Guvernul nu susține neimpozitarea salariilor tinerilor până în 25 de ani

Guvernul nu susține inițiativa legislativă care propune ca tinerii până în 25 de ani să fie scutiți, timp de 3 ani, de impozitul pe venit, facilitate care i-ar ajuta și pe angajatori, scutiți astfel de la acoperirea costului cu impozitul angajatului. Executivul a comunicat Parlamentului că o astfel de măsură ar discrimina alți tineri și nu ar asigura tratament egal tuturor investitorilor.

Proiectul legislativ, prezentat în premieră de Profit.ro, a fost redactat în Parlament cu argumentul că șomajul în rândul tinerilor din România sub 25 de ani este peste media europeană. Angajarea în regim part-time ar rămâne astfel soluția optimă pentru mulți dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15-25 de ani, dar este descurajată de fiscalitatea ridicată.

Proiectul modifică actualul text al Codului Fiscal, introducând în categoria veniturilor neimpozabile pe cele din salarii și asimilate salariilor realizate în primii 3 ani de muncă de către tinerii cu vârsta mai mică de 25 de ani.

 Facilitatea, concepută după modelul scutirii de impozit din domeniul IT, i-ar stimula și pe angajatori să apeleze la tineri, deoarece nu vor mai fi obligați să acopere cheltuielile pentru impozitul angajatului.

Pentru ca facilitatea să fie aplicată, este nevoie de acordul ambelor Camere ale Parlamentului și de un decret de promulgare al președintelui Klaus Iohannis.

Într-o adresă transmisă recent Parlamentului, Guvernul arată că nu susține adoptarea acestui proiect de lege.

Printre argumentele invocate de Executiv se numără cel privind discriminarea altor categorii de tineri, respectiv a celor sub 25 de ani, dar cu vechime mai mare de 3 ani, sau a studenților care depășesc această vârstă.

“Prin acordarea acestei facilități se creează un cadru discriminatoriu față de celelalte categorii de contribuabili care obțin venituri de aceeași natură, dar nu se încadrează în criteriile stabilite, întrucât, deși corespund limitei de vârstă, au peste 3 ani vechime. De asemenea, sunt tratați în mod inechitabil și tinerii care au depășit vârsta de 25 de ani, dar sunt încă studenți. Astfel, ulterior absolvirii, în primii 3 ani de muncă aceștia nu vor beneficia de scutirea de impozit pe veniturile din salarii și asimilate salariilor”, arată Guvernul.

Acesta susține totodată faptul că o astfel de facilitate fiscală, având în vedere criteriile propuse, “încalcă principiul neutralității măsurilor fiscale, dar și pe cel al eficienței impunerii, prin care se asigură un tratament egal tuturor investitorilor, precum și niveluri similare ale veniturilor bugetare, de la un exercițiu bugetar la altul prin menținerea randamentului impozitelor, taxelor și contribuțiilor”.

Sursa: Profit.ro

loading...
Loading...

Citește și

Percheziții la Târgu Jiu! 11 persoane vor fi audiate

La această oră, în mun. Tg. Jiu sunt in desfășurare un nr. de 11 percheziții, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.