miercuri , 11 decembrie 2019 - 10:19

FOTO | Sute de târgujieni, la prima ediţie a Festivalului Naţional al Peştelui

Zeci de cetăţeni au participat, vineri, la deschiderea primei ediţii a Festivalului Naţional Pescia. Sâmbătă și duminică, numărul vizitatorilor a fost destul de mare, aceștia putând urmări și demonstraţii de gătit oferite de către un master chef.

Iubitorii peștelui care au participat la prima ediție a Festivalului Peștelui au putut cumpăra peşte şi preparate din peşte, au putut urmări demonstrații de gătit, au participat la expoziţii de echipament sportiv. Potrivit organizatorului evenimentului, Andreea Păpureanu, scopul festivalului este de a creşte consumul de peşte în rândul populaţiei, fiind recunoscut faptul că este cel mai sănătos aliment din categoria cărnurilor. „Pentru prima ediţie a festivalului de la Târgu-Jiu, ne-am unit forţele şi am vrut să aducem cât mai mulţi producători de peşte, dar se pare că este destul de complicat să îi urneşti pentru un astfel de eveniment. (…) Încercăm să creştem consumul de peşte, acesta este şi proiectul nostru, este proiect cofinanţat prin POR pentru pescuit 2007-2013, are loc în cinci oraşe timp de doi ani şi după aceşti doi ani, vrem să devină o tradiţie în aceleaşi oraşe – Târgu-Jiu, Iaşi, Cluj, Constanţa, Bucureşti, asta este şi ordinea în care va avea loc festivalul. Ne bucurăm tare mult că am ajuns la Târgu-Jiu, este un loc destul de potrivit pentru această zonă, fiind pe malul Jiului, şi am avut şi sprijinul autorităţilor”, a spus Andreea Păpureanu.

Să consumăm mai mult pește

Preşedintele Patronatului Procesatorilor, Importatorilor şi Distribuitorilor de Peşte din România, Marian Constantin Cuzdrioreanu, a declarat că se urmăreşte ca, în următorii ani, la nivel naţional, să fie crescută media de consum a peştelui pe cap de locuitor: „În România, când exista flota de pescuit, exista o medie de circa opt kilograme de peşte pe cap de locuitor, dar tocmai prin aceste programe europene, prin aceste iniţiative, ne propunem să aducem media la nouă kilograme, chiar să depăşim în următorii ani producţia, respectiv consumul de peşte”, a declarat preşedintele Patronatului Procesatorilor, Importatorilor şi Distribuitorilor de Peşte din România, Marian Constantin Cuzdrioreanu.

Produse inedite din pește

Cei care au venit pe Insuliță în zilele cât a fost Festivalul Peștelui au putut gusta din preparate precum: zacuscă de pește, mici de pește, pește la grătar, pește afumat în mai multe feluri, fructe de mare pregătite în diverse moduri, celebrul păstrăv gorjenesc, dar și alte specii de pește. „Prețurile au fost cam piperate, adevărat, însă mâncarea a fost bună rău: Mie îmi palce peștele și mi-a făcut plăcere să vin într-un loc unde găsești multe produse din pește. La unele tarabe era și ceafă de porc la grătar, asta nu mi-a plăcut. Probabil pentru a face bani au adus și porcul”, a spus Mihai Florin, din Târgu-Jiu. „Scumpe rău undițele, dar performante. Am văzut o undiță la aproape 20 de milioane. Mi-ar plăcea să am bani să o pot cumpăra, dar până atunci pescuiesc și așa, cu ce am eu”, a afirmat un tânăr pescar.

loading...
Loading...

Citește și

DISCUŢII privind realizarea unui SPITAL MUNICIPAL la Târgu-Jiu

Marcel Romanescu a prezentat, marţi, într-o conferință de presă, noutăţile legate de noi investiţii în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: