FESTIVALUL CÂNTECULUI POPULAR ROMÂNESC „MARIA LĂTĂREȚU” – EDIȚIA a XXVI-a, TÂRGU JIU, 4-7 NOIEMBRIE 2019


Organizatori: Consiliul Județean Gorj, Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu Jiu, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” Târgu Jiu, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Școala Populară de Artă Târgu Jiu, Muzeul Județean Alexandru Ștefulescu-Gorj, Liga Culturală „Fiii Gorjului” București.

La Gorj s-a împământenit tradiția ca, anual, să fie invitați la Târgu Jiu slujitori împătimiți ai cântecului din toate zonele românești care, împreună cu specialiști de prestigiu, își amintesc de Maria Lătărețu.

În semn de omagiu adus marii interprete, anul acesta se va organiza, la Târgu Jiu, cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului-concurs ce îi poartă numele.
Și de această dată festivalul se adresează soliștilor vocali și instrumentiști neprofesioniști (neangajați într-o instituție profesionistă de spectacole).
Secțiunile din concurs:
a) soliști vocali;
b) soliști intrumentiști.
Condiții de participare:
Pot participa soliști vocali și soliști instrumentiști (băieți/fete), cu vârsta cuprinsă între 16-35 ani.
– Fiecare concurent se prezintă cu două piese:
– doină, baladă, cântec doinit sau cântec epic, fără acompaniament;
– o melodie ritmată, cu acompaniament orchestral.

Preselecția Județeană pentru Festivalul Cântecului Popular Românesc Maria Lătărețu va avea loc marţi, 29 octombrie 2019 între orele 11:00 – 13:00 la Casa de Cultură a Sindicatelor în Sala de
Repetiție a Ansamblului Artistic Profesionist Doina Gorjului. Pot participa soliști vocali și soliști instrumentiști (băieți/fete), cu vârsta cuprinså între 16-35 ani.
– Fiecare interpret se prezintå în concurs cu douå piese:
– doinå, baladå, cântec doinit sau cântec epic, fårå acompaniament;
– o melodie ritmatå, cu acompaniament orchestral.

Laureații cu Marele Premiu și Premiul I obținute la edițiile anterioare ale Festivalului nu pot participa în concurs.
Fișa de concurs (anexată prezentului), însoțită de partituri și o copie după B.I./C.I. se expediază pe adresa: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, str. Calea Eroilor, nr. 15, cod 210135, Târgu Jiu, Gorj, e-mail cultura@traditiigorj.ro sau la Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” Târgu Jiu, jud. Gorj, e-mail doinagorjului@yahoo.com, până la data de 1 noiembrie 2019, pentru a da posibilitate orchestrei să asigure o mai mare operativitate în desfășurarea preselecției.
Concurenții sunt așteptați în ziua de 4 noiembrie 2019, înainte de începerea preselecțiilor, la sediul Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” Târgu Jiu (Casa de Cultură a Sindicatelor Târgu Jiu).

Cei care vin de la distanțe mari pot sosi din data de 3 noiembrie 2019.
Preselecția se va desfășura în data de 4 noiembrie, începând cu orele 1500, în prezența juriului național. Cheltuielile de transport vor fi suportate de către participanți (direct sau prin instituțiile culturale din zona de domiciliu).
Înainte de începerea preselecției, toți concurenții vor achita la casieria Ansamblului o taxă de participare/ înscriere de 30 lei.
Repetițiile cu orchestra se vor desfășura în fiecare zi de concurs, începând cu 5 noiembrie, ora 900, la sediul Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”. Acompaniamentul orchestral, pe toată durata festivalului, va fi asigurat de orchestra Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului” din Târgu Jiu.
Spectacolele-concurs se vor desfășura în zilele de 5 și 6 noiembrie, ziua de 7 noiembrie fiind rezervată decernării premiilor.
Pe lângă spectacolele din Festival, pot avea loc și alte manifestări culturale, care vor marca drumul de cântec al Mariei Lătărețu de la Bălcești la Târgu Jiu și vor readuce în memoria gorjenilor tradiții folclorice și nestemate din lada de zestre.
Ordinea intrării în concurs se va afișa în fiecare zi la locul de cazare și la sala de repetiții. Nu va exista o tragere la sorți, asigurându-se astfel o varietate zonală a spectacolelor.
În serile de 5 și 6 noiembrie, după spectacolele-concurs, se vor desfășura recitaluri oferite de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” și Ansamblul folcloric „Maria Lătărețu” al Școlii Populare de Artă Târgu Jiu, precum și de invitați ai acestora.
Și anul acesta festivalul se va încheia cu un spectacol de excepție(7 noiembrie 2019) susținut de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” și invitați ai acestuia.
Juriul concursului va fi alcătuit din personalități de seamă din domeniul cercetării și interpretării folclorului românesc (etnomuzicologi, folcloriști, interpreți, redactori muzicali, profesori, dirijori), precum și din personalități locale.
Aceștia vor aprecia calitățile interpretative, repertoriul, autenticitatea portului, prezența scenică, cu note de la 1 la 10, într-o fișă individuală, pe baza căreia, prin centralizare, se va decide punctajul fiecărui concurent.
Juriul are latitudinea de a redistribui premiile și poate clasa doi concurenți pe același loc, în funcție de rezultatele din concurs.

Loading...

Citește și

Distribuție Oltenia – acțiuni pentru prevenirea și combaterea fenomenului de racordare ilegală la rețeaua de distribuție a energiei electrice

Distribuție Oltenia a organizat un număr de 4819 acțiuni pentru prevenirea și combaterea fenomenului de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.