Fosta conducere a unei primării din Gorj și trei oameni de afaceri, trimiși în judecată pentru un prejudiciu de 2,8 milioane de lei


Fostul primar al comunei Bîlteni, Gheorghe Păsărin, ex-viceprimarul Dumitru Oprea şi trei afaceriști au fost trimiși în judecată, săptămâna trecută, de către procurorii Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, după trei ani și jumătate de la deschiderea anchetei, pentru comiterea mai multor fapte penale prin care bugetul public al comunei a fost prejudiciat cu 2,8 milioane de lei.

Dosarul trimis spre judecată Tribunalului Gorj a mai ajuns pe masa judecătorilor, în noiembrie 2017, numai că, la acea vreme, aceștia au decis restituirea cauzei pentru completarea sau refacerea urmăririi penale la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.
Pe 27 decembrie 2018, cauza a fost trimisă, din nou, spre judecare, iar fostul primar Gheorghe Păsărin și a ex-viceprimarului Dumitru Oprea sunt acuzați de săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu şi complicitate la infracţiunea de spălarea banilor. Procurorii au reţinut că în perioada august –noiembrie 2013, în calitate de primar al comunei Bîlteni şi ordonator principal de credite, a semnat şi aprobat, documentele financiar contabile (un referat de necesitate, comanda aferentă, factura fiscală, ordonanţarea de plată şi ordin de plată) prin care a atestat în mod nereal faptul că Primăria Bîlteni a achiziţionat de la firma Trust TLH Construct SRL, cantitatea de 1.800 de tone de nisip şi transportul aferent, dispunând totodată plata necuvenită către societate a sumei de 82.584 de lei.

Păsărin a fost susţinut în demersul său de către viceprimarul Dumitru Oprea, interesat direct de realizarea tranzacţiei, firma Trust TLH Construct fiind controlată de el sau membri ai familiei sale.
Potrivit procurorilor, la data 29 august 2013, viceprimarul Oprea a întocmit referatul de necesitate prin care solicita achiziţionarea de către Primăria Bîlteni a unei cantităţi de 1.800 tone de nisip, cu scopul de a introduce în circuitul economic fictiv Trust TLH Construct SRL, în vederea obţinerii unui folos material necuvenit.
Societatea fusese administrată în trecut chiar de Oprea, însă o controla în continuare prin soţia sa Cristina Tatiana Oprea care, din iulie 2012, este administratorul acesteia, iar din aprilie 2013 firma a fost preluată de interpuşi ai viceprimarului, Luminiţa Geamănu şi Constantin Şerban.
Procurorii îi acuză pe cei doi afaceriști interpuși că, în calitate de administrator, respectiv de reprezentant al Trust TLH Construct SRL, în septembrie 2013 au emis şi semnat o factură fiscală prin care atestă în mod nereal că au livrat Primăriei Bîlteni cantitatea de 1.800 de tone de nisip şi transportul aferent în valoare de 82.584 de lei.
În aceeaşi perioadă, cei doi au emis şi semnat un număr de 11 facturi fiscale, ce nu reprezintă operaţiuni reale în valoare de 214.554 lei, pentru servicii aferente lucrărilor de execuţie a unei staţii de epurare a apelor uzate din oraşul Rovinari, facturi ce au fost înregistrate în contabilitatea societăţii Panmacons SRL, producându-se în acest mod un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 69.211 de lei.
Ştefan Geamănu este un personaj cunoscut la nivelul judeţului fiind preşedintele Filialei Gorj a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România.
Al treilea afacerist, Sergiu Bogdan Oarfă, este acuzat de comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, întrucât în perioada 2013-2014, în calitate de administrator statutar al SC Panmacons SRL, a înregistrat în contabilitatea societăţii un număr de 11 facturi fiscale emise de SC Trust TLH Construct SRL, ce nu reprezintă operaţiuni reale, cu scopul de a diminua obligaţiile datorate bugetului de stat, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 69.211 de lei.

loading...
Loading...

Citește și

Sindicalistul Roșca: „Între 80-100 de salariați ai Carierei Roșiuța ies la pensie până în martie!”

Nelu Roșca, liderul Sindicatului Liber Cariera Roșiuța, a declarat ieri la un post de radio …

Un comentariu

  1. Alti analfabeti votati de prostime…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.