miercuri , 26 februarie 2020 - 19:15

Guvernele trec, problemele rămân! Soluția pentru CEO – de la schema de sprijin tot la împrumut!


Guvernul urmează să adopte un Memorandum pentru accesarea unui împrumut de 1,1 miliarde de lei de la Trezoreria Statului pentru achiziția certificatelor de CO2 de către Complexul Energetic Oltenia, după ce, pe tot parcursul acestui an, s-a discutat despre aprobarea unei așa zise scheme de sprijin prezentată ca singura soluție pentru salvarea companiei energetice.
Deputatul liberal Dan Vîlceanu a explicat că e imperios necesar ca împrumutul să fie aprobat până la finalul anului pentru că, cu cât se apropie termenul de conformare, prețul certificatelor de CO2 crește.

Soluții financiare iluzorii

”Memorandul pentru achiziția certificatelor de CO2 de către colosul enegetic” sau ”Schemă de sprijin pentru Complexul Oltenia, depusă la Ministerul Energiei” sunt numai două din titlurile apărute în presă încă din vara acestui an, care le dădeau speranțe celor 13 mii de salariați ai companiei energetice că guvernanții vor găsi soluții financiare necesare acoperirii costurilor cu certificatele de poluare.
Schema de sprijin urma să asigure o scutire de 50% de la plata acelor certificate, în contextul în care compania va achita anul acesta o sumă ce echivalează cu 53% din cifra de afaceri, adică aproximativ 1,5 miliarde de lei. Anul trecut, CEO a cheltuit peste un miliard de lei pentru certificatele de CO2 și a fost nevoie ca pentru 500 de milioane de lei să fie contractat un credit de la mai multe bănci. În aceste condiții, mult disputata schemă de sprijin era prezentată ca singura soluție pentru salvarea companiei.
Sorin Boza, managerul CEO, declara, în urmă cu trei luni că proiectul a fost finalizat de comisia inter-ministerială, constituită în acest scop, și a fost depus la minister, care îl va prezenta Consiliului Concurenței. „Proiectul a fost finalizat, a fost înaintat Ministerului Energiei, apoi va fi înregistrat la Consiliul Concurenței și sperăm ca, într-un timp cât mai scurt, să ajungă pe masa Guvernului, pentru a fi aprobat acest memorandum, de susținere a Complexului Energetic Oltenia. Noi credem că între două și patru săptămâni va fi aprobat. Memorandumul care va ajunge la Guvern va indica și direcțiile și responsabilitățile fiecărui minister, fiecărei persoane în parte”, a declarat Boza.

Până la urmă…

… memorandumul nu a mai fost semnat, în contextul în care, după demisia lui Anton Anton, la finele lunii august, nu a mai fost numit un ministru interimar la Ministerul Energiei.
În final, de la scheme de sprijin, s-a ajuns tot la un împrumut despre care deputatul Dan Vîlceanu a explicat, la finele săptămânii trecute, că e imperios necesar să fie aprobat până la finalul anului deoarece, cu cât se apropie termenul de conformare, 30 aprilie 2020, prețul certificatelor de CO2 crește. Noutatea, față de anul trecut, este aceea că împrumutul va fi acordat de la Trezoria Statului și va purta o dobândă mai mica în comparație cu cea practicată de bănci.
”Guvernul PNL a fost instalat acum trei săptămâni, iar problema CE Oltenia a fost printre primele discutate. S-a decis accesarea unui împrumut de 1,1 miliarde de lei, dar de la Trezorerie, ceea ce aduce în avantaj compania, pentru că dobânda este mult mai mică.
PSD a îngropat CE Oltenia, cu împrumuturi cu niște dobânzi foarte mari, mai mari decât cele practicate de bănci pentru persoane fizice.
Știu că varianta împrumutului este privită cu îngrijorare de salariați. Și îi ințeleg. PSD a făcut astfel încât compania s-a împrumutat mulți bani, iar presiunea este pe umerii salariaților, care trebuie să producă și mai mult, și mai ieftin, fără ca managementul să-și fi făcut datoria.
Îi asigur că Guvernul PNL nu va avea soluția împrumutului an de an, ci doar anul acesta, pentru că achiziția certificatelor este deja o problemă stringentă. Memorandumul se află pe circuit în Guvern și va fi adoptat în scurt timp”, a precizat președintele PNL Gorj.
Anul trecut, conducerea companiei energetice spunea că pentru acest an, prețul certificatelor de poluare va fi inclus în costul de producție al fiecărui MW, însă CEO nu reușește să acopere costurile cu plata acestora fără a se împovăra cu un nou împrumut.

Loading...

Citește și

Panică doar pentru unii la Peșteana de coronavirus! Vecinul primarului și vărul vicelui de Bîlteni ară nepăsători în albia majoră a Jiului

Legea interzice efectuarea de lucrări în albia majoră a Jiului dar, cu toate acestea la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.