FOTO | MILIONARUL din energie care deţine 2,5 hectare pe Cheile Sohodolului NU reconstruieşte complexul turistic! Află de ce!

colaj

Pe Cheile Sohodolului tronează fantoma unui complex turistic ce odinioară era vizitat de mii de excursionişti. Vremurile glorioase ale turismului din zonă au apus odată cu căderea regimului comunist, iar, de atunci, clădirea principală şi micile căsuţe din lemn au suferit stricăciuni ireparabile.

Cu toate acestea, zona Sohodol, cu frumuseţea ei sălbatică, rămâne una dintre atracţiile zecilor de străini şi români care ajung aici în fiecare vară. Din păcate, însă, drumul prost, nereabilitat de ani întregi, face ca accesul să fie greoi şi enervant.

Ruine

Dar ceea ce surprinde în cel mai neplăcut mod este fosta cabană, de fapt întreg ansamblu de foste construcţii de cazare, folosit în trecut probabil pentru copiii din taberele şcolare: o clădire cu etaj, alcătuită din sală de mese, bucătărie, dormitoare şi băi, living, a ajuns o ruină. La fel şi căsuţele din lemn. Imaginea este dezolantă, parcă dintr-un film cu fantome. Locul a fost devastat. Pardoseala, tavanul, chiuvetele, instalaţiile sanitare, geamurile, au fost smulse din ţâţâni, prădate, distruse, de-a lungul timpului. Lucrurile au scăpat aici de sub control, după ce OJT a vândut complexul unei firme din Craiova care, la rândul ei, l-a vândut unui om de afaceri din judeţ. Indiferent care au fost planurile acestuia de început, de un an şi ceva, locul a rămas la fel. Întunecat, ca după un război.

camping-sohodol-(11)

brailoiu

Omul de afaceri din Târgu Jiu, George Brăiloiu, are firme care activează în energie, software şi agricultură. Brăiloiu este proprietarul KDF Energy, companie cu o cifră de afaceri de 66 de milioane de euro în 2011. În aprilie 2011, omul de afaceri George Brăiloiu a cumpărat prin KDF Energy întregul fond de 123 de manuscrise şi documente personale ale lui Emil Cioran. Cu tot cu taxe, manuscrisele au costat peste 500.000 de euro. Ele au fost ulterior donate Bibliotecii Academiei Române. Printre obiectele scoase la licitaţie se numără şi câteva manuscrise celebre: „Cartea amăgirilor“, „Lacrimi şi sfinţi“ şi „Schimbarea la faţă a României“, dar şi obiecte personale, cum ar fi diploma de bacalaureat (1928), diploma de licenţă în filosofie şi litere (1932), carnetul de student în Germania (1933-1934), cărţi de identitate, paşaport etc. De asemenea, George Brăiloiu, prin firma sa, a făcut comerţ  cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră, fiind unul din jucătorii din piaţa de certificate CO2.

camping-sohodol-(28)

Rămâne la fel. Deocamdată

Din nefericire, situaţia nu se va schimba curând, nu în acest an. Omul de afaceri gorjean, George Brăiloiu, celebru mai ales pentru că a cumpărat şi donat statului o o avere naţională şi anume, manuscrisele lui Emil Cioran, spune că acest complex va rămâne aşa, atâta vreme cât autorităţile publice locale vor continua să zacă în propria lor ignoranţă. Acesta aşteaptă de la autorităţile judeţului să reconstruiască drumul, să creeze infrastructură şi să-i încurajeze în acest fel pe cei care, din multe motive, poate şi din patriotism, vor să schimbe ceva. George Brăiloiu a devenit anul trecut proprietarul fostului complex turistic Cheile Sohodolului, care se întinde pe 2,5 hectare.

camping-sohodol-(17)

„Nu sunt bucurii de secol 21”

George Brăiloiu a declarat pentru Gorj Domino că proprietatea pe care o deţine pe Cheile Sohodolului va fi reconstruită în scop turistic, dar nu acum: „Până să ajungi la transformarea acestui loc, ai nevoie de şosele, de curent electric, de infrastructură. Este partea pe care ar trebui s-o rezolve autorităţile locale. Eu nu am investit acolo pentru că nu am văzut interesul autorităţilor care, prin serviciul lor, trebuie să asigure accesul în zonă şi utilităţile aferente. Nu am făcut investiţii încă, e nevoie de un proiect, de autorizaţie de construcţie… Dar când nu ai infrastructură, cum v-am spus, adică şosele, utilităţi, ca în ţările civilizate, bucurii din acestea de secol 21, reconstrucţia, transformarea acelui loc se face mai greu. Nu am vrut să fac pentru mine, să construiesc acolo pentru mine…”. Întrebat de ce a cumpărat complexul, acesta a răspuns: „Poate şi datorită amintirilor din copilărie”.

loading...
Loading...

Citește și

Avem un stadion! Ce facem cu el? Arena sportivă de 30 de milioane de euro, din centrul municipiului Tg-Jiu, E PUSTIE! Propunerea ȘOC a Clubului Pandurii către primărie!

Stadionul din Tg-Jiu, care a costat aproape 30 de milioane de euro, este pustiu, la …

5 comentarii

  1. Credeam că Brăiloiu este un om mai e Doamne, cum zic oltenii, dar m-am înşelat, păcat, mare păcat…..!

    • Gigel, nu mai emite tu judecați gorjenesti de piață de pe dig! Omul e proprietarul terenului pentru care a plătit cu banii munciți doar de el! A cerut împrumut cuiva? Să spună! A avut vreo clauză prin care se angaja să facă o grădiniță, un azil si tabără pentru copii si plătea doar jumătate? Hotărâm noi ce AR fi trebuit să facă! Restaurant si piscina să mergem noi, toți dobitocii cu vreo 1000 de mașini la mici si bere! Nu e îndeajuns mizeria lăsată de toți nespalatii, de cresc mai multe pet uri decât pesti pe râurile si lacurile din România! Hai sictir,Gigele! Dacă vinde Brăiloiu,cumperi tu? Pune v si Horvath si Domino? Îți fi strâns și voi ceva de când va omorâți cu ” din energie” ! Domeniu în care sunteți încă la grădiniță😂😂😂😉😉

  2. Brailoiu are dreptate. De ce sa investeasca ??
    Una din cele mai frumoase poienite de pe valea Sohodolului, cea din fata fostului complex turistic, a fost transformata de cel care exploateaza lemnul pe vale in platforma de depozitare. Mai nou a si inchis-o cu gard de sarma !!! Si nu vede nimeni. Garda de mediu doarme, administratorul Natura 2000 cucaie, Obstea Runcu ( proprietarul terenului ) incaseaza taxa de intrare pe o vale plina de mizerie.
    Frumoasa e Romania, dar pacat ca e locuita.

  3. Din pacate si Ionut si dumitru au dreptate . Proprietatea a sfanta , garantata de constitutie si fiecare face ce vrea cu proprietatea sa . Pacat insa ca OJT ul ( firma de stat , firma la care noi toti eram ,, proprietari ,,sau eventual actionari , firma a intregului popor etc, bla, bla ,bla ) a adus in urma cu mai multi ani Complexul in starea actuala de degradare si mizerie . Ca de obicei Statul sa dovedit un prost administrator .

  4. Gorjanul , iar te iau in ” colimator”!! Cum adică ” din pacate”? Corect este ” Ionuț si Dumitru AU DREPTATE”! Lumea civilizata, respecta locurile superbe unde natura e lăsată sa-si vadă de treaba! Si se minunează in plimbări cu cât mai putina intruziune in mersul natural al lucrurilor in areale protejate!Rucsaci in spate, bocanci de munte , corturi!! Nu si GIGEL!! Constata el cum i-l afectează pe el decizia unui nesimțit ca Brailoiu, care nu face un te miri ce de măcar 4 stele cu piscina olimpică, asfaltul coala, ca rost are daca nu ajunge si el cu mașina lui dotata cu anvelope cu garda joasa, cu doua putere mari in portbagaj , vine cu muzica lui ce „pana mea!! ” 😂 Cum ar veni sa parafrazam un înaintaș celebru” Gorjeni, distrugeți Cheile Sohodolului!! Cu asfalt , inainteeee marș !” Si sa nu închei postare fara sa ” parafrazez” si eu curiozitatea ” deontologului” din ultima fraza a articolului! Horvath, de ce ATI ÎNCERCAT SA DEVENIȚI ZIARIST? Si ce v-a împiedicat??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: