duminică , 8 decembrie 2019 - 14:56

Foşti directori ai Electrica, urmăriţi penal pentru afacerile cu firma lui Dan Floarea

coroiu2

Afaceristul falimentar Dan Floarea a creat, recent, probleme penale la trei foşti directori ai SC Electrica SA şi altor nouă angajaţi ai sucursalelor Moldova şi Muntenia de Nord ai aceleiaşi societăţi, împotriva tuturor fiind începută urmărirea penală de către Direcţia Naţională Anticorupţie pentru un prejudiciu de peste 1,6 milioane de euro.

Procurorii anticorupţie îi acuză pe foştii şefi ai Electrica de faptul că, în urmă cu zece ani, au achiziţionat de la firma lui Floarea (acum în insolvenţă şi cu datorii de aproape patru milioane de lei) echipamente de protecţie în cantităţi nejustificat de mari şi la preţuri supraevaluate.

Fără număr pentru firma lui Floarea

În perioada 2004-2005, Dan Floarea se afla în culmea succesului în afaceri, firma sa, SC Tech Safety, producător – importator de echipamente de protecţie, fiind o adevărată fabrică de bani.
Dosarul în care DNA a dispus începerea urmăririi penale şi în care numele firmei respective apare alături de al unor persoane importante, la vremea aceea, în societatea Electrica SA, arată că afacerile mergeau strună datorită favorurilor făcute lui Floarea, nu a necesităţii mărfurilor pe care el le vindea.
Conform unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada amintită, SC Electrica SA a avut un singur furnizor al echipamentelor de protecţie şi lucru, SC Tech Safety SA Târgu-Jiu, la care a făcut comenzi în cantităţi cu mult prea mari şi cu nişte costuri supraevaluate.
Electrica SA şi Electrica Serv SA, prin Sucursalele Moldova şi Muntenia Nord, au fost prejudiciate cu 1.644.135. de euro.
Afacerile cu firma gorjeană, ce încălcau legea achiziţiilor publice, au fost posibile din cauza implicării, în primul rând, a directorului general al SC Electrica SA, Nicolae Coroiu, acum suspect în dosarul DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată. Acesta, împreună cu Constantin Chivulescu, directorul Direcţiei Finanţe Patrimoniu, acum incriminat de comiterea aceloraşi fapte precum Coroiu, au dispus subordonaţilor să cumpere echipamente de la firma lui Floarea, la preţuri exorbitante, cu toate că nu erau necesare. Au fost încheiate nu mai puţin de 77 de contracte şi s-au dispus plăţi prin 48 de ordine de plată, creându-se astfel societăţii Servicii Energetice Moldova SA un prejudiciu de aproape 1,4 milioane de euro.

dan-floareaFloarea are datorii de aproape patru milioane de lei

În cursul lunii martie 2005, cei doi au recidivat şi au mai comandat de la Tech Safety, pentru Electrica Serv SA, succesor al Electrica SA, alte echipamente, prejudiciind societatea cu aproximativ 253.000 de euro.
Tot în 2005, un alt director general al societăţii respective, Oprea Constantin, le-a cerut subordonaţilor să continue afacerile cu firma lui Dan Floarea, păgubind şi el unitatea pe care o conducea la fel ca predecesorii săi, motiv pentru care şi numele său se regăseşte pe lista neagră a suspecţilor din dosarul întocmit de către DNA. Şi Oprea este cercetat tot pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată.
Alţi nouă angajaţi, subordonaţii de care directorii Electrica s-au folosit pentru a încheia contractele cu firma Tech Safety, sunt cercetaţi acum pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, tot în formă continuată.
Cu toate că personaje importante au pus umărul la bunăstarea financiară a firmei şi implicit a patronului Dan Floarea, în prezent, Tech Safety trage să moară, aflându-se în plin proces de insolvenţă. Deschiderea procedurii s-a făcut în octombrie 2012, iar lista celor care s-au înscris la masa credală este infinită, datoriile atingând aproape patru milioane de lei. Creditorii provin din toate mediile, de la bănci de unde Floarea a luat diverse credite, firme de leasing, de unde şi-a achiziţionat maşini de lux, dar şi necesare desfăşurării activităţii societăţii, până la Direcţia de Finanţe şi chiar Primăria Năvodari.
În prezent, procesul se află în faza în care instanţa a stabilit ca bunurile societăţii să fie valorificate pentru a acoperi, în ordinea impusă de lege, datoriile înregistrate pe numele firmei.
Lui Dan Floarea i-a apus, în ultimii ani, norocul, iar numele său a fost implicat în mai multe scandaluri publice, cel mai notoriu fiind cel legat de un personaj controversat la nivelul judeţului, Doru Şerban, zis Habitu, care a şi ajuns în spatele gratiilor în urma unei plângeri penale depuse de către afacerist, dar şi de cel în care a fost trimis în judecată primarul de la Peştişani, Florin Pavel.

loading...
Loading...

Citește și

Iată noua conducere a Spitalului Județean de Urgență Tg-Jiu! Cine ocupă funcțiile de director medical și director de îngrijiri

Medicul Nicoleta Simona Coleașă și asistentul medical Claudia Elena Motea a fost desemnate în funcțiile …

2 comentarii

  1. un prieten care nu te uita

    escrocul de Floarea a facut jaf in tara asta a mituit toti directorii de la firmele de stat si are mai multe fraude de milioane de euro nu de lei organele de ancheta sa-si faca datoria ca si el a bagat multa lume la puscarie trebuie sa-i vina si lui randul

  2. UN BANDIT!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: