Guvernul confiscă banii celor din străinătate dacă nu sunt „justificaţi”

Guvernul a adoptat hotărârea prin care se confiscă banii nejustificați ai celor din străinătate. Senatorul PNL Florin Cîțu scrie că cei din PSD-ALDE au făcut o singură „concesie”, și anume au majorat pragul de la care se confiscă sumele care nu au justificare la 2.000 de euro, față de 1.000 de euro, cât era prevăzut în documentul inițial al Guvernului, potrivit Libertatea.ro.

PNL îi acuză pe ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici și pe cei de la PSD că au minţit când au susţinut că nu se grăbesc să aprobe proiectul care îi obligă pe românii din Diaspora să justifice sumele de peste 2.000 de euro trimise în ţară, Guvernul adoptând documentul în şedinţa de joi.
”PSD acoperă gaura la buget cu banii românilor din Diaspora! Dragnea şi PSD au pus ochii şi pe banii românilor din Diaspora. Sumele peste 1.000 de euro urmau să fie confiscate dacă nu erau justificate cu documente. Chiar şi cel care deţine doar cu numele poziţia de ministru al finantelor publice ne asigură că nu se grăbesc cu o astfel de lege. Au minţit! A câtă oară? Joi, la câteva săptămâni după aceste asigurări, în şedinţa de Guvern a fost aprobată hotărârea de guvern care confiscă banii românilor trimişi în ţara dacă nu sunt justificati cu documente. Au făcut o singură “concesie”. Pragul este acum de 2000 de euro”, a scris sâmbătă pe Facebook, senatorul PNL Florin Cîţu, citat de Libertatea.ro.

Cîțu spune că liderul PSD, Liviu Dragnea, şi “gaşca lui” ar trebuie să răspundă personal, nu numai politic, pentru luarea unor asemenea măsuri, pentru că, ”implicit, toţi românii care trimit bani acasă sunt consideraţi infractori … dacă nu dovedesc cu acte că nu sunt”.

Într-o analiză din 2016 pe baza datelor INS,, din Gorj au plecat la muncă, în străinătate, aproape 23.000 de oameni., rămânând în judeţ aproape 69.000 de salariaţi, la o populaţie de 340.030 de cetăţeni. De asemenea, în perioada 2012 -2015, 33,32% au părăsit ţara în căutarea unei vieţi mai bune.

Românii din diaspora vor fi obligați să justifice cu documente orice sumă peste 1.000 de euro trimisă în țară, aceeași obligație urmând a avea și cel care primește banii. Proiectul de lege a fost făcut public, pentru dezbatere publică, în luna ianuarie, pe pagina Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. Opoziția acuză majoritatea PSD-ALDE că dorește să confiște acești bani.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat atunci că proiectul care stabileşte ca românii din străinătate să justifice sumele de peste 1.000 euro trimise în ţară face parte din transpunerea unei prevederi europene, dar că România nu ar trebui să se grăbească să o transpună.
Întrebat dacă statul impozitează cumva banii trimişi în ţară de către românii din străinătate, ministrul Finanţelor a răspuns: “Sunt prevederi fiscale care se referă la declararea veniturilor din afara ţării. Ştiţi foarte bine că fostele formulare ale Fiscului aveau aceste prevederi. Este ceva ce oamenii ştiu deja, dar cu aceste noi prevederi care să înţeleg că sunt în lucru acum, v-am spus trebuie să ne uităm puţin mai atent şi să nu fim noi primii din clasă la acest subiect. Lucrurile care se impun la nivel european, noi am avut acea practică din păcate nejustificată şi fără argumente. Tot timpul am vrut să fim noi primii la nivel european atunci când transpunem un act normativ şi de multe ori ne-am făcut noi singuri rău.”
Și președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că nu e de acord ca diaspora să justifice sumele peste 1.000 de euro.
”O atitudine vecină cu spiritul milițienesc care domnea odată în România. Pe scurt, suntem împotrivă”, a spus președintele ALDE, joi, după ședința conducerii partidului.

loading...
Loading...

Citește și

PLEACĂ din PSD şi PREIA ŞEFIA ALDE Târgu-Jiu? REACŢIE LĂDARU

Conform unor zvonuri care cirulă, în ultima perioadă, în mediul politic, vicepreşedintele PSD Târgu-Jiu, Luis …

3 comentarii

  1. Bravooo nea’ Liviule , ia le banii la smecheri , ce cred ei ? Sa stea in tara , sa manance salam cu soia , sa ia ajutor social , sa voteze PSD ul nu sa umble creanga prin Ieuropa cu mii de ieuro in pozonare . Daca’s prosti si nu trimit banii in Brazilia , sa fie sanatosi . Da i dracu’ de migranti nea’ Liviule , puna saua pe iei .

  2. Ce tara de cretini… sa justifici sumele de bani care intra… ar trebui justificate sumele care ies, dar stai, cei care scot sume mari de bani sunt chiar talharii de politicieni…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.