Filtru auto, la ieșirea din Gorj spre Hunedoara!


Autorităţile din judeţul Hunedoara au luat mai multe măsuri pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane, după ce boala a fost confirmată sâmbăta trecută la patru mistreţi de pe un fond de vânătoare din zona municipiului Vulcan, în Valea Jiului. Potrivit unui comunicat al Prefecturii Hunedoara, până marţi au fost instituite două filtre pentru controlul maşinilor pe drumul naţional DN 66 la intrarea în judeţul Hunedoara, dinspre judeţul Gorj, şi la intersecţia şoselei dinspre Aninoasa spre localitatea Iscroni.

Medicii veterinari din cadrul Direcţiei Sanitar -Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor care au participat la acţiunile din cele două filtre rutiere au anunţat că până la această dată nu au fost evenimente deosebite. „În conformitate cu procedurile Programului strategic privitoare la pestă porcină africană şi pestă porcină clasică au fost recoltate probe de la porcii domestici morţi din exploataţiile comerciale şi de la mistreţii vânaţi pe fondurile de vânătoare din judeţul Hunedoara. Probele recoltate sunt pregătite în laborator pentru a fi trimise pentru examinare la LSVSA Alba (laboratorul DSVSA Alba, n.r.)”, se menţionează în comunicatul de presă. De asemenea, în Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor (LSVSA) Hunedoara, au intrat, până luni, 51 de probe de la mistreţii vânaţi şi 7 probe de la porcii morţi din exploataţiile comerciale de suine de pe raza judeţului Hunedoara.

În prevenirea răspândirii bolii sunt implicaţi şi jandarmii, aceştia patrulând în zonele de competenţă ale posturilor montane pentru a observa eventuale cadavre de porci mistreţi. Totodată, jandarmii sprijină reprezentanţii DSVSA pentru identificarea persoanelor verificate. „În cadrul patrulărilor, structurile de jandarmi montane au în atenţie autovehicule care transportă porcine, iar în cazul în care se identifică astfel de mijloace de transport, anunţă prin Serviciul 112 Poliţia Rutieră în vederea opririi acestora şi verificarea existenţei documentelor de transport”, se precizează în comunicat.

În plus, Garda Forestieră a informat Instituţia Prefectului că în zilele care au trecut de la confirmarea focarului, administratorul Fondului de vânătoare 65 Vulcan, aparţinând AVPS Băniceana – Aninoasa, a început vânătoarea impusă în astfel de situaţii şi regăsită în Planul de măsuri adoptat sâmbătă, 18 ianuarie, la Prefectura Hunedoara. Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat la patru mistreţi ce au fost găsiţi morţi pe un fond de vânătoare din zona oraşului Vulcan, în Valea Jiului, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă luând măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii.

Loading...

Citește și

Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi” de la Târgu-Jiu, inaugurat

Muzeul Naţional ”Constantin Brâncuşi” a fost inaugurat miercuri la Târgu Jiu în prezenţa autorităţilor locale …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.