Fetiţele care nu s-au uitat niciodată la desene animate! Îşi fac temele la lumânare: „Mă dor ochii!”

• N-au avut televizor şi nici brad de Crăciun!

Familia Giugelea locuiește în satul Stolojani al comunei Bălești. Mama lucrează ca femeie de serviciu la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, iar tatăl nu are un loc de muncă, pentru că trebuie să aibă grijă de cele două fiice, eleve la Școala Generală din Corneștii Noi. Singura dorință a familiei Giugelea este să primească ajutor pentru a reuși să se branșeze la energia electrică. Fetițele nu au avut niciodată un televizor acasă sau un bec la care să își facă temele.

 

Familia Giugelea are nevoie de sprijin financiar, dar și de jucării pentru fetițe, rechizite și hăinuțe, alimente și mai ales de lemne de foc, căci nu au de ajuns pentru a trece iarna. Cei care doresc și pot să ajute pot suna la 0741.57.86.81-Mihaela Floroiu

Este cald în camera în care părinții și fetițele lor stau pe pat. Miroase a usturoi, căci mama tocmai a terminat de gătit. Micuțele Vasilica și Luiza Giugelea privesc printre genele lungi, sfioase, băgate una în alta și strângând la piept câte o jucărie de pluș. Sunt copii necăjiți, dar crescuți cu multă dragoste, într-o familie frumoasă din satul Stolojani al comunei Bălești. Căsuța acestei familii este sărăcăcioasă, iar dorințele micuțelor eleve sunt cât se poate de simple: o bicicletă, jucării, multe cărți și un brad de Crăciun. Nu au avut niciodată un brad de sărbători, pentru că, de când se știu, casa lor nu a avut energie electrică. Luiza are nouă ani și este mai vorbăreață decât sora sa mai mare, Vasilica. Uitându-se în jos, copila spune că i-ar plăcea să aibă lumină, ar avea mai mult timp pentru teme și ar putea desena până seara târziu. „Facem temele până nu se înnegurează, iar, dacă mai întârziem cu ele, mami și tati aprind trei lumânări aici, pe masă și ne ajută să ne facem temele. Tati ne ajută mai mult, că mami muncește mult la serviciu și când vine acasă are atâtea de făcut! Dacă am avea curent, aș sta să desenez până mai târziu, așa nu prea pot că mă dor ochii”, spune, tristă, Luiza.

 

„Dragă Moș Crăciun, eu aș dori ca tu să vorbești cu Doamne Doamne și să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat cu tati, să nu se mai întâmple cu nimeni (tatăl a fost bolnav n.red.)”, i-a scris Vasilica lui Moș Crăciun.

Citesc la lumina lumânării

În timp ce mulți copii petrec ore în șir în fața calculatorului sau a televizorului, Luiza și Vasilica își ajută mama în gospodărie, fac temele cât afară este încă lumină și, apoi, alături de părinții lor, se ghemuiesc în singurul pat din cameră și uneori mai citesc povești la lumina lumânării, alteori își povestesc unul altuia întâmplările de peste zi. Greutățile sunt multe, par a nu se mai termina, dar cei din familia Giugelea sunt uniți de iubirea ce și-o poartă. Chiar dacă fetițele nu au avut niciodată un calculator, telefon de marcă sau haine noi, nu se plâng. Marcate de viața pe care o duc, cele două fetițe se străduiesc să ia note bune la școală și să își asculte părinții. În urmă cu puțin timp, Vasile Giugelea a ajuns la spital, îmbolnăvindu-se din pricina grijilor. Triste și speriate de boala tatălui lor, cele două eleve s-au rugat în fiecare seară la Dumnezeu pentru sănătatea părintelui lor. Ba mai mult, Vasilica i-a scris lui Moș Crăciun una dintre cele mai emoționante scrisori: „Dragă Moș Crăciun, eu aș dori ca tu să vorbești cu Doamne Doamne și să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat cu tati, să nu se mai întâmple cu nimeni. Din partea lui Vasilica!”.

Cea mai mare dorință: să aibă lumină

Ani Giugelea are 42 de ani și lucrează de peste 20 la SJU Târgu-Jiu, ca femeie de serviciu la Secția Ortopedie. Dimineața la ora 05,30 pleacă de acasă și vine la familia sa abia după-amiază. Familia Giugelea a făcut sacrificii imense pentru a construi cele două camere ale căsuței lor. Vasilica are 10 ani și nu a avut niciodată acasă un televizor la care să se uite la desene animate. Și-ar dori ca într-o zi să aibă curent electric, pentru a putea citi seara cât mai mult. „Casa asta am făcut-o noi. Sîle, soțul meu, a fost muncitor, meșter, tot ce vreți. Ne-am împrumutat peste 100 de milioane de lei vechi ca să o putem termina, avem doar două camere, dar locuim într-una. Aici facem focul, iarna gătesc aici, iar vara, afară, la aragazul cu butelie. Singura noastră dorință este să avem curent, să nu își mai facă fetele temele la felinarul cu baterii și la lumânare! Nu are cine să ne ajute, deși noi ne-am ajutat mereu rudele. Salariul meu este de 700 de lei și avem rata de 200 de lei. Este greu, cumplit de multe ori. Avem un porc, avem teren pe care am cultivat legume, ne descurcăm cum putem, prin muncă”, a spus Ani Giugelea, mama celor două fetițe.

Lumina ochilor

Determinați să o scoată la capăt, Vasile și Ani Giugelea spun că fetițele sunt lumina ochilor lor și trăiesc pentru ele. Tocmai pentru a avea grijă de ele, Vasile nu mai lucrează. El este cel care le pregătește de școală în fiecare dimineață, cel care le împletește părul, le face pachețelele și le duce până la stația de unde se urcă în microbuzul școlar. „Ele sunt bucuria noastră, pentru ele trăim și pentru ele ne dorim să avem curent. Este greu fără”, spune Vasile, ștergându-și o lacrimă. Privirea sa tristă străpunge sufletul. Luptă cu boala și încearcă să fie tare pentru fiicele sale. „El are toate meritele, el face temele cu fetele, eu vin de la serviciu și mai fac ce e de făcut prin casă, pe afară. Ne împărțim treburile. El știe matematică, română, le ajută. Luizei îi place să deseneze, iar lui Vasi îi place româna și matematica și limba engleză foarte mult”, a povestit Ani, mama celor două fetițe.

loading...
Loading...

Citește și

Din CLUBURILE târgujiene, într-un PUB din Anglia! Cum îşi clădeşte viitorul un ADOLESCENT din Gorj, doar cu CHITARA lui!

În urmă cu un an, a cântat în cluburile din Târgu Jiu. Piese rock şi …

5 comentarii

 1. Ciocanoiu Raluca

  Locuiesc in Germania de ceva timp, nu suntem bogati si nici nu vom fi vre-o data si la fel ca mama fetitelor plecam foarte devreme la servici si este destul de greu si pentru noi.Vreau sa stiu de cati bani are nevoie familia pentru a se bransa la curent.
  Mai vreau:o adresa a familiei, un cont in lei sau eur.
  Multumesc anticipat!

 2. Dna Raluca, scrieti mi pe adresa de email mihaoltencuta@yahoo.com si va voi trimite toate detaliile. Va multumesc, Mihaela Floroiu (autoarea articolului).

  • bunä ziua ,

   am citit cu mare atentie povestea familiei GIUGELEA din Tirgu-Jiu. Intradevär cä ieste greu si de nechipuit de asa ceva.Am si eu trei fete minore si imi pot da seama in ce situatie se aflä.
   Träiesc in Germania , NU sunt bogat – dar vreau sä ajut familia necesarä cu ce pot.
   Dacä se poate sä-mi trimeteti adresa completä de postä a familiei GIUGELEA Vasile si Ani pt a lua legätura personal cu iei.
   Familia sä nu-si piardä speranta,cä mai existä si oameni buni care ajutä.
   vä multumesc.

   cu stimä si respect din Germania

   • Ciocanoiu Raluca

    In Germania unde, poate facem un colet complet si eventual putem initia un proiect de ajutorare.
    O zi buna, Albert!

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: