Foşti şi actuali directori în mineritul motrean, ridicaţi cu dubele de mascaţi. Burlan şi Ciorecan, reţinuţi

colaj

Daniel Burlan, fostul director general al SNL Oltenia şi Alexandru Ciorecan, ex şef al SC Cazare Cantine Motru SA, şi-au petrecut noaptea în arestul IJP Gorj, după ce ieri au fost reţinuti pentru o delapidare de 2,8 milioane de lei. În acelaşi dosar au mai fost audiate alte opt persoane, foşti sau actuali directori în minerit.

De unde a plecat ancheta
În luna aprilie a anului trecut, Corpul de Control al CEO a scos la iveală faptul că  s-au făcut decontări fictive pentru masa caldă a minerilor de către firmele ai căror reprezentanţi erau nemulţumiţi la acea vreme că au pierdut licitaţia care le conferea dreptul să furnizeze în continuare hrana minerilor.
Managerul CEO, Laurenţiu Ciurel, declara public atunci că verificările au devoalat  o serie de mecanisme frauduloase prin care erau cheltuite sume importante din bugetul companiei, făcând referire la deconturi fictive pentru masa caldă. „Deşi, la muncă, într-o anumită zi, era pontat un număr de 5.200 de persoane, deconturile pentru masă, pentru acea zi, au fost făcute pentru 6.800 de porţii de mâncare, în zona Motru”, afirma Laurenţiu Ciurel.

Un singur dosar, mai mulţi suspecţi

burlan

Burlan este acuzat că, pe vremea când era director general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, a aprobat ca sportivii de la Clubul „Minerul” Motru să servească masa la SC Cazare Cantine, fără să existe un contract în acest sens, lucru care a creat un prejudiciu 2,8 milioane de lei. Ca şi Burlan şi Alexandru Ciorecan, director la societatea de prestări servicii, se face vinovat de delapidare şi a fost reţinut alături de fostul director al SNLO.
Ziua de ieri a fost un maraton de audieri, cei chemaţi să dea lămuriri în acest dosar fiind aduşi cu dubele poliţiei, la prima oră, de la Motru.
Pe lângă Burlan şi Ciorecan, în faţa poliţiştilor au ajuns şi Ion Ghiga, director al Carierei Roşiuţa; Florentin Gheorghescu, fost director al carierei respective; foştii directori ai EMC Motru, Vasile Creţan, în prezent adjunct la Mina Lupoaia, respectiv Vasile Râbu, actual adjunct la Medservmin SA şi vicepreşedinte al PSD Gorj;Mircea Mezinca, fost şef Resurse Umane în cadrul SNLO; actualul şi fostul director al ELCFU Motru, Valentin Tatomir, respectiv Nicolae Giuran; Sorin Iovan, fost director al Carierei Lupoaia. Toţi aceştia ar fi semnat recepţiile serviciilor prestate, adică au confirmat practic documentele Cazare Cantine ştiind că mare parte din situaţiile prezentate spre decontare erau fictive.
Dintre toţi, în arestul poliţiei au rămas doar Daniel Burlan şi Alexandru Ciorecan. La plecarea de la audieri, majoritatea celor enumeraţi au preferat să nu facă niciun fel de declaraţii, doar Gheorghescu şi Creţan având o părere despre ceea ce li se întâmplă.
Există informaţii că la Cazare Cantine aveau loc fracvent chermeze ale politicienilor, liderilor de sindicat sau erau organizate evenimentele festive din familiile directorilor din mineritul motrean.

„Sunt răspunzător”

nicolae-giuran

Florentin Gheorghescu, a avut o atitudinea spăşită la ieşirea din sediul IPJ Gorj, declarând că a fost chemat la audieri pentru că:” Există neconcordanţe între mesele care au fost decontate şi procesele verbale de recepţie. Noi aşteptăm o expertiză. S-a creat un pejudiciu, nu mai reţin suma. Am fost director în acea perioadă la Roşiuţa şi sunt răspunzător de tot ceea ce s-a întâmplat în unitate. Nu ştiu dacă sunt ilegalităţi. Nu s-a făcut nimic prin care să se creeze o fraudă.”
Vasile Creţan, acum deja veteran în ceea ce priveşte problemele penale, după dosarul drumului Ploştina-Ştiucani şi apariţia numelui său în scandalul de proxenetism de la Cariera Roşiuţa, a declarat dezinvolt că, în cazul decontărilor meselor de la Cazare Cantine, nu s-au cerut aprobări de la el şi că, în dosar, are calitatea de suspect.
Vasile Râbu a întrerupt brusc tirul întrebărilor venite din partea ziariştilor declarând scurt că: „Am avocat şi o să vă spună avocatul. La revedere”.

Pe Ciorecan l-a scos poliţia la plimbare

alexandru-ciorecan

Cu o atitudine mult prea infatuată pentru situaţia în care se află, a întâmpinat jurnaliştii şi Alexandru Ciorecan, care a declarat, în momentul în care a fost scos cu cătuşe la mâini, din maşina poliţiei, pentru analizele obligatorii de la spital, că a fost ridicat de poliţie „ca să mă plimbe”. Comentariul său ironic a fost singurul lucru pe care Ciorecan l-a declarat.
Mult mai volubil s-a dovedit a fi Daniel Burlan care a ţinut să sublinieze că este nevinovat: „Acuzaţiile sunt că aş fi dispus ca să se deconteze şi să se dea mese ori lucru acesta nu s-a întâmplat. Sunt nevinovat. Contractul de furnizare a mesei nu a fost depăşit valoric.”
Burlan a tot avut probleme ce i se trag de pe vremea când era director al defunctei SNL Oltenia, în prezent CE Oltenia, încercând să recupereze de la el suma de 15.000 de lei, după ce s-a descoperit că ar fi încasat ilegal, vreme de doi ani şi jumătate, mai mulţi bani decât ar fi fost prevăzuţi în contractul de mandat.
Daniel Burlan şi Alexandru Ciorecan vor fi prezentaţi astăzi magistraţilor cu propunerea de arestare preventivă.

loading...
Loading...

Citește și

Avem un stadion! Ce facem cu el? Arena sportivă de 30 de milioane de euro, din centrul municipiului Tg-Jiu, E PUSTIE! Propunerea ȘOC a Clubului Pandurii către primărie!

Stadionul din Tg-Jiu, care a costat aproape 30 de milioane de euro, este pustiu, la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: