Filmul de scurt metraj, Apollo 11, al târgujiencei Gabrielei Iancu – finalist la festivalul de Film CineSpace


Pe 16 noiembrie la Rice Media Center din Houston, Texas, SUA, a avut loc festivitatea de premiere a finaliștilor celei de-a V-a ediții a Festivalului de Film CineSpace. CineSpace reprezintă o colaborare dintre NASA (Administrația Națională Aeronautică și Spațială din SUA) și Societatea de Cinematografie din Houston, fiind un program internațional de scurt metraje care permite creatorilor de film din întreaga lume să creeze scurt metraje inspirate de imagini și înregistrări istorice din arhivele NASA.

La ediția din acest an, din peste 214 de aplicații (din 40 de țări) au fost selectați 15 finaliști și 3 câștigători. Pe lista finalistilor, reprezentând România, a fost selectat și filmul de scurt metraj Apollo 11 al Gabrielei Iancu, director de imagine și fotograf. Filmul a fost difuzat în premieră pe Stația Spatială Internațională, în cadrului festivalului de film din Houston, și ulterior la alte cinematografe din Houston.

La 50 de ani de la programul spațial Apollo 11, filmul surprinde întreaga misiune de la discursul președintelui John F. Kennedy, la lansarea rachetei Saturn V, plasarea pe oribita lunară și aselenizarea în care Neil Armstrog a fost primul om care a pășit pe Lună. Acest moment istoric a fost reconstruit 100% cu înregistrări din arhivele NASA și utilizând vocile originale ale echipajului și ale Centrului de Comandă al Misiunii din Houston. Coloana sonoră, editarea și linia principală a scenariului urmaresc evenimentele istorice cu acuratețe maximă și aspiră la crearea unui portret al umanității și celebrarea valorilor care au contribuit la acest moment istoric: știință, iscusință și speranță.

Gabriela Iancu s-a născut la Târgu Jiu și a studiat la Savannah College of Art and Design din Atlanta, unde și-a obținut masterul în fotografie. Proiectele sale artistice se axează pe folosirea tehnologiilor digitale într-o manieră cât mai creativă, atât pe plan fotografic cât și filmografic. În 2017, Gabriela devine laureata programului de ambasadori SCAD Alumni Atelier în Atlanta și Savannah, cu proiectul său inovativ “Experiences from the Outside World”, care combină fotografia, cu filmul și design-ul de coloană sonoră. În 2016, Gabriela e selectată pentru Premiul de Excelentă în Fotografie în cadrul competiției Communication Arts din California, și în 2015, se numără printre finaliștii programului Huffington Post New York Multimedia Fellowship cu filmul experimental de scurt metraj “Welcome to Braggsville”.

loading...
Loading...

Citește și

Tot ce trebuie să știi despre declarația unică 2020

Declaraţia unică are câteva modificări faţă de cea de anul precedent. Este vorba despre Declarația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.