FRF încă își dorește 4 echipe care să promoveze direct din eșalonul secund, în Liga I


Deși în cadrul ultimei ședințe de conducere din cadrul FRF nu s-a obținut aprobarea planului ca din sezonul 2018-2019 să promoveze directe 4 echipe din Liga a II-a în primul eșalon, șeful Federației nu renunța la această idee. Burleanu susține că mai este încă timp pentru ca planul său să fie pus în practică. Miza este una clară: mai mulți bani obținuți din drepturile TV, având în vedere numele grele de echipe ce vor intra în competiție din viitoarea stagiune.

Comitetul Executiv al FRF nu a aprobat deocamdată proiectul ca din noul sezon al Ligii 2 să promoveze direct primele patru clasate, dar preşedintele Răzvan Burleanu nu se lasă bătut. Mai ales că acesta este susținut de mai multe cluburi din liga secundă, ce-și doresc chiar din sezonul ce bate la ușă să se ajungă direct la patru echipe în prima ligă, iar locul 5 să joace baraj de promovare. Problema este însă că planul lui Burleanu va trebui aprobat de Liga Profesionistă de Fotbal, dar şi de deţinătorii de drepturi TV. În eventualitatea în care se va ajunge la o înțelegere în acest sens, Liga I va avea din sezonul 2019-2020, cu 2 echipe mai mult decât până acum: în loc de 14 vor fi 16 formații.

Demersurile au început

După cum se știe, FRF a înfiinţat, anul acesta, Comisia de fotbal Profesionist. Iar acum, acest for va servi în mod direct scopului anunțat de Răzvan Burleanu, care va ridica problema promovării directe a 4 echipe din eșalonul secund, în Liga I, în următoare ședintă a respectivei comisii. ”Proiectul nostru este ca patru, cinci echipe să promoveze, astfel încât să avem o Liga 1 formată din 16 echipe. Acest lucru, în schimb, trebuie discutat şi cu deţinătorii de drepturi TV şi cu Liga Profesionistă de Fotbal. Acesta va fi, de altfel, unul dintre subiectele pe care le vom discuta în prima şedinţă a Comisiei de Fotbal Profesionist, care a fost deja înfiinţată, în care avem reprezentanţi ai cluburilor de Liga 1, mă refer aici la patronat, dar şi echipe de Liga a 2-a, cum e Radu Ienovan de la Ripensia Timişoara, dar şi deţinătorii de drepturi TV. Îl avem alături de noi şi pe Rodion Cămătaru, am spus că avem nevoie alături de noi şi de un fost mare jucător care a reuşit în mediul de bussiness, dar şi pe preşedintele sindicatului fotbaliştilor, deoarece atunci când vom discuta de două ori pe an despre o abordare strategică a fotbalului, să putem să-i implicăm şi pe aceştia”, a dezvăluit șeful FRF.

Mai e timp?

Așa cum s-a anunțat deja, noul sezon al Ligi a II-a este programat să debuteze anul acesta, pe 4 august. Așadar, marea întrebare care se pune este aceea dacă mai există timp să se modifice regulamentul competițional pentru ca 4 echipe să promoveze direct în Liga I? Burleanu spune că da. Mai ales că miza este una deosebită, implicând și viitoarele contracte pentru drepturile TV de la primul eșalon, iar discuţiile dintre FRF şi LPF nu vor fi deloc întâmplătoare. După cum se cunoaște, în vara anului următor, expiră prezentul contract de drepturi TV pentru Liga I, unul ce a fost valabil pe cinci sezoane. Profitând și de faptul că la nivel de eșaloane superioare au reapărut în peisaj nume grele din fotbalul românesc (ca de exemplu Farul, Petrolul sau U Cluj, care ar putea să vândă mai mult), Burleanu are acum prilejul să pună pe tapet un nou plan. Și evident că el vizează creșterea numărul de locuri promovabile pentru viitorul sezon de Liga a II-a. ”Nu este o problemă din acest punct de vedere. Dacă am avea o decizie înaintea sezonului, implicit s-ar putea face. În schimb, noi trebuie să fim siguri că şi LPF susţine acest proiect şi că printr-un asemenea demers reuşesc şi ei să îşi securizeze contractul de drepturi TV, care expiră la finalul acestui sezon. Practic, cu un nou sistem competiţional de 16 echipe la nivelul Ligii 1, noi considerăm că ai putea să dinamizezi competiţia şi să îţi securizezi veniturile pe care le ai astăzi, dacă nu cumva chiar să le poţi creşte. Mai ales dacă ne uităm la echipele care vor fi pe teren în Liga a 2-a”, a explicat Răzvan Burleanu.

Mai mulţi bani și pentru Liga a 2-a

În ultimele două sezoane ale ligii secunde, echipele prezente în această competiție au beneficiat de sume extrem de modeste de bani ce provin din drepturile TV (în trei tranşe, aproximativ 25.000 de euro în cont pentru fiecare club). Acum, însă, odată cu revenirea unor nume de tradiţie, s-ar putea mări miza audienţelor şi, implicit, şi banii plătiți de televiziuni. Iar acest luru speră şi Burleanu: ”Dacă ne uităm că 16 echipe din cele 20 sunt echipe care au evoluat deja la nivelul Ligii 1, sunt echipe care în mod cert vor aduce mult mai mult spectatori decât echipele de Liga 1. Asta înseamnă că interesul la nivelul Ligii a 2-a va fi mai mare. În ceea ce priveşte valoarea drepturilor TV, e un lucru pe care doar deţinătorii de drepturi îl pot stabili. Noi ne dorim ca deţinătorii să se uite cu mai mult interes asupra Ligii a 2-a”, a concluzionat șeful FRF. După cum s-a anunțat deja, zilele trecute, de Federație, licitaţia pentru drepturile TV la Liga a II-a a fost deschisă în 15 iunie şi durează până în 27 iunie.

Loading...

Citește și

Campionatul Ligii 2 se reia vineri cu şanse mari să continue cu două echipe în minus. Programul etapei a 22-a şi meciurile televizate

Campionatul Ligii 2, ediţia 2019/2020, se va relua la finalul acestei săptămâni cu etapa a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.