Ginecologul Dana Popescu s-a întors să facă minuni acasă: „IUBESC locurile de aici. Târgu-Jiul este cel mai frumos loc de pe pământ!”

rep3-x

• „Faptul că ești medic nu te face supraom! Trebuie să te întrebi: dacă aș fi eu în locul pacientului?”

După 11 ani de facultate și rezidențiat la Timișoara, în cea mai importantă maternitate din Banat, medicul Dana Popescu, în vârstă de 30 de ani, a revenit acasă, căci niciun alt loc din lume nu se compară cu meleagurile natale. Din 2014, ginecologul Dana Popescu lucrează la Spitalul Orășenesc Rovinari, iar pacientele sale sunt fericite că au găsit un asemenea doctor și om. „Faptul că ești medic, nu te face supraom. În primul rând trebuie să te gândești: dacă aș fi eu în locul pacientului? M-aș da pe mâna acestui medic? Pacienții nu vin la medici ca să îi cunoască, vin pentru că sunt bolnavi”, spune medicul Dana Popescu.

rep3

Medicul ginecolog Dana Popescu, angajat la Spitalul Orășenesc din Rovinari, acolo unde se simte împlinită, a crescut la Târgu-Jiu. A urmat cursurile Colegiului Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu. Facultatea de Medicină a făcut-o la Timișoara; în orașul de pe Bega, Dana Popescu a viețuit, muncit și învățat pe rupte vreme de 11 ani. Apoi, spre mirarea colegilor din capitala Banatului, Dana Popescu a revenit acasă. „Am dat admitere la Facultate, la Timișoara. M-am dus la Timișoara pentru că mama a terminat tot acolo, ea este medic pneumolog. Fratele meu este neurolog, tot acolo a absolvit, acum lucrează la Buzău, după un rezidențiat la Iași. El este mai mare ca mine. (…) Nu am plecat la Timișoara cu gândul că voi rămâne acolo, mi-a plăcut tot timpul orașul nostru Târgu-Jiu. Mereu spuneam la Timișoara că sunt din Târgu-Jiu. Iubesc județul Gorj, locurile de aici, aici este locul meu! Târgu-Jiul este cel mai frumos loc de pe pământ”, a spus medicul ginecolog Dana Popescu.

Profesia în care trebuie să dai tot ce ai mai bun

rep4Își adoră meseria și de fiecare dată când își tratează pacientele, dă tot ce poate: profesional și personal. „Atâta timp cât îți faci meseria, pentru că până la urmă este o meserie ca toate celelalte, și dai tot din tine, profesional, personal, cunoștințe, nu ai de ce să îți facă reproșuri. Acum, mai există și Dumnezeu, iar orice caz poate să fie ori bine ori rău. În două trei-minute se poate întâmpla orice, din păcate. Dacă eu mă uit în oglindă și sunt mulțumită de ce am în interior, de conștiința mea, este ok! Ca om și ca profesionist trebuie să ai mulțumirea că ai dat tot ce ai putut!”, spune doctorul Popescu.
A ales ginecologia deoarece grație acestei specializări poate să și opereze: „Care a fost motivația ginecologiei: eu de bază voiam gastroenterologie sau chirurgie. Am avut o notă foarte bună la Rezidențiat, l-am susținut la București și am putut alege orice specialitate grație notei. Ginecologia era un domeniu care îmi plăcea, este la limita cu chirurgia, ai mama și copilul în grijă, operezi. Am intrat în stagiul de pregătire la Spitalul Odobescu din Timișoara. Este maternitatea cea mai importantă din Banat. Am făcut rezidențiatul cu domnul doctor Dorin Grigoraș, iar cei cinci ani alături de domnia sa au fost minunați. Am învățat foarte multe lucruri, am muncit mult, dar a meritat fiecare secundă”, spune doctorița.

Mediul care o definește

Cei 11 ani la Timișoara, ani în care Dana Popescu s-a format profesional, au însemnat mult pentru tânăra profesionistă. Niciodată nu și-a dorit să profeseze după rezidențiat în Banat, mereu și-a dorit să se întoarcă în județul natal. A dat concurs pe un post de medic ginecolog la Spitalul Rovinari și l-a trecut cu brio. „După rezidențiat, în 2014, am venit la Spitalul Rovinari, a fost vorba de un post ocupat prin concurs, iar după am avut o etapă de detașare de opt luni la Spitalul Târgu-Jiu. După cele opt luni, m-am întors la Rovinari. Am decis că mai bine pentru mine este să mă întorc la Rovinari. Perioada petrecută la Târgu-Jiu m-a ajutat”, și-a amintit medicul. Despre conflictul între generații, doctorul Popescu spune că va exista mereu. Din fericire, la Rovinari, tânăra nu s-a lovit de reticența colegilor mai în vârstă, ci a beneficiat mereu de sfaturile lor, când le-a cerut. „Există și va exista un conflict între generații în ceea ce îi privește pe medici. Întâlnești și medici în prag de pensionare care te ajută, medici cu experiență care te ajută. Asta am întâlnit la Spitalul Rovinari. Trebuie să facă această meserie cu sufletul, așa cred eu”, spune tânăra doctoriță.

Medicul nu este supraom

rep6

De-a lungul anilor, tânăra a fost și dezamăgită de sistemul medical, dar mereu a pus pe primul loc interesul pacientului. A trecut peste greutăți, dezamăgiri, căci a învățat și de la părinții săi, și de la medicii din Timișoara, că pacientul primează. „Faptul că ești medic, nu te face supraom. În primul rând trebuie să te gândești: dacă aș fi eu în locul pacientului? M-aș da pe mâna acestui medic? Pacienții nu vin la medici ca să îi cunoască, vin pentru că sunt bolnavi. Mi s-a întâmplat la Timișoara să pierdem și copii și mame. Era maternitate de grad înalt. Am făcut rezidențiatul lângă o somitate, era un alt nivel. A fost traumatizant când am pierdut copilul sau mama, dar am avut și momente în care am pierdut și mama și copilul, dar s-a încercat tot ce era posibil medical, am făcut tot ce s-a putut să îi salvăm. Într-un minut se pot întâmpla tragedii, asta este obstetrica, nu ai cu ce să influențezi acest lucru. Trebuie să îți faci treaba, să dai tot, așa cum am mai spus. De asemenea, trebuie să treci peste aceste momente tragice și să vrei să îți faci meseria foarte bine. Mie, personal, ca medic după ce am revenit în Gorj, nu mi s-a întâmplat. Sunt conștientă că mi se poate întâmpla, sper să nu mi se întâmple”, a spus tânăra.

Cabinet privat și paciente mulțumite

rep1Ginecoloaga și-a deschis și un cabinet privat la Târgu-Jiu, cabinet dotat corespunzător. Are pacientele sale pe care le urmărește din primele săptămâni de sarcină. Dana Popescu spune că uneori pacientele apelează la mai mulți medici pentru că nu au fost sigure de diagnostice și vor să știe dacă cele primite se certifică sau nu. „Am și cabinet privat dotat la nivel înalt, dar contează și omul din spatele aparaturii. Lângă profesorul Grigoraș am făcut cabinet la Policlinica Privată a dânsului. Este un mare avantaj să stai lângă un om la final de carieră, care știe atât de multe. Atâtea am avut de învățat! Este foarte greu să faci profesia asta, dacă nu ai un om cu care să te sfătuiești. Dacă am vreun dubiu, pacientul află primul. Dacă nu sunt sigură 100%, nu pun diagnostic. Pe mine mă bucură când pacientele care au fost la mine, merg în altă parte-la București-să verifice diagnosticul și află că am avut dreptate. Nu m-a deranjat niciodată că merg să verifice diagnosticul”, a spus medicul Dana Popescu.

Șapte cancere pe săptămână

Din păcate, zilnic, Dana Popescu vede gorjence bolnave, iar pentru unele dintre ele este prea târziu. Sunt femei neinvestigate sau prost investigate, iar procentul celor cărora nu li s-a pus corect diagnosticul este mai mare, din păcate, spune doctorul Popescu. Din păcate, medicul a diagnosticat în ultimii ani și câte șapte cancere de col uterin pe săptămână. „Am ajuns să diagnostichez șase sau șapte cancere pe săptămână. Nu este bine. Unele femei nu merg la medic, la controale regulate, altele merg și sunt prost investigate și diagnosticate!”, a afirmat medicul. O altă problemă este fertilitatea: „Problemele de fertilitate/sterilitate apar după dereglări hormonale, pe fond de stres, efort fizic, organismul este dereglat. Ovulele nu sunt performante. De aici, de la nivel hormonal, ar trebui să se plece întotdeauna investigația. Am paciente care vin și îmi spun că sunt programate la fertilizare, căci pentru unii medicina este o afacere. Nu poți trimite la fertilizare, dacă nu i-ai făcut analizele ca la carte. Acel medic nu mai are calitate de medic și nici de om. Fertilizarea presupune bani, iar în sectorul privat sunt zone unde nu se face medicină, ci doar afacere și mult mai puține zone în care se face și medicină și se fac și bani”, a declarat Dana Popescu.

„Sunt împotriva operației de cezariană”

rep5Profesionistă desăvârșită, Dana Popescu le sfătuiește pe mămicile care îi trec pragul la cabinetul privat și la Spitalul Rovinari să nască normal. Cezariana lasă urme care pot ridica probleme grave peste ani. „Eu recomand nașterea naturală mereu. Din păcate, toată lumea vrea cezariană. Când încerci să explici, te lovești de vorbele: nu vreau să mă doară. La cezariană, tai uterul, un uter tăiat poate să pună probleme în timp. Dacă nu se poate natural, da, facem cezariană. Nu înțeleg ce le explic, dar eu am conștiința împăcată că le-am spus”, a menționat medicul Dana Popescu. Ca orice om, și Dana Popescu are momente în care obosește. „Mă confrunt uneori cu suprasolicitarea. Dacă am două intervenții chirurgicale, nu mai pot să o fac și pe a treia, căci nu pot, sunt epuizată. Mulți nu pricep că atunci când mergi la medic, el trebuie să fie odihnit, căci pe oboseală și epuizare, poți greși. Dacă eu noaptea pun capul pe pernă și am conștiința împăcată, este bine. Cred că m-a vegheat Dumnezeu și nu am avut tragedii. Am avut cazuri în care copilul a fost în pericol, am reușit să îl fac bine. Eu trebuie să fac tot ce se poate. Profesional m-am pregătit, încă mă pregătesc, pentru că niciodată nu știi tot”, a spus Dana Popescu. Medicul Dana Popescu muncește intens cinci zile pe săptămână și se distrează două. Vara la mare, iar iarna la munte. Așa se relaxează!

Tot mai multe paciente aleg să meargă la Rovinari

La Spitalul Rovinari există aparatură performantă, iar pacientele au început să afle acest lucru. Adresabilitatea unității medicale a depășit deja limitele zonale: femei din Motru, Tismana, Polovragi, Novaci și Sadu, chiar și din Târgu-Jiu merg la Rovinari, la doctorița Popescu și colegii săi. La Rovinari se fac operații de cezariană, operații laparoscopice, etc. „Când am ajuns la Spitalul din Rovinari am făcut listă cu ce aveam nevoie. Am început să operăm, operez alături de medicul Dănuț Dumitrelea, un om pe aceeași lungime de undă cu mine. Îndemn pe toată lumea să vină la Spitalul Rovinari. (…) Suntem o echipă. Voi rămâne la acest spital, căci aici simt că pot face treabă. Mă văd rămânând toată viața acolo! Mă văd cu cât mai multe dotări pe secție, motivată, știu că așa va fi. Simt nevoia să fac strict profesie de medic, nu în cabinetul privat, să fac medicină pe bilet de trimitere! Am momentele mele.

Loading...

Citește și

ACUZAȚII după ce proiectul primarului privind parcările prin SMS i-a fost RESPINS

Marcel Romanescu acuză consilierii municipali PSD că i-au blocat proiectul privind implementarea sistemului de taxare …

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.