FOTO | Zeci de angajați de la Turceni, bine plătiți! Platformă industrială pe 32 de hectare

Siniat2

Managerii Siniat s-au aflat ieri la Turceni pentru a inaugura fabrica de gips-carton. La eveniment au luat parte autoritățile din Gorj, presă locală și centrală. A avut loc un tur al fabricii, practic, e o uzină complet automatizată. Deși e cea mai mare fabrică de plăci de gips carton din România, Siniat funcționează la Turceni cu un număr relativ mic de angajați.

Până în momentul de față, investiția este cea mai mare din județ. Este vorba despre 50 de milioane de euro, la care se adaugă încă un milion de euro folosiți pentru construcția drumului care face ca transportul de materiale să nu se facă prin centrul orașului Turceni. De asemenea, construcţia se întinde pe 32 de hectare de teren. La evenimentul de ieri au participat reprezentanții Siniat România, secretarul de stat  din cadrul Ministerului Economiei, Maricel Popa, autoritățile județului, președintele și vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu și Ciprian Florescu, subprefectul Sorin Arjoca, dar și directorul general al CE Oltenia, Laurențiu Ciurel, consilierul acestuia, Cosmin Popescu, primarul oraşului Turceni, Dumitru Gâlceavă, presă locală și centrală.

Complet automatizată

Unitatea de producție din Turceni are rol strategic atât pentru Siniat România, care acoperă 10 piețe din Europa de Sud-Est, cât și pentru mediul economic din județul Gorj. În discursul lor, investitorii au vorbit în mod special despre grija pentru mediu, dar şi despre cei 80 de salariați care anterior au participat la cursuri de calificare în țară și străinătate, compania asigurând cheltuielile. Managerii Siniat apreciază modul de a fi al muncitorilor români, şi în special al  a salariaților fabricii, spunând că aceștia au fost instruiți în Germania și Italia, demonstrându-și acum calitatea în muncă. Managerii fabricii nu au vorbit despre salarizarea personalului, spunând doar că aceştia sunt „motivaţi”. Pe de altă parte, la Siniat Turceni nu vor mai avea loc angajări, cel puţin deocamdată. De înţeles de altfel, fabrica fiind cea mai modernă din Balcani şi complet automatizată, nefiind necesari mai mulţi angajaţi.

Laurenţiu Ciurel, directorul general al CE Oltenia: „Toată această simbioză a creat posibilitatea ca un produs rezidual să fie valorificat superior face o diferenţă semnificativă în costul produsului finit. Pentru fiecare tonă de gips rezultat trebuia să platim câţiva euro pentru a o evacua şi depozita la groapa de cenuşă. În loc s-o transportăm, cu costuri, acum o vindem cu câţiva euro iar pe an, înseamnă  2,3 milioane de euro”.

Folosește gipsul desulfurat de la termocentrala Turceni

Capacitatea anuală de producție a fabricii de la Turceni este de 27 de milioane de metri pătrați, cât suprafața a peste 1.000 de km de autostradă. Primul produs fabricat este placa NIDA Standard, Siniat Turceni este prima fabrică din România care foloseşte gipsul rezultat din procesul de desulfurare a gazelor de la o centrală termoelectrică. Gipsul obținut are puritate și consistență ridicate, fiind o materie primă excelentă pentru plăcile de gips-carton. Cu ajutorul echipamentelor speciale, plăcile de gips-carton pot fi reciclate. Datorită sinergiilor cu CET Turceni și a proceselor tehnologice de reciclare, noua fabrică Siniat este unul dintre cele mai sustenabile proiecte din România. De asemenea, apa folosită în procesul de producție provine din apa de ploaie adunată de pe acoperișurile fabricii și din propriile puțuri forate, limitând astfel consumul de resurse din orașul Turceni. Apa reziduală este, la rândul ei, reciclată intern. Totodată, Siniat a investit 1 milion de euro în construirea unui drum nou care leagă fabrica de drumul național. Astfel, este limitat impactul vehiculelor grele de marfă asupra comunității locale. Odată cu inaugurarea noii fabrici și construirea noului drum, Siniat a dezvoltat o platformă industrială și deschide noi perspective pentru alți investitori în zonă. La noua fabrică, Siniat creează peste 80 de locuri de muncă. Noii angajați, majoritatea din Turceni și din zonele învecinate, au fost pregătiți la fabricile Siniat din România, Italia și Germania. „Siniat joacă un rol activ în comunitățile locale. Apreciem în mod deosebit forța de muncă din România, cu oameni bine instruiți și motivați. Investim constant în tehnologie și utilizăm materie primă de foarte bună calitate. Ne dezvoltăm într-un mediu economic stabil, cu potențial ridicat. Obiectivul nostru este să valorificam acest potențial”, a declarat Marc-André Fritsche, General Manager, Siniat România.

Primarul oraşului Turceni, Dumitru Gâlceavă: „Această fabrică înseamnă venituri la bugetul local, dar şi un lucru foarte bun pentru mediu, pentru că materia primă pe care o folosesc dumnealor reprezintă un deşeu pe care Termocentrala Turceni îl depozita pe terenurile aparţinând oraşului. Am şi încasat un milion de lei pentru autorizaţii şi ce au mai avut de plătit, iar cam 10% din bugetul local îl reprezintă taxele şi impozitele pe care le vor plăti”, a spus acesta, la Turceni.

3.000 de zile fără accidente

Siniat este certificată în conformitate cu standardul ISO 9001, privind activitățile de producție. Totodată, un sistem de management integrat, certificat ISO 9001, ISO 14001, OSHAS 18000 va fi implementat până la sfârșitul acestui an. Siniat pune un accent puternic pe siguranța în muncă și se mândrește cu atingerea pragului de 3.000 de zile fără accidente. Compania Siniat România este membră a grupului ETEX, unul dintre cei mai mari producători şi furnizori mondiali de materiale de calitate şi soluţii pentru construcţii. Grupul ETEX este prezent pe mai multe continente: Europa, America Latină, Africa, Asia şi Oceania. Desfăşoară activităţi în 44 de ţări, având circa 17.000 de angajaţi care își desfășoară activitatea în 121 de fabrici.

 

Secretarul de stat, Maricel Popa: „Este o investiţie foarte mare, una dintre cele mai importante din România. Este o unitate foarte modernă, cu automatizare completă. (…) Ar trebui ca la fiecare termocentrală să fie o astfel de investiţie, cred că este foarte greu, dar ceea ce au realizat aici investitorii este un exemplu. Această dinamică a sectorului de construcţii ne dă speranţe pentru mai departe”.

loading...
Loading...

Citește și

Avem un stadion! Ce facem cu el? Arena sportivă de 30 de milioane de euro, din centrul municipiului Tg-Jiu, E PUSTIE! Propunerea ȘOC a Clubului Pandurii către primărie!

Stadionul din Tg-Jiu, care a costat aproape 30 de milioane de euro, este pustiu, la …

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: