Fostul șef al Corpului de Control al ministrului Energiei, urmărit penal pentru abuz în serviciu și divulgarea informațiilor secrete de serviciu, după verificările de la CE Oltenia


Ion Daniel Popescu, ex-șef al Corpului de Control al ministrului Energiei și, ulterior, șef al Direcție Corp Control din Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, schimbat din funcție, la începutul acestui an, este cercetat penal de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.
Potrivit unor surse, acuzațiile au legătură cu verificările pe care Popescu le-a făcut la Complexul Energetic Oltenia, dar și după întocmirea raportului de control la compania energetică.

Procurorii au fost sesizați, la finele anului 2018, cu privire la comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice de către Ion Daniel Popescu, din calitatea sa de șef al Corpului de Control al ministrului Energiei.
Concret, Popescu și-a depășit competențele reglementate de Ordinul 440/2017, privind procedura de control a activității desfășurate de aparatul propriu și entitățile aflate sub autoritatea Ministerului Energiei, în sensul în care ”s-a substituit altor organe de control, și a divulgat informații confidențiale, strategii ale unei companii de siguranță strategică, prin transmiterea către presă a unor documente, anexe ale raportului de control, care relevau strategia de achiziții, vânzare energie și certificate, acțiune ce poate determina pierderi complexului energetic”, după cum se arăta în plângerea penală adresată procurorilor.
În luna iunie 2018, o parte a raportului de control a fost livrată presei, iar concluzia documentului era aceea că CEO a fost prejudiciat. După alte câteva luni mai târziu, actul de control a fost readus în atenția opiniei publice și accentua un presupus prejudiciu de 40 de milioane de euro la compania energetică. Ulterior, au apărut și informații conform cărora ministrul Energiei de la acea vreme, Anton Anton, a semnat raportul întocmit de Popescu, iar documentul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Trebuie precizat că, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1a precizat, pentru Gorj Domino, că nu poate comunica informații în legătură cu stadiul anchetei care-l privește pe Ion Daniel Popescu, întrucât ”urmărirea penală este o fază procesuală nepublică” și ”este necesar a fi protejate datele cu caracter personal” (?!).

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este S. S., în vârstă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.