GREENPEACE dă verdictul: Companiile energetice pe bază de cărbune lasă oamenii fără bani și fără aer! CE Oltenia, pe locul 16 în topul unităților care afectează sănătatea populației


Poluarea aerului de la termocentralele pe cărbune împovărează oamenii din Europa atât cu probleme de sănătate, cât şi cu costuri de miliarde de euro, conform unui nou raport de mediu intitulat „Ultima suflare: Companiile energetice pe cărbune care îmbolnăvesc Europa”, anunță Greenpace.

Raportul publicat de Climate Action Network Europe, scris şi susţinut de Europe Beyond Coal, Sandbag, Greenpeace CEE şi European Environmental Bureau, dezvăluie costurile ascunse provocate de companii producătoare de energie din cărbune. Pentru a arăta clar responsabilitatea fiecărei companii la nivelul anului 2016, au fost utilizate tehnologiile de ultimă oră şi modelarea datelor meteorologice. Conform raportului, zece companii au fost responsabile pentru două treimi din efectele negative asupra sănătăţii cauzate de producţia de energie electrică din cărbune. CE Oltenia se află pe locul 16 în acest top.
Cele 91 de termocentrale pe cărbune, pe care le operează aceste zece companii, sunt responsabile pentru 7.600 de decese premature, 3.320 de cazuri noi de bronşită cronică, peste 137.000 de zile cu simptome astmatice la copii şi până la 22 de miliarde de euro în costuri, anunță Antena3.
Companiile pe cărbune din Germania domină lista, deoarece numai în această ţară se află 36% din producţia de energie electrică pe bază de cărbune în UE. Patru companii româneşti apar în topul 30 – CE Oltenia (locul 16), CE Hunedoara (17), CET Govora (22) şi CET Oradea (28), deşi între timp aceasta din urmă – CET Oradea – a renunţat la producţia pe cărbune şi a trecut pe gaz. Aceste companii sunt deţinute de Guvernul român (fie la nivel central, fie la nivel local), iar dacă ar fi combinate, ar rezulta a cincea companie cea mai toxică din UE.
Costurile semnificative de sănătate sunt similare cu veniturile pe care le obțin aceste companii pentru vânzarea energiei electrice pe bază de cărbune – sau cu mult peste ele. De exemplu, costurile de sănătate cauzate de CE Hunedoara se ridică la aproximativ 386 EUR/MWh, în comparație cu un preț mediu al energiei electrice cuprins între 40-60 EUR/MWh în Romania.

loading...
Loading...

Citește și

Ministrul Deneș și-a făcut temele la Gorj!

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă la Suceava, …

Un comentariu

  1. CEO lasa planeta fara bani , aer si soare ! Activitatea termocentralelor din CEO va determina o crestere a activitatii soarelui in urmatoarele decenii , exploziile solare vor deveni mai puternice si asta va conduce la cresterea temperaturii globale prin racirea Saharei cu 10 – 20 `C , unde se vor muta Jocurile Olimpice de iarna !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.