Fosta complice a Deliei Mercioiu, reținută pentru înșelăciune. Prejudiciul este de peste 290.000 lei

arjocu-escroaca-padess

Doi oameni de afaceri din comuna gorjeană Padeş au fost reţinuţi de poliţiştii gorjeni sub acuzaţiile de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Potrivit reprezentanţilor Serviciului de Investigare a Fraudelor Gorj, cele două persoane reţinute sunt Nicolae Mischie, de 65 de ani şi Otilia Arjocu, de 55 de ani, fostul director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Motru, ambii în calitate de administratori de societăţi comerciale.

escroc-padesPoliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au reţinut, pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, doi administratori de societăţi comerciale, ambii din comuna Padeş, bănuiţi de comiterea infracţiunilor de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Continuând cercetările într-un dosar penal, marți, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor au dispus reţinerea lui Mischie Nicolae, de 65 ani, din comuna Padeş, pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată. În fapt, a rezultat că Mischie, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, în perioada 2005-2009, în mod repetat, ar fi efectuat angajări fictive de persoane, ar fi falsificat decizii de încetare a raporturilor de muncă şi state lunare de salarii, folosind aceste înscrisuri pentru a beneficia în mod ilegal de subvenţii pentru sine şi indemnizaţii de şomaj pentru alţii, în cuantum de peste 312.000 lei, sumă ce reprezintă prejudiciul cauzat bugetului asigurărilor sociale. De asemenea, poliţiştii de investigare a fraudelor au reţinut, pentru 24 de ore, un alt administrator de societate comercială, Arjocu Otilia, de 55 ani, din comuna Padeş, bănuită de comiterea aceloraşi infracţiuni, de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Din cercetările efectuate, poliţiştii au stabilit că Arjocu Otilia, în calitate de administrator, ar fi efectuat angajări fictive de persoane în perioada 2006-2010, ar fi falsificat decizii de încetare a raporturilor de muncă şi ştate lunare de salarii, folosind, de asemenea, aceste înscrisuri pentru a induce în eroare pe reprezentanţii unei instituţii publice, beneficiind, astfel, în mod ilegal de subvenţii pentru sine şi indemnizaţii de şomaj pentru alţii. Prejudiciul cauzat bugetului asigurărilor sociale a fost estimat în acest caz la suma de peste 290.000 lei.

Otilia Arjocu, cercetată de DNA în două dosare

Otilia Arjocu a ocupat ani de zile funcția de director al Centrului Zonal APIA de la Motru și a fost cea care a ajutat-o pe Delia Mercioiu să fraudeze statul. În același dosar a fost trimis în judecată și fostul primar al comunei Padeș, Haralambie Stoicănel, care i-a dat tatălui Deliei Mercioiu adeverințe false. Faptele s-au petrecut în 2011, pe când Mercioiu era șefa APIA Gorj. Din acest dosar al DNA Târgu-Jiu s-a disjuns acesta, în care Otilia Arjocu și Nicolae Mischie au fost reținuți pentru înșelăciune și fals. Otilia Arjocu a mai fost trimisă în judecată și într-un alt dosar, în care este acuzată de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată; complicitate la înşelăciune în formă continuată, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri. Aceste fapte s-au petrecut în mai 2010, când Ogrădeanu Gheorghe, din comuna Padeş, a completat şi depus la A.P.I.A. Gorj (Centrul Local Motru) cererea unică de plată pe suprafaţă pentru campania 2010, în care a menţionat că utilizează suprafaţa de 23,31 ha. teren, solicitând sprijin financiar pentru această suprafaţă. În realitate, Ogrădeanu Gheorghe nu deţinea sub niciun titlu această suprafaţă de teren, în registrul agricol al Primăriei comunei Padeş figurând doar cu suprafaţa de 0,89 ha. teren agricol. Cererea depusă de inculpatul Ogrădeanu Gheorghe a fost primită şi verificată de cumnata acestuia, inculpata Arjocu Otilia, consilier în cadrul A.P.I.A. Gorj (Centrul Local Motru) care, cunoscând că acesta nu deţine sub niciun titlu suprafaţa menţionată, nu a solicitat documente justificative cu privire la dreptul de folosinţă a terenului. Pe baza documentelor false întocmite de Ogrădeanu cu ajutorul Otiliei Arjocu, APIA a plătit suma totală de 36.221,12 lei (din care suma de 31.053,07 lei din fonduri europene şi suma de 5.168,05 lei din fonduri naţionale). Prejudiciul cauzat Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură prin săvârşirea infracţiunii se ridică la valoarea de 73.436,43 lei, reprezentând subvenţii încasate necuvenit de Ogrădeanu Gheorghe în campaniile 2010-2011, spun procurorii DNA. Pentru recuperarea prejudiciului s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpatei Arjocu Otilia. Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Motru.

loading...
Loading...

Citește și

Accident cu șase răniți la Târgu-Jiu! Unul dintre șoferi, acuzat că făcea „liniuțe”

Un accident grav s-a petrecut, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în Târgu-Jiu. Șase persoane …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.