Hidrocentralele de la Târgu Jiu şi Vădeni au nevoie de regulamente de exploatare

hidroelectrica-001

Hidroelectrica impune regulamente de exploatare pentru hidrocentralele de la Târgu Jiu şi Vădeni. În acest sens se va apelala serviciile unei firme autorizate să elaboreze astfel de documentaţii necesare în funcţionarea corespunzătoare în condiţii de exploatare conform normelor  a celor două amenajări de la Vădeni şi Târgu Jiu.

Jiu-colmatat0001

De altfel, regulamentele de exploatare pentru cele două amenajări sunt obligatorii, având în vedere că se află în vecinătatea unui oraş: „Denumirea achiziţie: Servicii de elaborare regulament de exploatare al amenajărilor Vădeni şi Târgu Jiu. Descrierea contractului: Servicii de elaborare regulament de exploatare al amenajărilor Vădeni şi Târgu Jiu conform cerinţelor din temele de proiectare. Valoarea estimată fără TVA: 20.000 RON. Condiţii contract: Regulamentele vor fi elaborate în termen de 45 zile de la primirea comenzii ferme. Se va respecta în totalitate cerinţele solicitate prin temele de proiectare. Condiţii participare: Oferta se va prezenta în lei, fără TVA. Prestatorul va prezenta ataşat ofertei devizul cu defalcarea cheltuielilor necesare pe capitole de deviz. Termen limita de transmitere oferte este 05.03.2015,ora 12,00. Criterii adjudecare: preţul cel mai scăzut… Achizitorul are deplină decizie în selectarea ofertantului câştigător fără a fi obligat să prezinte justificări suplimentare celorlalţi participanţi la achiziţia sus menţionată”, potrivit anunţului de achiziie a serviciilor de elaborare a regulamentelor de exploatare.

Lacul de la Vădeni, colmatat 85%

Acumulările de pe râul Jiu din zona municipiului au mari probleme din cauza colmatărilor. Hidroelectrica şi autorităţile judene şi centrale caută de mai mulţi ani soluţii pentru finanţarea lucrărilor de decolmatare. Potrivit Hidroelectrica, lacul de la Vădeni este colmatat în proporţie de peste 85% şi nu mai poate prelua în condiţii optime viiturile care se produc pe râul Jiu. Regulamentele de exploatare sunt necesare, având în vedere starea de fapt şi necesitatea de a adapta condiţiile de exploatare şi la anumite variabile, precum situaţia colmatării lacurilor de acumulare. Lacul de la Vădeni are o importanţă majoră pentru că are cel mai mare rol în preluarea viiturilor care se produc pe râul Jiu, în diferite perioade din an, în funcţie de sezoanele de precipitaţii. În acumularea respectivă sunt câteva milioane de metri cubi de depuneri şi sunt necesare lucrări ample de decolmatare, însă acestea trebuie fundamentate pe un plan serios de investiţii al Hidroelectrica. În urmă cu patru ani, valoarea estimată a lucrărilor de decolmatare a acumulărilor din zona Târgu Jiu depăşea 11 milioane de euro. Faptul că în acumulări este un volum util scăzut de apă afectează funcţionarea efectivă a hidrocentralelor, în sensul reducerii timpului în care se uzinează.

loading...
Loading...

Citește și

Oficiu de Cadastru Gorj ANGAJEAZĂ

Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Gorj organizează concurs pentru ocuparea cu încadrare pe perioadă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodată site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.