Fiica unui polițist din Rovinari s-a mutat în Anglia și a luat-o și pe mama ei! Vezi ce fac acolo!

Andreea-Alice-Maresi-si-mama-sa

Alice Andreea Mareși are 22 de ani și studiază în Anglia. A copilărit la Rovinari, acolo unde a făcut și școala generală, iar liceul absolvindu-l la Colegiul Național Spiru Haret din Târgu-Jiu. A absolvit liceul în 2013, atunci când a și plecat să studiez în străinătate. Alice, așa cum o știu toți prietenii ei, este o fată ambițioasă, inteligentă și muncitoare. A învățat foarte multe de la părinții săi, tatăl său este polițist la Rovinari, iar mama, din iubire pentru fiică, s-a mutat în Anglia, ca să o susțină financiar. 

Anii de facultate au fost plătiți printr-un împrumut acordat de Guvernul Angliei.

Reporter: Alice, povestește-ne despre familia ta, te rog.
Alice Mareși: Sunt singură la părinți, tatăl meu lucrează în cadrul Poliției Rovinari, iar mama mea a avut o societate comercială până acum un an, când s-a decis să vină în Anglia să fie alături de mine și să mă susțină financiar. Tatăl meu este încă în Rovinari, dar are planuri să vină aici pe viitor.

Andreea-ALICE-Maresi-6

Reporter: Care ar fi cele mai importante amintiri din perioada petrecută acasă, la Gorj? De la cine ați avut cel mai mult de învățat și ce?
A.M.: Am numeroase amintiri extraordinare, cu oameni extraordinari, în România! Aș dori să menționez doar câteva care au avut un impact pozitiv asupra mea. Una dintre cele mai frumoase experiențe a fost implicarea mea în Consiliul Județean al Elevilor în timpul liceului. Am fost Vice Președinte în Gorj și împreună cu o echipă superbă am organizat mult activități în județ și am participat la competiții și conferințe naționale bazate pe sistemul educațional. Altă experiență care merită să fie menționată este participarea mea in etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română în clasa a XII-a. Le datorez această realizare doamnelor profesoare Mihaela Ștefănescu (acum Păunescu) și Luminița Dima care m-au îndrumat și ajutat nespus de mult. În același timp, domnul director Gheorghe Gorun m-a determinat să mă ambiționez să ajung la etapa națională în ciuda faptului că eram implicată in foarte multe activități.

Andreea-ALICE-Maresi-5

Reporter: Când aţi plecat în Anglia, la studii, şi de ce?
A.M.: Am plecat în Anglia la sfârșitul liceului din trei motive principale. Primul este sistemul educațional în Anglia, axat foarte mult pe practică. Am dorit să studiez dreptul de mică, dar în România acest curs este destul de teoretic. De asemenea, programul este foarte flexibil în Anglia, având aproximativ 12 ore pe săptămână de cursuri deoarece sistemul aici presupune mai mult studiu independent. Al doilea motiv este importanța acordată voluntariatului și experiențelor în Anglia. Anglia încurajează aceste activități pentru dezvoltarea personală și profesională deoarece implică foarte multă responsabilitate. Al treilea motiv a fost o ambiție a mea să studiez la o facultate recunoscută internațional pentru a-mi oferi mai multe șanse pentru viitor.

andreea-ALICE-Maresi-1Reporter: Studiați la facultatea de drept la University of Essex, iar la anul o să faceți un masterat. Cum ați plătit facultatea?
A.M.: Sunt în anul 3 (ultimul an) la drept și intenționez să fac un masterat în International Business and Commercial Law (Dreptul Internațional al Afacerilor și Comercialului) la aceeași universitate. Anii de facultate au fost plătiți printr-un împrumut acordat de Guvernul Angliei. O parte din cazare a fost plătită din două burse pe care le-am primit pentru notele obținute în primul an, iar cealaltă a fost finanțată de părinții mei și de mine. Pentru masterat, o să primesc o bursă care acoperă 33% din școlarizare deoarece o să obțin 1st ca rezultat final. Ca să explic cum se notează facultatea în Anglia, cel mai mare calificativ de 1st, urmat de 2:1, 2:2, 3rd și picat. Deci, deoarece am obținut cel mai mare calificativ în anii anteriori de facultate, acea bursă îmi este asigurată. Totuși, facultatea are mai multe burse disponibile și voi aplica și pentru altele cu speranța de a-mi acoperi toată plata.

Reporter: Cum au fost anii de facultate?
A.M.: Consider că anii de facultate în Anglia reprezintă o tranziție uimitoare de la viața academică la viața profesională. Pentru mine, de la primele săptămâni în primul an axate pe citit sute de pagini de cărți și scriind eseuri academici până în acest an axat pe practică și lucru cu avocați, a fost un traseu extrem de lung de care m-am bucurat pe deplin în fiecare clipă. Îmi amintesc că singura grijă avută în primele săptămâni era să mă pregătesc pentru fiecare curs și să îmi mențin viața socială cât de mult posibil. Acum, aceasta este ultima grijă deoarece toți studenții se gândesc foarte mult la viitor, foarte mulți lucrează în firme de drept și au următorii cinci ani deja planificați. Cât despre mine, mereu am avut cele mai mari note deoarece nu mi-am pierdut niciodată seriozitatea, deși am voluntariat în diferite societăți și am avut aproximativ 10 joburi până în momentul actual. Fiecare experiență a fost de neegalat. Am legat foarte multe prietenii din toate aceste activități și încă ne ajutăm reciproc când este nevoie.

Andreea-ALICE-Maresi-2Reporter: Cum v-ați acomodat cu viața în Colchester? Unde ați locuit, mai erau elevi/studenți români acolo?
A.M.: Colchester este un oraș relativ mic. Ca suprafață este mare, dar centrul nu este cu mult mai mare de centrul orașului Târgu-Jiu. Cea mai frumoasă parte a Colchesterului este campusul universității, care este un mic oraș el însuși. Campusul e parte dintr-un parc la jumătate de oră distanță de centrul orașului, deci este foarte multă natură și nu sunt mașini, ceea ce înseamnă că mereu este liniște. Este foarte frumos și primitor. De asemenea, este internațional deoarece avem peste 140 de naționalități la Essex. Am stat în toți anii în cazarea din campus. În primul an am stat în ceea ce se numesc Turnuri. A fost o perioadă în care am legat primele prietenii. Toți din apartament am devenit prieteni, deși veneam din șapte țări diferite: România, Anglia, Kazahstan, Norvegia, Austria, China și Nigeria. Am mai avut un român în acel apartament, dar m-am înțeles cu toți într-un mod egal. În anii următori am locuit tot în campus, dar într-un loc diferit, unde am avut propria cameră și baie.

Reporter: Am înțeles că prima săptămână se numește sugestiv “Fresher’s Week” (săptămâna bobocilor) și este organizată ca o petrecere ce ține șapte zile. Cum au fost acele zile? Ați legat prietenii în aceea perioadă? Au fost durabile?
A.M.: A fost o săptămână plină de evenimente și socializare. Este pentru prima dată când am văzut persoane distrându-se cu adevărat într-un mod deosebit. Campusul a fost plin de studenți și muzică și la tot pasul vedeam studenți costumați în diferite personaje, ceea ce mi-a amintit puțin de Halloween. Ziua aveam activități de cunoaștere și seara jocuri și muzică. E imposibil să nu legi prietenii deoarece suntem aproximativ 12.000 studenți la această facultate și cel puțin jumătate au fost prezenți în săptămâna bobocilor (pe care o sărbătorim în fiecare an, deși nu mai suntem boboci). Încă și acum vorbesc cu persoanele pe care le-a întâlnit atunci, dar am avut doar 3-4 persoane cu care am ținut legătura până în prezent. Oricum, săptămâna bobocilor este foarte importantă deoarece studenții vin din toate colțurile lumii și au nevoie să se acomodeze cu locația. În același timp, este un moment oportun să îți întâlnești colegii și profesorii deoarece fiecare departament organizează activități sociale pentru acest motiv.

Ziua aveam activități de cunoaștere și seara jocuri și muzică. E imposibil să nu legi prietenii deoarece suntem aproximativ 12.000 studenți la această facultate și cel puțin jumătate au fost prezenți în săptămâna bobocilor.

Andreea-ALICE-Maresi-4

Reporter: A început școala apoi. Cum aveți cursurile? Ce diferențe ar fi între sistemul educațional din România și cel din Anglia?
A.M.: Cel mai interesant lucru este că am avut un entuziasm inimaginabil când au început cursurile și cu sinceritate spun că entuziasmul acela nu a dispărut nici acum. Diferența dintre sistemul educațional din România și cel din Anglia este extrem de mare, cel puțin pe departamentul meu. Anul universitar e structurat în lectures, care sunt cursurile în care un lector predă și toți studenții sunt prezenți, și tutoriale, în care grupuri de câte 10 studenți lucrează pe niște întrebări practice care trebuie pregătite dinainte. În general, avem de citit sute de pagini pentru un tutorial și cu toate acestea, tot este dificil să răspunzi la întrebări, deoarece nu se referă la teorie. Avem cazuri fictive, numite spețe, în care noi trebuie să lucrăm ca avocați și să rezolvăm cazul clientului. Examenele sunt de asemenea bazate pe spețe. Deci dacă știi doar teoria, iei notă de trecere, dar trebuie să știi să o aplici în cazurile date pentru a lua note mari. Consider că acest mod de lucru este extrem de practic și folositor pentru viitor, căci știm ce vom avea să facem ca avocați. În legătură cu programul, avem patru materii pe semestru, având aproximativ 8 lectures și 2 tutoriale, deci 10 ore de cursuri săptămânal. Totuși, timpul care rămâne este axat foarte mult pentru lucrul pentru tutoriale. Dar partea bună este că avem una sau două zile fără cursuri, deci este ușor să lucrezi part-time. Cel mai important lucru este să știi cum să îți organizezi timpul. De obicei, eu lucrez în zilele libere și puțin în zilele de cursuri (lucrez aproximativ 20 de ore pe săptămână). O altă diferență remarcabilă este evaluarea. Avem examene doar la sfârșitul anului (în mai) pentru 3-4 materii. În mare parte, suntem evaluați în timpul semestrelor. Restul notelor le luăm din pregătirea pentru tutoriale, prezentări orale și eseuri academice, care sunt foarte exigente. Primim spețe să rezolvăm sau citate academice să comentăm. Cea mai mare parte a notei se acordă pe cercetarea subiectului. Claritatea, structura, originalitatea, corectitudinea și vocabularul se notează de asemenea.

Din cauza volumului de lucru, am reușit să merg doar de două ori acasă până acum. În primul an am stat acasă pentru două luni, dar în anul doi am stat doar pentru 10 zile în timpul verii, deoarece am avut un job. Mama a venit din al doilea an de facultate aici să mă ajute financiar. Tatăl meu încă nu a apucat să mă viziteze, dar dorește în viitorul apropiat.

Andreea-ALICE-Maresi-3Reporter: Când v-a fost cel mai greu?
A.M.: Fiecare an a fost special. Primul a fost axat pe învățat și voluntariat. Am voluntariat în Societatea de Drept, Societatea de Avocați, ELSA (European Law Students’ Association – Asociația Europeană a Studenților la Drept) și Aspiring Solicitors. Am participat în proiecte internaționale, în câteva competiții interne și două competiții naționale bazate pe drept. Anul doi am continuat cu proiectele și competițiile. Primul meu job la facultate a fost de Ambasador al Studenților de la Drept. Anul doi de facultate, în schimb, a fost foarte dificil. În anul doi am avut jobul de Asistent în cercetarea unui proiect de drept bazat pe protecția consumatorilor în mediul online. Iar în anul 3 am devenit Președintele organizației Aspiring Solicitors și am obținut alte două joburi: Lider în Relații Externe pe domeniul educației la facultate și Consultant Legal pe dreptul familie și educației la o organizație de drept din oraș care lucrează pe cazuri naționale, numită Coram Children’s Legal Centre. Consider că jobul de Consultant Legal este cea mai mare realizare a mea până în momentul de față. Cu toate că nu intenționez să practic în dreptul familiei și educației, este o experiență extrem de folositoare pentru că învăț cum să mă comport cu toți clienții, cum să comunic cu ei și cum să le ofer cele mai bune opțiuni din punct de vedere legal. Am avut clienți din toată Anglia și toți și-au arătat recunoștința pentru felul în care i-am ajutat. Am reușit să rămân imparțială, obiectivă și să nu fiu afectată personal de problemele clienților. Totuși, mereu le-am arătat compasiune profesională.

Reporter: Care vă sunt planurile de viitor? Implică ele o întoarcere în România?
A.M.: În toamnă voi începe masteratul și voi începe să aplic pentru Training Contracts. Dacă va fi bine, o firmă de drept comercial internațional mă va pregăti pentru doi ani și după acești doi ani mă voi putea califica să devin avocat la acea firmă. Nu îmi doresc să mă întorc în România, aici oportunitățile sunt mult mai mari și am cunoștințe avansate în dreptul englezesc. În același timp, doresc să ofer ceva înapoi unei țări care m-a susținut foarte mult, oferindu-mi oportunități de lucru și voluntariat, ajutor financiar, un sistem de învățământ foarte practic, cu profesori prietenoși și deschizându-mi toate porțile pe care le-am vrut. Într-adevăr, este de muncit pentru acest lucru, dar se merită pentru că roadele se observă.

Reporter: Ați regretat vreodată că ați ales să studiați în străinătate?
A.M.: Consider că alegerea făcută a fost foarte benefică. Nu m-aș putea vedea studiind în România acum. Cum am menționat și înainte, cursurile sunt foarte practice, profesorii foarte înțelegători, amabili. Foarte des le trimit și e-mailuri atunci când nu sunt sigură de anumite lucruri și ei întotdeauna mă clarifică. Nu am fost lăsați niciodată singuri, mereu am fost încurajați să dăm tot ce avem mai bun și profesorii au avut întotdeauna răbdare să ne ofere mai mult ajutor dacă era nevoie. În acest fel, am fost mult mai entuziastă să îmi depășesc limitele.

Reporter: Cum vă petreceți timpul liber?
A.M.: În timpul liber prefer să explorez Anglia. Majoritatea studenților preferă să socializeze și să se ducă seara în oraș. Totuși, eu prefer să mă relaxez seara și să vizitez orașe și locuri noi în weekendurile libere. Am fost în Londra de mai multe ori decât am fost în București, de fiecare dată într-un loc nou. Londra este impresionantă în fiecare parte și nu încetează să mă surprindă. De asemenea, avem un oraș cu ieșire la mare la jumătate de oră distanță, Clacton. Mă duc adesea acolo în timpul verii. Am fost și în orașe în nordul Angliei, dar durează destul de mult timp și de aceea prefer să vizitez locuri în apropriere. Anglia are multe locuri uluitoare și tradiționale și am descoperit acest lucru făcându-mi timp să le explorez.

loading...
Loading...

Citește și

Amenzi de peste jumătate de miliard de lei, aplicate de inspectorii DSV Gorj

În perioada 02 – 08.12.2019, inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat controale și verificări tematice și …

Un comentariu

  1. Andreea Bradescu

    Multa bafta, Alice! Meriti! Esti un om minunat! Imi este dor de tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: