Fost profesor de sport în Gorj, DUBLU CAMPION național în Luxembourg! Vezi cu ce se ocupă!

marius-brinzan01

• „Am plecat din cauza lor!” Ce l-a făcut pe Marius să părăsească România
• Povestea unui gorjean de succes

Gorjeanul Marius Bîrzan, 29 de ani, a fost profesor de sport, dar și arbitru de fotbal și antrenor de fitness. Acum este barman în Luxembourg! A plecat din Gorj pentru că și-a dorit o viață mai bună și prin multă muncă și seriozitate are ce și-a dorit. În Luxembourg este dublu campion național la campionatul de mixologie (creații de coktail-uri), aceasta fiind și cea mai mare pasiune a sa, descoperită după ce a lăsat în urmă tot ceea ce cunoștea de o viață! A avut curaj să înceapă o nouă viață, perseverența fiindu-i răsplătită!

Reporter: Dle Bîrzan, ați plecat în Luxembourg în 2011. De ce ați luat această decizie?
Marius Bîrzan: Oau!!! Nu mai știu de ce am plecat! Au fost mai multe motive cumulate, printre care: ritmul de viață prea accelerat din Gorj, eram nevoit să lucrez foarte mult pentru a-mi asigura un trai decent. La un moment dat, eram în același timp profesor de sport la o școală din mediul rural, instructor de fitness, arbitru, aveam o colaborare de publicitate cu o firmă din București și îmi cumpărasem și niște stupi cu albine, pe care voiam să îi înmulțesc prin accesarea unor finanțări europene. Toate acestea mă făceau să merg mereu foarte repede cu mașina, să fiu mereu pe fugă și să nu pot oferi o foarte mare atenție doar unei meserii. Un alt motiv pentru care am plecat a fost și curiozitatea de a merge într-o țară occidentală, de a cunoaște alți oameni, alte mentalități, alte culturi. Am avut mereu încredere în mine și în capacitățile mele de a învăța și de a evolua și atunci mi-am zis: „De ce să nu învăț și să evoluez într-un loc unde sunt și răsplătit pe măsură?”, pentru că în România am avut destule realizări care m-au mulțumit în plan spiritual, însă mulțumirea pe plan financiar întârzia să apară, iar eu înaintam în vârstă și nu vedeam o soluție prea curând. Totuşi, factorul decisiv care m-a determinat să plec din țară a fost Camera Agricolă Gorj. În urma tuturor informațiilor eronate pe care mi le-au dat și a tuturor barierelor pe care mi le-au pus în accesarea fondurilor europene! Probabil în mintea lor eram doar un tânar aiurit sau altceva… Ideea este că am plecat din cauza lor. Oricum țin să le mulțumesc mult acestor oameni, pentru că mi-au schimbat viața în bine.

marius-brinzan19

Rep.: Vă aștepta cineva în Luxembourg?
M.B.: Am ajuns in Luxembourg în anul 2011, ziua meciului Luxembourg-România (nu mai știu data exactă!). Aici era fratele meu, care a fost crainicul de limba română pe stadion. El era în Luxembourg de aproximativ doi ani, fiind în același timp și persoana care mi-a propus să vin aici, sfătuindu-se în prealabil cu soția sa.

Rep.: Unde v-ați angajat?
M.B.: Primul meu job a fost la spălat de vase, necunoașterea limbilor străine împiedicându-mă să pot face altceva. Vorbeam engleza, iar acesta a fost un avantaj, având un mijloc minimum de comunicare, dar aici cel mai mult se vorbesc franceza, germana și luxemburgheza (asemănătoare germanei și flamandei). Am început repede un curs de franceză, aceasta fiind cea mai accesibilă limbă pentru mine, iar între timp bucătarilor le-a plăcut de mine și au început să mă învețe cum se fac antreurile. Îmi plăcea, dar nu mă vedeam mereu închis într-o bucătărie. Mie îmi place să comunic cu lumea, să discut pe teme diverse. De aceea ador să fiu barman! Pentu mine, barman însemna o persoană care desface sticle, pune în pahare și face cafele. Dar, nu e așa. Am reușit să văd dincolo de asta prin intermediul barmanului care lucra în același restaurant cu mine. Era un tip pasionat și dedicat 100% meseriei sale. La început mi-a atras atenția pentru că făcea flair (jonglaj cu sticlele). Vorbind din ce în ce mai mult cu el, i-am spus să îmi cumpere și mie o sticlă de antrenament (sunt făcute dintr-un plastic cauciucat) și un shaker. Buuuuun! De aici a început nebunia. Am început să mă antrenez împreună cu el, să mă documentez din cărți și pe internet, iar progresele au venit destul de repede atât în flair, cât și în mixologie. M-am înscris în Asociația Luxemburgheză a Barmanilor și am început să particip la competiții. Filip, barmanul de la care am învățat, a demisionat, iar eu i-am luat locul la acel restaurant.

Rep.: Unde lucrați acum?
M.B.: Până la sfârșitul lunii martie am fost responsabil de bar la Piano Bar-Restaurant La Duchessa, însă am demisionat pentru a merge în alt bar (cocktail bar), unde am mai multe beneficii din toate punctele de vedere (salariu, program, produsele cu care pot să lucrez și să mă dezvolt s.a.m.d.).

Rep.: Cât câștigați?
M.B.: Suficient pentru a nu mă gândi la ziua de mâine din acest punct de vedere.

marius-brinzan10

Rep.: Ce premii ați obținut ca barman specializat în mixologie?
M.B.: După înscrierea în Asociație am început să particip la competiții de mixologie (creații de cocktail). La primul concurs, am obținut locul VII din aproximativ 15- bucurie mare! A doua competiție, locul IV- oaau! îmi ziceam, sunt tare- bucurie și mai mare! A treia competiție, tot locul IV, am fost puțin dezamagit. Începusem să îmi doresc rezultate mai bune! A patra competiție a fost Campionatul Național de Cocktail Fără Alcool. Acolo am declanșat bomba! Am pregătit un cocktail 100% făcut cu produse BIO și cu un gust surprinzător. Am obținut locul I! Am simțit o explozie de bucurie. Am fost campion național și am primit dreptul de a merge la Compionatul Mondial de Cocktail, unde am obținut 11 din 35 de concurenți. Pe 30 martie am câștigat pentru a doua oară Campionatul Național și în câteva zile voi afla dacă merg și la Campoionatul Mondial. Sunt fericit!

Rep.: Ce s-a întâmplat în acești ani cu pasiunea dvs pentru arbitraj? Povestiți-ne dacă și ce meciuri arbitrați în prezent.
M.B.: În prezent nu mai arbitrez. Am depus o cerere de încetare a activității pe o durata de șase luni. Acum, cea mai mae pasiune este mixologia și flair-ul!

Rep.: Vorbiți-ne despre arbitraj. Care sunt diferențele dintre a arbitra în România/Gorj față de Luxembourg?
M.B.: În opinia mea, nivelul de cunoștințe și de pregătire al arbitrilor nu este foarte ridicat în Luxembourg. Un meci arbitrat în Gorj față de un meci arbitrat în Luxembourg este exact ca un meci între oi și unul între tigrii!

marius-brinzan07

Rep.: V-ați mai întoarce în România?
M.B.: Cu mare plăcere revin mereu să îmi văd familia și prietenii, dar în România nu mă mai văd!

Rep.: Cât de des veniți acasă, în Gorj?
M.B.: O dată, maximum de două ori pe an!

Rep.: Care au fost momentele cele mai grele de când ați plecat în Luxembourg?
M.B.: Cele mai grele momente au fost la început. Necunoașterea limbii, a locurilor, a modului de viață de aici și problemele în obținerea permisului de muncă și a rezidenței, care mi-au dat mult de furcă la început. Dacă nu erau fratele meu și cumnata mea, nu aș fi putut rămâne în Luxembourg.

marius-brinzan09

Rep.: Dar cele mai frumoase?
M.B.: Cele mai frumoase momente sunt în fiecare zi: mă trezesc și mă joc cu copilul meu 10 minute înainte să meargă la școală, când suntem toți trei-eu, Iuliana și Alex acasă, sau când ne putem plimba. Iuliana este gorjeancă, este sprijinul meu, ea și băiatul sunt fericirea mea! Sunt fericit și atunci când un client este mulțumit de cocktail-ul pe care i-l fac! Apoi mai sunt realizările pe plan profesional, culminând cu experiența extraordinară de la Campionatul Mondial.

loading...
Loading...

Citește și

Stadiul implementării proiectului de construire a unui grup energetic nou de 600 MW la Sucursala Electrocentrale Rovinari din cadrul CEO

Andrei Maioreanu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei ne prezintă în interviul de mai jos …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: