duminică , 26 ianuarie 2020 - 10:20

Fondul Proprietatea (FP), atac dur la o companie de stat! Laurențiu Ciurel (CE Oltenia): „Nu poți să mă obligi să dau oameni afară!”

ciurel-cmk

Managerul Fondului Proprietatea (FP), Grzegorz Konieczny, a susținut, într-o conferință de presă, că dintre companiile statului care urmează să fie listate la bursă, cele mai mari probleme le are Complexul Energetic Oltenia. Managerul Fondului a făcut afirmații care aduc atingere imaginii companiei românești din Gorj, spunând nonșalant că societatea nu a fost restructurată. Însă administrația CE Oltenia arată că societatea se află în plin proces de reorganizare și, mai ales, că tocmai Fondul Proprietatea a fost cel care s-a opus mai multor proiecte benefice companiei de stat.

Iată că managerul FP a declarat pentru Mediafax că la Complexul Energetic Oltenia nu a avut loc restructurarea și că personalul a crescut la 18.850 de salariaţi, de la 18.700. Konieczny a „dictat” și tăierea cu 30% a costurilor de producție. De asemenea, FP a amendat și amânarea listării la Bursă, IPO -ul CEO nu ar mai avea succesul scontat dacă aceasta s-ar realiza în același timp cu listarea celorlalți competitori ai domeniului: „ CE Oltenia are spaţiu de reducere a cheltuielilor de producţie cu circa 30% (…) Emisiunea era planificată pentru iunie şi a fost amânată pentru a doua parte a anului, dar sunt încă multe întrebări legate de asta (….) Dacă nu avem un IPO la Oltenia anul ăsta, atunci 2015 va fi şi mai problematic”, a afirmat managerul FP. El a arătat că, în ciuda unor venituri care au atins 4,2 miliarde lei, compania a închis anul trecut pe pierdere. Astfel, FP a ajustat în jos, în ultimul an şi jumătate, valoarea portofoliului deţinut la CE Oltenia cu 70%.

Vrea mii de concedieri

În replică la afirmațiile managerului FP, directorul general al  Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, a spus că Fondul Proprietatea înțelege prin restructurare doar concedierea masivă de personal: „În opinia Fondului Proprietatea, restructurarea înseamnă concedierea de la 4.000 de oameni în sus. În companiile de stat este vorba despre doi acționari: cel majoritar, adică statul, care își dorește pentru companie o dezvoltare durabilă, păstrarea locurilor de muncă și să fie dinamică pe piață, și cel minoritar – Fondul Proprietatea –, care dorește doar maximizarea profitului pe termen scurt și foarte scurt. FP ne cere ca în acest an să provizionăm creanțele, inclusiv pe cele istorice neîncasate de ani de zile, astfel trecând compania pe pierdere. Fondul Proprietatea are câte 20% cotă de acțiuni în  companiile statului și nu pierde nimic în cazul CEO… Dacă CEO dispare, Fondului îi va crește cota de piața la Hidroelectrica și Nuclearelectrica, fiind de asemenea acționar…”

Se opune restructurării și investițiilor

În privința reorganizării despre care FP spune că nu s-a realizat, Laurențiu Ciurel mai precizează: „Nu poți să mă obligi să dau oameni afară când avem nevoie de forță de muncă și nu există o strategie minieră privind închiderea minelor. Dar, oare, restructurare nu înseamnă și divizarea CEO prin externalizarea carierei Berbești? Și aici Fondul Proprietatea s-a opus, cum s-a opus și înființării unei firme de vânzare a energiei produse de CEO, în care această companie să fie acționar majoritar. Opoziția FP a fost întâlnită de asemenea și în privința creării unui mix de energie, reprezentanții Fondului votând împotrivă. Să ne uităm mai atent la Fondul Proprietatea, iar cineva să analizeze lucrurile”. De asemenea, Laurențiu Ciurel amintește și de o altă opoziție a Fondului Proprietatea cu privire la o investiție majoră: „Cu ani în urmă, FP a votat împotriva investiției de desulfurare. Turceni și Rovinari nu mai existau din 2012 dacă această investiție nu se realiza. Fondul Proprietatea a votat împotrivă pentru că i se diminua profitul…”. Reprezentantul FP a mai spus că se depreciază valoarea acțiunilor CEO.  În replică, Laurențiu Ciurel amintește cum s-a format CEO: „Dar Fondul Proprietatea a fost de acord ca la cele două complexe, Turceni și Rovinari, societăți extrem de profitabile, să se lipească 14.000 de mineri? Atunci nu s-a temut că ar putea să scadă valoarea acțiunilor?”, a întrebat acesta, referindu-se la fuziunea SNLO și CE Craiova cu celelalte două societăți energetice  din Gorj.

SNLO și CE Craiova, găurile CEO

SNLO și CE Craiova au intrat în noua societate, CE Oltenia, cu creanțe care nu au fost provizionate niciodată. Anul acesta, a fost provizionată doar o parte, compania neputând provizona tot ce nu s-a recuperat încă de la înființarea CEO. Amintim că, la  31 mai 2012, Complexul Energetic Craiova avea doar 7.441.951 de lei în conturi şi peste 180 de milioane de lei datorii către furnizori. În acelaşi timp, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia avea o sumă infimă, de doar 2.481.724 de lei în conturi şi peste 189 de milioane de lei datorii către furnizori. Practic, CE Craiova și SNLO au fost  două pietre de moară atârnate de noul complex ce avea să se înființeze în  iunie 2012. Ar mai fi de spus că datoriile fostelor entități SNLO și CE Craiova au fost de aproximativ 60 de milioane de euro la înființarea CEO, despre care FP nu mai amintește nimic.

loading...
Loading...

Citește și

Pensiunea mezinului primarului de Bustuchin, invizibilă de aproape 12 ani! Terenul concesionat din 2008, închiriat la firme private

Un consilier local liberal din Bustuchin lansează acuzații grave la adresa primarului comunei, Ion Ciocea, …

3 comentarii

  1. SNLO a fost preluat pentru masa electorala reprezentata si care a tras patridul – indiferent de culoare – inspre parlament/guvern, si CET a fost preluat la comanda partidului. De ce ne mai miram !

  2. Scoate-ti din CEO CRAIOVA II SI ISALNITA . CIURELE AI AUZIT SCOATE DIN CEO CELE DOUA CENTRALE DIN DOLJ .

  3. CEO a fost facut de PDL. A luat fiinta oficial la 1 mai 2012, dupa ce condescu si balasoiu au accelerat toate formalitatile ca ponta sa nu mai poata face nimic. In mod normal Craiova, Berbesti, Husnicioara nu trebuiau sa intre. Era cu totul altceva. PSD asta intentiona, dar au fost lucrati pe ultima suta de pedeleii luio condescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.