Festivalul „Coborâtul oilor de la munte”, sărbătorit cu mare FAST! FOTO și VIDEO


Comuna gorjeană Baia de Fier a îmbrăcat straie de sărbătoare weekendul trecut, sute de persoane fiind prezente la Festivalul transhumanţei „Coborâtul oilor de la munte”. Evenimentul s-a aflat deja la cea de-a 26-a ediție și a reunit persoane din toată țara.

Primăria, Consiliul local și Căminul Cultural Baia de Fier și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj au organizat în perioada 14-16 septembrie 2018 Festivalul Folcloric Pastoral „Coborâtul Oilor de la Munte”. Deschiderea oficială a avut loc duminică la ora 11.30 și a fost susținută de primarul comunei Baia de Fier, Dumitru Turbăceanu care a ales să poarte un costum popular autohton.
Evenimentul marchează închiderea sezonului de păşunat. Şi în acest an au fost organizate parade ale cailor şi ale portului tradiţional, zeci de localnici venind la eveniment îmbrăcaţi în costume populare. Gorjenii prezenți la eveniment au avut posibilitatea să vadă un moment folcloric oferit de formațiile participante din Vâlcea, Olt, Argeș și Gorj, dar și o paradă a portului popular.

Primarul Dumitru Turbăceanu și-a întâmpinat oaspeţii cu tradiţionala pâine cu sare și țuică. „Tradiţia se păstrează vie la Baia de Fier. Ne bucurăm să vedem că tinerele generaţii duc mai departe obiceiurile păstrate din moşi-strămoşi. Este o mândrie să vedem copii de doar câţiva anişori, îmbrăcaţi în costume populare. Coborâtul oilor de la munte este prilej de bucurie pentru păstorii locului, bucuria revederii cu cei dragi, este prilej de îngrijorare pentru zilele ce au să vină, pentru iernatul turmelor, pentru hrana animalelor, pentru desfacerea produselor muncii lor”, a declarat edilul.

De la eveniment nu au lipsit autorităţile judeţului, fiind prezent prefectul Județului Gorj Ciprian Florescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ninel Muja, deputatul Mihai Weber, dar şi parlamentarii Alin Văcaru şi Victor Ponta.

Loading...

Citește și

Surori date dispărute, găsite de un polițist aflat în timpul liber

Vestea că două surori din Mătăsari au dispărut, joi, după ce au plecat de la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.