duminică , 16 februarie 2020 - 20:46

Fondul Proprietatea, denunţat la Comisia Europeană! – SMER: FP se opune oricărei încercări a CE Oltenia de a se eficientiza

caldaruse

După finalizarea alegerilor pentru desemnarea a 72 de lideri şi şefi de departamente, Sindicatul Mine Energie Rovinari (SMER) îşi pregăteşte planul de acţiune pentru perioada imediat următoare. Liderii Sindicatului Mine Energie Rovinari au precizat că este momentul ca organizaţia să se implice, prin metode specifice, în impulsionarea activităţii Complexului Energetic Oltenia.

Cupa „Minerul” la fotbal
Sindicatele s-au implicat şi în desfăşurarea de competiţii sportive la nivelul Complexului Energetic Oltenia. Este vorba de Cupa „Minerul” la fotbal, care a ajuns la faza semifinalelor, iar finala urmează să se dispute între o echipă a minerilor şi o echipă a energeticienilor. Din echipele respective fac parte numai angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia.

Preşedintele interimar al Sindicatului Mine Energie Rovinari, Gabriel Căldăruşe, a declarat că au fost identificate câteva obiective din agenda de lucru a sindicatului, iar printre acestea se află şi organizarea de acţiuni de diferite tipuri şi prin diferite mijloace împotriva acţionarului minoritar al Complexului Energetic Oltenia. Este vorba de Fondul Proprietatea, care deţine 21% din acţiunile producătorului de energie electrică din Oltenia. Conform lui Gabriel Căldăruşe, în ultimii doi ani, Fondul Proprietatea a avut numai mesaje contradictorii şi interese specifice în ceea ce priveşte situaţia economică a Complexului Energetic Oltenia.

Sesizare la Comisia Europeană

Gabriel Căldăruşe a precizat că Sindicatul Mine Energie Rovinari va protesta în toate felurile împotriva acţionarului Complexului Energetic Oltenia, Fondul Proprietatea. O primă acţiune vizează redactarea unei scrisori către Comisia Europeană în care vor fi denunţate practicile Fondului Proprietatea împotriva companiei deţinute de Ministerul Economiei şi care, de multe ori, au defavorizat Complexul Energetic Oltenia: „Nu este posibil să se întâmple toate aceste lucruri şi nimeni să nu ia nicio măsură, nimeni să nu poată să facă nimic. A fost acea situaţie când Complexul Energetic Oltenia încerca să încheie un contract şi Fondul Proprietatea să ajungă să se opună, doar pentru că deţine câteva acţiuni. Ori de câte ori se mai ia o decizie în interesul Complexului Energetic Oltenia, Fondul Proprietatea intervine, îşi dă cu părerea şi chiar blochează lucrurile, pentru că ei au doar o singură raţiune de a exista, adică profitul imediat pe care vor să îl obţină şi nu gândesc pe termen mediu şi lung de a găsi politici care să asigure locurile de muncă şi o activitate viabilă. Mai ales că este vorba de o companie de stat, iar anumite chestiuni sunt posibile, din această perspectivă, statul având mai multe pârghii la îndemână pentru a-şi proteja investiţiile strategice, dacă producerea de energie electrică şi securitatea energetică a ţării reprezintă o prioritate. Vom redacta o sesizare, plângere, memorandum către Comisia Europeană în care vom denunţa practicile Fondului Proprietatea în ceea ce priveşte Complexul Energetic Oltenia. Este de datoria sindicatelor de a protesta, atunci când interesul general al companiei este afectat, lucru ce se răsfrânge direct sau indirect asupra locurilor de muncă”, a declarat Gabriel Căldăruşe.

Nu vor lideri de la FNME

Actualul lider interimar al Sindicatului Mine Energie Rovinari, Gabriel Căldăruşe, a mai declarat că aşteaptă conferinţa de validare a rezultatelor alegerilor şi că în acelaşi cadru vor fi luate decizii în ceea ce priveşte activitatea sindicală la nivelul Complexului Energetic Oltenia: „Vom vedea ce vor oamenii şi cu siguranţă că dacă vor fi organizate alegeri pentru funcţiile de conducere, voi candida pentru postul de preşedinte şi mă voi implica în luptă. Este de datoria mea să candidez pentru că am început de la zero, alături de colegii mei, acest sindicat şi am ajuns la peste 3.550 de membri plătitori de cotizaţie. Cred că ne apropiem de 4.000 până la sfârşitul lunii august. Avem şi semnale din zona Rovinari că oamenii vor să vină la Sindicatul Mine Energie Rovinari. Avem pregătită, în perioada următoare, o strategie şi pentru celelalte zone. În niciun caz nu vrem lideri de la FNME, după ce ne-au tot contestat în instanţe. În urma alegerilor de la SMER, avem 80% lideri noi. Ne gândim desigur la acel sindicat majoritar care să înglobeze majoritatea angajaţilor Complexului Energetic Oltenia şi care să le negocieze cât mai bine drepturile în raport cu administraţia. Trebuie să ne pregătim şi de negocierea viitorului contract colectiv de muncă, iar acum discuţiile sunt în jurul cererilor pentru cota de cărbune. Avem înregistrate aproximativ 4.000 de cereri şi vom vedea câte vor fi până la final şi care vor fi modalităţile de onorare a cantităţilor de cărbune. Se vorbea de încărcarea maşinilor la depozite, dar acum este vorba să se meargă şi în cariere, pentru a se merge cât mai repede. Pentru ceilalţi se gândesc compensaţii financiare sau compensarea datoriilor la întreţinere, acolo unde sunt sisteme centralizate de încălzire, cum este cazul la Motru”, a mai spus liderul Sindicatului Mine Energie Rovinari.

Loading...

Citește și

Bombă în politică! Iordache a trecut la PSD, deocamdată fără funcție

În ședința BPJ-ului PSD Gorj, de joi seara, a fost anunțată trecerea fostului lider ALDE, …

2 comentarii

  1. alt prost s-a luat dupa calinoiu si ruset.
    daca statu are 79% ,are majoriatatea voturilor in AGOA(adunarea generala a actionarilor) si AGEA(aduarea generala extraordinara a actionarilor) si deci poate decide orice( in forma legala).
    of, doamne cita prostie!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.