Focar de varicelă la o grădiniță din Târgu Jiu!

În perioada ianuarie- februarie 2020 au fost inregistrate urmatoarele cazuri de varicela:

1  Gradinita cu Program Prelungit “  Lumea Copiilor “ – un numar de 25 de cazuri – a fost deschis focar in data de 10.02.2020.

  1. Gradinita cu Program Prelungit nr.1 Tg Jiu – 1 caz
  2. Gradinita cu Program Prelungit “ Scufita Rosie “ – 4 cazuri
  3. Gradinita cu Program Prelungit nr.8 – 10 cazuri
  4. Cresa nr.8 Tg Jiu – 1 caz
  5. Scoala Generala Runcu – 10 cazuri
  6. Colegiul National Spiru Haret Tg Jiu – 2 cazuri

Totalul  cazurilor inregistrate de la inceputul anului este de 53 .

„Directia de Sanatate Publica Gorj  a luat masurile necesare care se impun, monitorizand in permanenta colectivitatile  de copii si tine legatura permanenta cu unitatile de invatamant ,  cu medicii  si asistentii din cabinetele medicale scolare.

 Varicela este o boala infectioasa care se transmite prin contactul cu un bolnav purtator al virusului. Forma cea mai comuna de transmitere este calea aerului, si in unele cazuri contactul cu obiecte care contin secretii ale bolnavului.

Factorii de risc in varicela

Daca nu ati avut niciodata varicela, exista riscul de a lua boala prin contactul cu o persoana care are virusul.

Un bolnav de varicela este contagios chiar si inainte de aparitia simptomelor bolii, cu 1-2 zile inainte. Eruptia apare de obicei la 2 saptamani dupa contactul cu bolnavul de varicela.

Un membru al familiei cu varicela creste riscul ca, odata cu el, si ceilalti membri care nu au avut varicela sa se imbolnaveasca.

 Principalele masuri de preventie impotriva varicelei

Vaccinarea este principala masura prin care o persoana care nu a avut niciodata boala sa o evite.

Vaccinul poate preveni astfel imbolnavirea, dar si complicatiile care pot aparea la adulti sau la femeile insarcinate. Oportunitatea vaccinarii trebuie hotarata impreuna cu medicul de familie.

In cazul copiilor cu varicela, este foarte important ca el sa nu mearga la scoala pentru a preveni raspandirea virusului.

Masuri de preventie speciale trebuie luate in cazul persoanelor care calatoresc in afara tarii prin posibilitatea mai mare de a intra in contact cu posibili purtatori ai virusului.

Pentru a preveni suprainfectarea prin spargerea veziculelor, se recomanda o igiena corecta, prin eliminarea produselor cosmetice nerecomandate, aplicate pe veziculele sparte.

Dezinfectarea unui spatiu contaminat

Cand in scoala sau in gradinita sunt raportate cazuri de varicela, se identifica   spatiile si obiectele care ar putea fi contaminate (de exemplu asternuturile copiilor care s-au imbolnavit, jucariile din clasele lor, etc) si se face dezinfectie.

  • Sunt sterse suprafetele si jucariile care se preteaza cu substante dezinfectante
  • Sunt spalate asternuturile, pernutele, plusurile, etc

Acasa, se spala separat hainele persoanei bolnave, se sterilizeaza obiectele comune cu dezinfectante, se separa bolnavul de alti membrii ai familiei neprotejati.

Re-intrarea in comunitate a persoanei care a fost bolnava

Reintrarea in comunitate a unei persoane care a fost bolnava de varicela este permisa doar dupa ce nu mai este contagioasa, deci dupa vindecarea tuturor veziculelor.

La copii, reintrarea in comunitate se face cu acordul medicului, care examineaza pacientul si emite avizul epidemiologic”  se arată într-un comunicat de presă al DSP Gorj.

Loading...

Citește și

Al doilea român infectat cu coronavirus. Anunțul de la Ministerul Sănătății

Al doilea roman a fost confirmat cu coronavirus pe vasul Diamond Princess. Anuntul a fost …

Un comentariu

  1. La grădinița nr 8, nu mai la copilul mei in grupa sunt 6 cazuri 🤣 iar la grupa de langa peste 10 !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.