Fondul Proprietatea blochează grupul de 600 de MW de la Rovinari!


Proiectul noului grup pe cărbune de la Rovinari, care ar urma să fie realizat în parteneriat cu China Huadian Group, investiţie de circa un miliard de euro, este în blocaj, după ce, la ultima ședință a acționarilor CE Oltenia aceștia au decis să nu aprobe acordarea mandatelor de negociere comisiilor numite pentru negocierea clauzelor Contractului de Furnizare Cărbune și Contractului de Superficie, Uz si Servitute.
În lipsa unui ministru al Economiei, care să semneze Ordinul de mandatare pentru o persoană care să reprezinte Statul Român, cel care deține pachetul majoritar de acțiuni la CE Oltenia, Fondul Proprietatea, adică unul dintre acționarii minoritari, a avut votul decisiv.

Grupul nou pe lignit de la Rovinari este una dintre investiţiile strategice de interes național care apar în ultima formă a Strategiei Energetice Naţionale. Negocierile au început în anul 2012, însă discuţiile au fost întrerupte în 2016 şi au fost reluate la începutul acestui an când au demarat negocierile pentru finalizarea contractelor de superficie și furnizare cărbune.
Grup de 600 MW ar urma să fie construit în parteneriat cu o compania chineză China Huadian Group, iar carierele miniere ale CEO ar trebui să furnizeze circa 5 milioane de tone de lignit, anual.
În ultima jumătate de an conducerea Complexului Energetic Oltenia încearcă să obţină acordul acţionarilor pentru proceduri legate de demararea proiectului energetic. La finalul lunii iulie, acţionarii CE Oltenia au respins un mandat de negociere care viza acest proiect, așa că procedura a fost reluată pentru ședința extraordinară a acționarilor companiei energetice din 31 octombrie.
Cum la data ședinței nu exista un ministru al Economiei, deci Statul nu și-a desemnat un reprezentant, decizia urma fă fie luată de acționarii minoritari.
Fondul Proprietatea l-a desemnat pe un anume Cătălin Niculiță, iar Electrocentrale Group SA și-a exprimat votul prin corespondență.
Reprezentantul FP a votat împotriva aprobării acordării mandatului de negociere Comisiei numite pentru negocierea clauzelor Contractului de Furnizare Cărbune pentru noul grup energetic de 600 MW ce urmează a fi încheiat între Societatea de Implementare și Societatea Complexul Energetic Oltenia SA și eliberarea unui mandat de negociere, în formă scrisă, pentru clauzele Contractului de Furnizare Cărbune agreate și pentru clauzele rămase în divergență, conform Anexei nr. 19 la Nota nr. 455/22.08.2019, în timp ce Electrocentrale Group SA s-a abținut la vot.
La fel s-a întâmplat și în cazul acordării mandatului de negociere Comisiei numite pentru negocierea clauzelor Contractului de Superficie, Uz și Servitute, astfel proiectul noului grup energetic de 600 MW a intrat, din nou, în blocaj.

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este S. S., în vârstă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.