FOTO | Furia apelor amenință Gorjul! Unde sunt cele mai grave inundaţii

Incompetența autorităților se răsfrânge asupra cetățenilor ale căror gospodării au fost inundate de ploile puternice din ultimele 24 de ore. La Schela, de exemplu, o familie are de suferit de câțiva ani. La fiecare ploaie puternică, li se inundă gospodăria și beciul. La Țicleni, Cioiana a ieșit din matcă și a inundat grădinile oamenilor. La Bustuchin este situația cea mai ingrată, după ce o alunecare de teren mai veche s-a reactivat.

Ploile puternice au cauzat probleme în mai multe localități din județul Gorj. Au fost inundate zeci de gospodării, dar și hectare întregi de teren agricol deja însămânțat. Mai multe pâraie au ieșit din mătci și au inundat grădinile oamenilor. Au fost probleme la Bâlteni, Albeni, Tismana, Samarinești, Turceni, Dănești, Schela, Negomir, dar și în alte localități. „A plouat mult și am primit mai multe telefoane de la cetățeni, care ne-au anunțat că au probleme din cauza apelor. Sunt terenuri inundate, terenuri agricole care au fost semănate, sunt probleme. Am primit informații despre inundații la Albeni, acolo unde a intervenit viceprimarul cu o motopompă și a scos apa din gospodăria unui localnic. Mai avem probleme la Turceni, acolo a mers subprefectul, sunt zece gospodării cu probleme. De asemenea, am fost la Dănești, acolo unde cinci gospodării sunt afectate de inundații. La Dănești, în satul Văcarea, cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Gorj au intervenit prompt cu două motopompe și au scos apa. Apa nu a intrat în locuințe, ci doar în curți. Suntem pregătiți să intervenim dacă situația o va cere, astfel încât să evităm probleme mai grave. La Bustuchin avem probleme mai grave, se pare că sunt cinci gospodării în pericol, o mai veche alunecare de teren s-a reactivat”, a spus Alin Văcaru, prefectul de Gorj.

Alunecări de teren reactivate, la Bustuchin

În comuna Bustuchin, o mai veche alunecare de teren s-a reactivat, dându-le emoții sătenilor. De asemenea, din cauza ploilor puternice, DC 29 Bustuchin-Ruget s-a surpat, circulația desfășurându-se pe un singur sens. Cinci case sunt aproape de zona în care s-a reactivat alunecarea de teren, dar nu sunt în pericol imediat. „În primul rând, trebuie să vă spun că nu se impune declararea stării de alertă la Bustuchin. Am vrut să verific la fața locului cât de gravă este situația, alunecările de teren s-au reactivat într-adevăr, în urma căderilor de precipitații din ultimele zile. Domnul primar Ciocea a intervenit împreună cu angajații primăriei, cu utilaje, pentru consolidarea DC 29. Se monitorizează în continuare evoluția fenomenului. Deocamdată, nu se impune evacuarea populației din zona respectivă”, a declarat prefectul Alin Văcaru. La Roșia de Amaradia nu au apărut încă probleme, dar vechea lunecare din satul Ruget se poate reactiva oricând. „Acum nu sunt probleme, la Ruget a alunecat mai departe de școală, atunci mai de mult timp. Acum se mișcă pământul în acea alunecare, dar e departe de școală și de case. Slavă Domnului că nu avem probleme grave”, a spus edilul Liviu Cotojman, de la Roșia de Amaradia. La Țicleni, pârâul Cioiana a ieșit din matcă și a inundat zeci de terenuri, însămânțate sau pe care oamenii și-au făcut grădini de legume. „A venit apa extrem de mare, a intrat peste grădina noastră. Și foarte murdară. Noi am tot spus primarului să îi cheme pe cei de la Ape ca să facă matca Cioienii, dar nimic nu a făcut. Aveam grădină de zarzavaturi și nu mai am nimic. Totul este sub apă”, a spus tanti Leana, din Țicleni.

Indolența autorităților, la Schela

S-au mutat la Schela ca să fie mai aproape de Târgu-Jiu și acum au probleme din cauza indolenței autorităților. La fiecare ploaie puternică, din cauza lipsei unui canal colector, curtea gospodăriei lor, beciul și grajdul se umplu de apă. Nici măcar fântâna nu o mai pot folosi, căci apa din ea nu este potabilă atunci când plouă și câteva săptămâni după. „Am chemat presa ca să vadă ce avem noi aici, ne-a intrat apa în case și primarul nu vrea să ia nicio măsură. Dacă nu vin cei de la Târgu-Jiu, de la Consiliu sau Prefectură, primarul acesta nu face nimic! Vrem să fim ajutați, să faceți ceva, nu este prima dată când avem astfel de probleme. Ne-a mai intrat apa în curți și gospodării. La fel se întâmplă la fiecare ploaie puternică și primăria nu ia nicio măsură, ei ar trebui să excaveze pentru a face un canal colector ca să preia apa care ne intră nouă în gospodării. Noi avem șanțuri făcute prin fața curților, dar nu preiau toată apa. Până la urmă a trimis primăria un utilaj să ne ajute la șanț, dar fără scandal nu se face nimic în comuna asta”, a spus o localnică din satul Sâmbotin, comuna Schela. Primarul Aristide Șerbănescu, la fel de colorat în limbaj ca de fiecare dată, dă vina strict pe cetățenii care au decis că este mai bine să înfunde vechiul canal colector care trecea prin aceea zonă. Numai că acest lucru a avut loc la scurt timp după Revoluția din 89. „Este vina oamenilor, a cetățenilor care au pământuri aici, în zonă. Ei au astupat canalul colector care era, chiar după Revoluție. Nu sunt probleme așa de grave, a intrat apă în subsolul unei case, dar avem un utilaj care scoate apa. Vina le aparține lor, vă spun, cred că vom rezolva cumva, am mai dat drumul la apă. Mai avem și câteva grădini inundate, dar nu e grav”, a declarat Aristide Șerbănescu, primarul comunei Schela. De edil și de nepăsarea acestuia sunt nemulțumiți și alți vecini: „Ne intră apa în beciuri, nu este posibil așa ceva. De ani de zile, ne rugăm de el să ia măsuri, să facă canalul colector. Nu se poate așa ceva”, a spus un localnic din Sâmbotin.

Gunoaie și resturi aduse de ape în curțile oamenilor la Turceni

Inundații au fost ieri și la Turceni, iar localnicii se tem că ploile puternice nu se vor opri și le vor face alte și alte probleme. La fața locului s-a deplasat subprefectul Virgil Drăgușin. În satul Strâmba Jiu, ca urmare a revărsării pârâului Strâmba, au fost inundate zece curţi ale cetăţenilor, intervenţia de evacuare a apei la faţa locului fiind asigurată de către S.V.S.U. Turceni cu şapte pompieri voluntari şi o motopompă. „M-am deplasat cu o echipă la Turceni. De dimineaţă au fost probleme mai mari, însă apa s-a retras. În zona Strâmba, pârâul cu acelaşi nume a ieşit din matcă şi a inundat câteva gospodării. S-a intervenit cu pompe pentru evacuarea apei care a intrat în beciurile caselor. Pârâul este neregularizat, a venit multă apă, sunt multe gunoaie şi resturi de lemne. Oamenii şi animalele nu au fost în pericol. A mai fost şi un podeţ înfundat, tot din cauza gunoiului aruncat la întâmplare. Vom mai face deplasări la Văgiuleşti, Samarineşti şi Tismana”, a declarat Virgil Drăguşin, subprefectul judeţului Gorj.

loading...
Loading...

Citește și

Tânăr de 18 ani, spulberat de o mașină, la Albeni!

Un tânăr de 18 ani, din comuna Albeni, a fost grav rănit, marți seară, într-un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: