sâmbătă , 14 decembrie 2019 - 23:50

Fostul primar Rentea, inspectorul Cimpoeru și omul de afaceri Alexie Mihăilă, pedepse definitive în dosarul de fraudare a fondurilor SAPARD

rentea1

Fostul primar al comunei Săcelu, Dănuț Rentea, fostul adjunct al Inspecției în Construcții Gorj, Cornel Cimpoieru, și omul de afaceri Alexie Mihăilă au ajuns, în cursul nopții, în arest și își vor petrece următorii ani în spatele gratiilor, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a dat verdictul final în cel mai vechi dosar de corupție din Gorj.

Dănuț Rentea, fostul primar al comunei Săcelu, și Cornel Cimpoeru, fost inspector la Inspecția în Construcții, rămân cu pedepsele stabilite de Curtea de Apel Craiova, de cinci, respectiv patru ani de închisoare cu executare după ce instanța supremă le-a respins recursurile.
Afaceristul Alexie Mihăilă va executa o pedeapsă de 3 ani și 4 luni de închisoare, iar Înalta Curte a decis și confiscarea de la acesta a sumei de 316.996 lei.
Petre Gherghe, funcționar în cadrul Consiliului Județean Gorj la data comiterii faptelor, a fost și el condamnat la doi ani de închisoare cu executare. Aceeași pedeapsă a primit și Orosz Vasile, funcționar SAPARD.
Pedepse de câte doi ani de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 7 ani au primit doar trei dintre inculpați, proiectantul, dirigintele de șantier și un alt funcționar SAPARD.

Acuzele DNA

În septembrie 2007, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a acestora pentru comiterea mai multor fapte de coruptie.
Din probele administrate în cursul anchetei procurorii au reținut că în cursul anului 2004, Primăria comunei Săcelu a beneficiat de peste 2,9 milioane lei, fonduri SAPARD, pentru lucrări la rețeaua de alimentare cu apă a comunei.
Procurorii au stabilit că anterior licitației ce a fost organizată pentru desemnarea firmei care să execute lucrările respective, primarul Rentea a fost asigurat de omul de afaceri Alexie Mihăilă că va primi suma de 120.000 lei dacă firmei sale i se atribui constractul finanțat cu fonduri SAPARD. Mita a fost primită după ce Agenția SAPARD a decontat prima tranșă, iar câștigătoare a licitației a fost desemnată asociația de firme Hiral Exim SRL – Edvaur SRL, prima societate aparținând lui Mihăilă.
DNA a mai reținut că primarul Rentea și afaceristul Mihăilă au fost ajutați de ceilalți funcționari, care au falsificat mai multe inscrisuri, pe care le-au depus la Agenția SAPARD, având drept consecință obținerea în mod ilegal de fonduri europene, iar Hiral Exim SRL a încasat pe nedrept contravaloarea unor lucrări neexecutate sau executate necorespunzator.

Ani grei de închisoare…

…au primit toți inculpații din dosar la Tribunalul Dolj, pentru comiterea mai multor infracțiuni prin a fost fraudat bugetul Comunității Europene cu suma de 589.505 lei.
În iunie 2011, fostul primar, Dănuț Rentea, a fost condamnat pentru luare de mită și mai multe fapte de fals la șapte ani de închisoare cu executare. Afaceristul Alexe Mihăilă a primit și el o pedeapsă apropiată de cea a primarului – șase ani de închisoare cu executare, pentru dare de mită și comiterea unor infracțiuni de fals în înscrisuri.
Inspectorul Cornel Cimpoieru, fost adjunct al Inspecției în Construcții Gorj, acuzat de primire de foloase necuvenite, trafic de influență, fals intelectual și complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare.
Aceeași pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare a primit și funcționarul Petre Gherghe, din cadrul Consiliului Judetean Gorj, dar și dirigentele de șantier, Ilie Daniel Pavel. De asemenea, funcționarii din cadrul SAPARD, Vasile Orosz și Liviu Popescu au fost condamnați la câte patru ani de închisoare cu executare.
Instanța a decis ca toți aceștia să achite către SAPARD suma de 589.505 lei, iar lui Rentea să i se confiște mita de 120.000 de lei primită de la omul de afaceri.
Până la achitarea acestor sume, judecatorii au hotărât să mențină sechestul pe bunurile acestora instituit de procurori.

Curtea de Apel Craiova le-a redus pedepsele

În decembrie 2013, magistrații de la Curtea de Apel Craiova au hotărât să le reducă considerabil pedepsele inculpaților. Astfel,
Fostului primar Rentea i-a fost redusă pedeapsa de la 7 ani la 5 ani, însă modul de executare a rămas același, adică, cu executare. Și omul de afaceri Mihăilă a primit o pedeapsă mai mică cu un an de zile, urmând să execute 5 ani în loc de 6.
Inspectorul Cimpoieru a rămas cu pedeapsa de patru ani decisă la instanța de fond, la fel ca și Petre Gherghe. Ceilalți inculpați au scăpat aici de pedepsele de închisoare cu executare, primind unele cu suspendare.
În acest caz, Rentea și Mihăilă au mai fost arestați opt luni de zile în anul 2008.

loading...
Loading...

Citește și

Șoferiță rănită, după ce s-a răsturnat cu mașina la Câmpu Mare

O mașină condusă de o femeie de 33 de ani, din orașul Novaci, s-a răsturnat, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: