 1700 lei lunar, pentru o perioadă de doi ani. În aceste condiții, s-ar putea păstra pentru salariații rămași un câștig lunar brut salarial de 3527 lei, adică 97,2 % din câștigul anului 2014, de 3629 lei”.

Prima de vacanță, sub formă de voucher

Directoratul CEO mai transmite că potrivit legislației actuale „nu se mai pot acorda bani, ci doar vouchere de vacanță, adică, cupoane turistice în valoare de cca.1000 lei. Se propune ca, în locul acestei prime, fiecărui salariat să i se majoreze salariul lunar brut cu 208 lei sau cu o sumă mai mică, iar cu diferența să se soluționeze dezechilibrele din sistemul de salarizare”.

IMPORTANT

Compania nu mai poate suporta, de asemenea, un concediu mediu de 34 de zile lucrătoare, fiind, în acest fel, nevoită să cumpere lucrări pe care le pot face angajații proprii, în condițiile în care exista un excedent de angajați. Se propune, deci, ca suplimentarea concediului legal să fie de maxim 3 zile. „Prin restructurarea propusă mai sus, în limitele câștigului mediu brut salarial de 3527 lei, se poate menține valoarea sporurilor și a altor bonificații aferente fondului de salarii: spor de carieră, de pericol, de fidelitate, alte sporuri existente.
De asemenea, vor fi desființate funcțiile de inspectori sociali, iar liderii de sindicat vor fi plătiți în condițiile legii. Neînregistrarea Contractului Colectiv de Munca la data de 19 februarie 2015 conduce la lipsa suportului legal pentru acordarea: transportului salariaților; tichetelor de masă; mesei calde; ajutoarelor de deces și boală; primelor ocazionale. Chiar în aceste condiții, nu există garanții că se va putea vinde cantitatea de energie necesară pentru asigurarea veniturilor. În toata Europa, în anul 2015, producătorii de energie pe cărbune își reduc sau închid activitatea. Directoratul va lua măsuri ca exercițiul bugetar pe 2015 să poată fi, la nevoie, adaptat cerințelor pieței de energie, în vederea menținerii în funcțiune a C.E. Oltenia și a locurilor de muncă”, se mai spune în comunicatul CEO.

Loading...

Citește și

Iată pe cine a vrut un partid să arunce în lupta pentru o primărie din Gorj!

Mariana Popescu, cetățean fictiv al municipiului Motru, și-a anunțat pe rețelele de socializare o candidatură …

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.