Frumoasa Arethia Tătărescu, „Doamna de Fier” a Gorjului! A făcut ce nu mai făcuse nimeni înaintea ei

gorjence1

Arethia Tătărescu este una dintre cele mai importante figuri feminine din istoria acestui județ, chiar a României, căci aceasta, prin acțiunile sale și prin înclinația spre a face mereu bine, a rămas în memoria noastră, a tuturor. Arethia Tătărescu a știut „să îmbine utilul cu frumosul, discretul cu dărnicia, energia cu executarea”, iar prin toate binefacerile aduse gorjenilor, a devenit, în vremea sa, personalitatea feminină cea mai apropiată de nevoile lor. Prin faptele sale demne de toată lauda, Arethia Tătărescu a intrat în istorie şi va rămâne pentru eternitate o personalitate de excepţie.

arethia-t-2„Doamna Gorjului interbelic”, minunata Arethia Tătărescu s-a implicat, după căsătoria cu gorjeanul Gheorghe Tătărescu (prim-ministru al României în perioada 1934-1937 și 1939-1940, o altă figură emblematică pentru români, și în special pentru gorjeni n.red.), în viața culturală, spirituală, socială și economică a Gorjului, dar și în ajutorarea nevoiașilor. Scriitorul Alexandru Doru Șerban, în cartea sa „Personalități care au fost în Gorj” scrie: „Arethia Tătărescu a realizat în Gorj conservarea artei naționale, dezvoltarea industriei casnice, atragerea femeilor la alte activități, îngrijirea monumentelor istorice. (…) Nu în ultimul rând, ca președinte al Asociației Femeilor din Gorj, Arethia Tătărescu s-a implicat în ridicarea monumentelor lui Constantin Brâncuși la Târgu-Jiu”. Pentru contribuția sa pe tărâm social, cultural și umanitar, Arethiei Tătărescu i s-a conferit diploma de Cetățean de Onoare al Orașului Târgu-Jiu, eveniment care a avut loc în Amfiteatrul Liceului Tudor Vladimirescu din Târgu-Jiu pe data de 13 septembrie 1936.

A studiat în Belgia

Arethia Tătărescu s-a născut în data de 16 septembrie 1889, la București. Tatăl ei, Gheorghe Piteșteanu, făcea parte dintr-o familie de boieri argeșeni, proprietari de mari suprafețe agricole. Părinții „Doamnei Gorjului interbelic” au decedat când aceasta nu împlinise opt ani, așa că ea, alături de frații săi au plecat cu o bunică în Belgia. Aici, Arethia a făcut școala primară și studiile secundare, apoi și-a efectuat apoi studiile superioare la secția de muzică a Conservatorului Regal din Bruxelles, unde a studiat pianul. Pasiunea sa era pentru pictură în mod special și pentru artă, în general. Revenind în țară, Arethia Piteșteanu s-a încadrat ca profesoară de pian la Liceul de Muzică din București. În 1916, aflându-se în vacanță la Tismana-Gorj, Arethia îl întâlnește pe militarul de carieră Gheorghe Tătărescu (fiu de general n.red.), aflat în misiune militară cu unitatea sa. Cei doi se căsătoresc în vara aceluiași an, la Craiova. Pe 15 august 1916, Tătărescu pleacă pe front, iar după terminarea Războiului, soții decid să se stabilească în Gorj, unde au răscumpărat moșia de la Poiana (din Rovinari n.red.), unde au amenajat reședința de vară a familiei.

A luptat împotriva concubinajului
Al. Doru Șerban scrie în cartea sa că Arethia Tătărescu a luptat împotriva concubinajului și a convins mii de gorjeni să se căsătorească. „Doamna Arethia Tătărescu și Liga Femeilor Române din Gorj au hotărât împlinirea căsătoriilor religioase, legalizate prin acte, pentru sute de cupluri. Arethia și Gheorghe Tătărescu le erau nași celor care se căsătoreau”. De exemplu, în anul 1939, la Poaiana, s-au cununat 1.500 de cupluri de tineri și vârstnici.

Și-a însoțit soțul în campania electorală

arethia-si-gh-tatarescu

Începând cu 1919, Gheorghe Tătărescu, înscris deja în Partidul Național Liberal, a candidat la alegerile parlamentare, fiind și ales ca deputat. Soția sa, frumoasa Arethia Tătărescu, l-a însoțit în campania electorală, fiind dornică să cunoască satul tradițional, viața materială și spirituală a Gorjului, adevăratele nevoi ale oamenilor.

Cucerită de frumuseţile Gorjului

arethia-si-Brancusi

Ca urmare a vizitelor dese pe care le făceau în mijlocul sătenilor, Arethia Tătărescu a fost cucerită de frumusețea artei, portului, folclorului și obiceiurile oamenilor locului. Arethia Tătărescu s-a implicat în viața județului Gorj și s-a străduit să pună în valoare unicitatea județului și istoria sa. Pentru îndeplinirea acestui scop ea s-a implicat în activitatea diferitor organizații, ocupând funcțiile de Președinte al Ligii Femeilor Române din Gorj (Ligă înființată în anul 1921 ca o filială a Ligii Femeilor Române din România), Președinte al Societății Naționale „Crucea Roșie” – Filiala Gorj, înființată la 3 noiembrie 1939, și Președinte al Societății Femeilor Ortodoxe din Gorj. Liga a înființat centre sătești de lucru pentru femei, școli de gospodărie și ateliere cu războaie de țesut la Tismana și Târgu-Jiu. Astfel, a fost încurajată și susținută activitatea de realizare a unor produse de artizanat locale, în special costume naționale și covoare. „Concret Liga a promovat mișcarea de redeșteptare a gustului pentru arta și portul românesc. Din atelierele Ligii au ieșit primele scoarțe românești, copii fidele după pecetele din vechile chilimuri . (…) Apoi, scoarța a fost reformată, adaptând-o cerințelor timpului”, scrie Al. Doru Șerban în volumul său.

Acte de caritate
A fost președinte interimar pe țară al Societății Ortodoxe a Femeilor Române și a condus și Filiala locală a Societății de Crucea Roșie. „A împărțit daruri celor nevoiași, a luat inițiativa ajutorării prin Societatea de Crucea Roșie a tuturor refugiaților basarabeni, a organizat cursuri de infirmiere voluntare, a deschis Cantina pentru intelectuali, săracii județului au beneficiat de acte de caritate”, scrie Al. Doru Șerban. Astfel, activitățile Crucii Roșii din Gorj au devenit exemplu pentru toată țara, iar meritul i-a revenit Arethiei Tătărescu, „care a știut să îmbine utilul cu frumosul, discretul cu dărnicia, energia cu executarea, meritând respect și recunoștință. Arethia Tătărescu a fost, prin binefacerile aduse gorjenilor, personalitatea feminică cea mai apropiată nevoilor lor”. Obligația de astăzi a gorjenilor, obligația morală, este să păstrăm vie amintirea faptelor ei mărețe.

A cinstit memoria eroilor Gorjului

arethia-tatarescu-2

Liga Femeilor Române din Gorj a avut ca obiectiv îngrijirea monumentelor istocrice, dar și cinstirea eroilor Gorjului. Astfel, Arethia Tătărescu a acordat o atenție deosebită memoriei Ecaterinei Teodoroiu, ocupându-se, prin Ligă, de consolidarea casei în care eroina se născuse, precum și de realizarea unui mausoleu în cinstea ei. A restaurat casa Tudor Vladimirescu și și-a dorit cu ardoare să fie realizat la Târgu-Jiu un monument care „să vorbească urmașilor despre eroismul înaintașilor lor, care să imortalizeze amintirea miilor de eroi gorjeni căzuți în războiul reîntregirii”. Așa s-a ajuns la crearea de către sculptorul Constantin Brâncuși a Ansamblului Monumental de la Târgu-Jiu, inaugurat la 27 octombrie 1938.
„În dorința de a contribui cât mai mult la ridicarea orașului Târgu-Jiu și mai ales pentru a preamări memoria eroilor gorjeni care s-au sacrificat în războiul de întregire, Liga Naționala a Femeilor vă aduce la cunoștința că a hotărât să dăruiască orașului o coloană și un portal de piatră – opere ale marelui sculptor Constantin Brâncuși. În felul acesta aducem un omagiu de recunoștință județului Gorj, județul lui natal. Dorința Ligii este ca donația să aibă următoarea destinație: crearea unei străzi care să poarte numele de Calea Eroilor, cale ce va porni din preajma Jiului trecând prin Gradina Publică, pentru a merge până la actualele cazărmi. (…) La începutul acestei căi se va așeza portalul sus numit, iar pe postamentul ei, lângă cazărmi, se va ridica Coloana Recunoștinței, legându-se astfel amintirea locurilor pentru care au luptat gorjenii, cu ideea recunoștinței fără de sfârșit simbolizată prin Coloană”, a scris Arethia Tătărescu într-o scrisoare oficială din data de 20 octombrie 1937, adresată primarului orașului Târgu-Jiu (Sursa: Wikipedia).

loading...
Loading...

Citește și

Vulcanul, primul ZIAR al Gorjului! Numele unui căpitan poet și al unui istoric sunt legate de el

De numele căpitanului poet Emanoil Părăianu se leagă un moment important din istoria Gorjului: acesta …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: