George Coșbuc de la Tismana-povestea nespusă a marelui poet și a tragediei care i-a umbrit existența

cosbuccx

În primăvara acestui an, a fost lansată o carte inedită din mai multe puncte de vedere și care prezintă detalii importante legate de șederea la Gorj a poetului George Coșbuc. Volumul „George Coșbuc de la Tismana” este scris de un profesor de matematică și de un călugăr absolvent al Facultății de Teologie. Cartea a apărut la Editura Semănătorul.

CARTE-cosbuc

„George Coșbuc de la Tismana” este o antologie de „studii, articole şi amintiri”, care se constituie într-o reală monografie documentară, dedicată poetului de către profesorul şi editorul gorjean Nicolae N. Tomoniu, asociat cu monahul Maxim (Iuliu-Marius) Morariu, teolog din Bistriţa-Năsăud, spunea profesorul Ion Mocioi. Cartea are în centru figura poetului, omului, căutătorului de frumuseți-George Coșbuc. Acesta a descoperit Tismana, atât Mănăstirea, cât și meleagurile tismănene, găsindu-și aici refugiu și liniștea de care avea nevoie. „Capitolul Pe urmele lui Coşbuc la Tismana se desfăşoară în trei părţi bine structurate şi bogate în informaţii culturale, de mare interes pentru o monografie extinsă privind viaţa lui Coşbuc. Volumul semnalat se încheie cu un grupaj de fotografii adnotate de N. N. Tomoniu, câteva poezii semnificative de G. Coşbuc, bibliografii şi un necesar index de nume şi denumiri. Este o carte densă, de apreciabilă valoare culturală şi renumită realizare tipografică”, scrie profesorul doctor Ion Mocioi.

Căutătorul de frumuseți

Unul dintre locurile preferate de poetul George Coşbuc pentru petrecerea vacanţelor a fost localitatea Tismana, mai ales că al său cumnat şi-a ridicat o vilă pe valea Tismanei, nu departe de Mănăstire. Poetul venea în fiecare vară aici împreună cu familia pentru a se relaxa în zona care-i oferea un cadru natural prielnic inspiraţiei. Coşbuc a venit prima dată la Târgu-Jiu, prin tipograful Nicu D. Miloşescu, unde unul dintre fraţii soţiei sale, Constantin Sfetea, a fost, după 1890, contabil. „Din 1902, familia Coşbuc îşi petrecea vacanţa la Tismana. Veneau de la Bucureşti, se opreau la Casa Miloşescu din Târgu Jiu, apoi se îndreptau spre Tismana cu brişca lui Ion Lupulescu. Coşbuc a devenit un cunoscut al gorjenilor. Din 1901, până în 1909 a fost un statornic colaborator al revistei târgujiene «Şezătoarea săteanului». În anii 1905-1907 a făcut parte din comitetul ei de redacţie, ca preşedinte de onoare“, mai spune Ion Mocioi.

Inițiativă demnă de laudă   
„Cartea «George Coșbuc de la Tismana» dezvăluie, prin proiectări încrucișate, cât de mult, cât de divers și cât de puțin cunoscut s-a implicat mesagerul și discipolul inegalabilului ministru Spiru Haret, în răspândirea luminii și a speranței acolo unde era întreținut întunericul și hrănită disperarea. Meritul autorilor este, din acest punct de vedere, demn de toată lauda”, scrie http://samanatorul.blogspot.ro.

La Gorj i-a murit fiul

Tot pe teritoriul Gorjului, poetul a trăit cea mai cruntă suferință: unicul său fiu, Alexandru, şi-a pierdut viaţa pe drumul către Tismana la numai o zi după împlinirea vârstei de 20 de ani. „Din păcate, în august 1915, singurul său fiu, Alexandru, care era student, se prăpădește în urma unui accident de mașină, poate primul astfel de accident pe meleagurile noastre. Tragedia bulversează și omul și poetul. (…) George Coșbuc pleacă în pribegie să caute sufletul băiatului său. El îi lasă însă trupul la Tismana, așa cum lasă în această oază de frumusețe și istorie, moștenirea trecerii sale pe acolo, pusă în lumină de această carte a restituirii generoase”, scriu autorii de la http://samanatorul.blogspot.ro/. „Părinţii lui Alexandru l-au aşteptat neliniştiţi la Tismana şi, neavând nicio veste, au pornit seara, târziu, pe jos la Târgu Jiu Au ajuns la prietenul lor Nicu Miloşescu şi au aflat cu durere imensă, pierderea unicului copil. Nefericita întâmplare a întunecat pentru totdeauna sufletul marelui George Coşbuc, grăbindu-i sfârşitul“, a spus profesorul gorjean Mocioi.

loading...
Loading...

Citește și

Vulcanul, primul ZIAR al Gorjului! Numele unui căpitan poet și al unui istoric sunt legate de el

De numele căpitanului poet Emanoil Părăianu se leagă un moment important din istoria Gorjului: acesta …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: