FOTO EXCLUSIV! Radiografia completă a grupului infracţional organizat din jurul judecătorului CCR, Toni Mihail Greblă

colaj2

Grupul infracţional organizat din care, spun procurorii anticorupţie, că face parte Toni Mihail Greblă, judecător al Curţii Constituţionale a României, include personaje de mai multe naţionalităţi, o întreagă reţea de firme, printre care şi una offshore, cu sediul în Insulele Virgine şi multiple legături ale acestora cu servicii secrete.

foto-2
CLICK PE POZĂ PENTRU A O MĂRI

Personajul cheie al acestui grup infracţional, care a pus bazele unor exporturi de produse agro-alimentare, materiale de construcţii şi produse de minerit pe ruta România – Federaţia Rusă, via Turcia, pentru evitarea embargoului instituit de Rusia produselor din UE, este Bartolomeu Constantin Săvoiu, general în rezervă, mason, „consultant în afaceri”, apropiat familiei fostului şef al SRI, Virgil Măgureanu.
O incursiune în istoricul firmelor care apar în operaţiunile ilegale ale grupului infracţional creat în jurul lui Greblă scoate la iveală aspecte relevante despre cum a lucrat „reţeaua” în ultimii ani, conexiunile de afaceri cu Gorjul şi legăturile cu Marin Condescu.

foto-3a

Operaţiunea „Turcia”

Potrivit DNA, în perioada 2014 – 2015, membrii grupului infracţional au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate.
Ion Bîrcină, finul lui Toni Mihail Greblă, împreună cu doi dintre interpuşii săi, Costin Iliescu şi Nicolae Orbişor – reprezentanţi ai mai multor firme controlate de Bîrcină, a întreprins demersuri în vederea achiziţionării de produse de SC Rador A&E SRL Piteşti ţi SC Cosco Vele SRL, specializate în prelucrarea şi conservarea cărnii, în vederea comercializării acestora în spaţiul ex-sovietic.
Procurorii anticorupţie mai spun că, începând cu luna august 2014, judecătorul Toni Greblă a întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri Bîrcină, cetăţeanul turc Sevket Corekci, cetăţeanul moldovean Victor Dolghi şi Constantin Bartolomeu Săvoiu, aceştia întâlnindu-se de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, pentru a pune la cale operaţiuni comerciale.
Concret, Bîrcină împreună cu Lorena Oneaga, asistent manager în cadrul SC Silvomet Grand SRL – o firmă controlată de finul lui Greblă-, Bartolomeu Constantin Săvoiu, Sevket Corekci şi un anume Constantin Anton au participat în Turcia la expoziţia de franciză din Istanbul 2014 în domeniul agro-alimentar.
Deplasarea în Turcia s-a făcut cu ajutorul omului lui Bârcină, Nicolae Orbişor, a cărei soţie este director de programe în cadrul Asociaţiei Române de Franciză şi l-a avut în prim plan pe Bartolomeu Constantin Săvoiu care şi-a reactivat relaţiile din zonă.

Reţeaua firmelor

foto1

Printre societăţile comerciale ce puteau intermedia afacerile în spaţiul ex-sovietic era SC Romgallia International Comemerce & Industrie SRL. Firma a fost deţinută, în trecut de Adele Săvoiu, soţia lui Bartolomeu Săvoiu, împreună cu o societate de tip offshore Oriole Management Limited, cu sediul în Insulele Virgine Britanice. Soţia lui Săvoiu, dar şi acesta s-au retras şi din calitatea de administratori, în urmă cu aproximativ şapte ani, iar offshor-ul Oriole a apărut în mai toate afacerile derulate de aceştia.

facsimil-1
Spre exemplu, în Sarom Impex SRL, firmă înfiinţată de Săvoiu, soţia sa şi doi cetăţeni francezi, odată cu schimbarea acţionariatului, prin martie 2006 apar, Marian Măgureanu şi Oriole Management Limited. Practic, Măgureanu rămâne asociat cu offshor-ul în Sarom Impex după ce Săvoiu îi cesionează acestuia părţile sociale.
Marian Măgureanu este fiul fostului şef al SRI, Virgil Măgureanu, şi finul soţilor Săvoiu. Legăturile de familie dintre Săvoiu şi Măgureanu s-au concretizat de-a lungul timpului nu numai în afaceri, ci şi în politică, masonul Săvoiu îndeplinind funcţia de vicepreşedinte al Partidului Naţional Român, la începutul anilor 2000 când formaţiunea politică era condusă de fostul şef SRI.

foto-3Filiera Prundianu – Dolghi

În noiembrie 2013, Gorj-Domino relata în premieră despre asocierea fiilor lui Toni Greblă cu unul dintre „băieţii deştepţi” din energie, Mihai Prundianu. SC Electra Balistic SRL a fost înfiinţată în 2008, având în acţionariat pe Mihai Prundianu, cu 95% din acţiuni – un important om de afaceri bucureştean, originar din Mehedinţi, catalogat de presă ca pion important printre „băieţii deştepti” din energie – şi Carmen Aurelia Radu, cu 5% din acţiuni. În august 2009, Carmen Maria Radu a împărţit frăţeşte câte 2% din părţile sociale ale firmei lui Alin şi Octavian Greblă. Fiii judecătorului CCR devin în acest fel asociaţi cu Prundianu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România-Japonia şi administrator al unor situri naturale cum ar fi Nordul Gorjului de Vest – Cheile Sohodolului, Izbucul Jaleşului, Pădurea Tismana-Pocruia şi altele.
În dosarul penal în care este cercetat penal Toni Greblă, cetăţeanul moldovean Victor Dolghi, coincidenţă sau nu, este tocmai unul dintre asociaţii lui Prundianu, în firma Blue Energie Group SRL, alături de Vladislav Chetrar, ginerele milionarului moldovean Nicolae Ciornăi.

facsimil-2

Relaţiile „Generalului”

Generalul în rezervă Bartolomeu Constantin Săvoiu are dublă cetățenie română și franceză şi este Mare Maestru al Marii Loji Naționale a României-1880. În trecut, Săvoiu a activat în mai multe partide politice şi chiar a candidat la alegerile parlamentare din 2000 din partea Alianţei PUNR –PNR pentru un loc de deputat de Gorj. “Generalul”, aşa cum este cunoscut în mediile politic şi de afaceri, a fost şef al Departamentului export, apoi şef al Serviciului export, apoi director de vânzări export într-o filială a unui grup industrial francez în perioada 1974-2006, iar mai apoi reprezentant general pentru Africa şi Orientul Mijlociu al acelei societăţi. Potrivit unor informaţii misiunea sa în Turcia a fost de a reactiva unele relaţii şi de a-i pune în legătură pe afaceriştii din grupul lui Greblă cu aceştia. De altfel, toate afacerile lui Săvoiu nu au presupus decât activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management şi s-au desfăşurat oarecum neclar din punct de vedere financiar, generând doar pierderi.

Bani şi din Gorj pe relaţia Condescu

Unele investigaţii media au scos la iveală faptul că una din firmele în care Măgureanu are interese şi care îşi are sediul chiar la reşedinţa sa, Unio SA Satu Mare a derulat mai multe contracte în anii trecuţi cu complexurile energetice şi fosta SNLO. Practic, afacerile societăţii în Gorj au debutat în 2007, în vremea cât Greblă era director general al Asociaţiei Patronale Miniera PATROMIN, iar prietenul său, Marin Condescu, controla cu mână de fier mineritul şi energia din Gorj. Acesta a fost personajul care a menţinut contractele UNIO SA cu entităţile miniere şi energetice după ce Greblă a devenit senator, în noiembrie 2008.
În acel an, în campania electorală Greblă a vorbit despre o investiţie majoră cu capital străin în zona Tg-Cărbuneşti. Potrivit unor informaţii, societăţile menţionate la acea vreme ca potenţiali investitori au fost verificate de serviciile secrete şi s-a dovedit că nu aveau capacităţi financiare pentru astfel de investiţii.
În acelaşi ani, tot în campania electorală a mai fost aruncată o gogoaşă – Termocentrala Sărdăneşti. Condescu vorbea tot de investitori străini, mai exact de concernul portughez Riviera Group, afacere ireală menită să-i mai aducă ceva voturi prietenului liderului sindical. Afacerea privind marca Pandurii, sau interceptările convorbirilor telefonice din dosarul penal al lui Condescu, prin care acesta îi cerea sprijin lui Greblă, la acea dată senator PSD, vin să confirme legătura strânsă dintre cei doi astfel, apariţia în dosarul penal de la DNA a numelui Mădălina Berbecel, partenera de afaceri a liderului sindical nu a fost o surpriză pentru nimeni.

loading...
Loading...

Citește și

Conducerea Carierei Roșiuța și liderii de sindicat nu au dat din coate pentru prezidențiale! Minerii navetiști nu au mai fost aduși duminică la schimbul I

Dacă la europarlamentare a fost ,,fierbere” la Cariera Roșiuța, directorul Constantin David aducând la serviciu …

5 comentarii

  1. Bine documentat , felicitari .

  2. Bai nebunilor, haliti ce va dicteaza altii, rationament bai , nu haleala la cantina! Le vindem noi rusilor, carbune hai? Sictir ! Si mai ce? Vorba lui Motoc, lui macar i-a dictat Negruzzi, nu caporalii! Multi , da prosti! Le vindea Grebla si gaze?

  3. Claudiu number one! Bravo. O adevarata ancheta de presa!

  4. Dar pe CORNEL VIȘOIANU, consilier personal al lui Victor Ponta, care sta in primul rând exact langa SAvoiu nu-l vedeti domnule Matei??? Fac si acestia parte din asazisul „grup infractional”???

  5. VERIFICATI LA PARCHETUL CURTII DE APEL CRAIOVA DOSARUL 1024/P/2011,sa vedeti cum afost solutionat si zecile de dosare pe numele lui caragea ,.. a avut protectia familiei ponea, d-na procuror, d-na judecator presedinta sectieicontencios administrativ din cadrul curtii de apel craiova….domnule director al ziarului trimiteti acest comentariu procurorului general al d.n.a. central

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: