Hidroelectrica, cotizantul primarului Troacă. Prejudiciul la prima strigare – 300.000 de lei

hidroelectrica-007-cmk

Primarul comunei Padeş, Mihăiţă Troacă, ar putea ocupa un loc de marcă pe lista celor care au căpuşat la un moment dat Hidroelectrica – atât sucursala Târgu-Jiu, cât  şi altele din teritoriu, alimentându-se la discreţie din bugetul generos al unităţii prin contracte de deszăpezire plătite şi pe perioada în care acestea nu fuseseră încă încheiate.

La vremea când Troacă încasa ilegal sume mari de bani de la Hidroelectrica, se vehicula zvonul că în spatele firmei pe care o reprezenta oficial se afla de fapt directorul de atunci al Sucursalei Hidrotehnice de la Târgu-Jiu şi o cucoană apropiată acestuia, lucru demonstrat şi de numele societăţii respective.
Prejudiciul a fost stabilit de Curtea de Conturi Mehedinţi şi recunoscut de către administratorul judiciar Euro Insol, care a dispus recuperarea acestuia.

Contract plătit înainte de a fi existat

SC Hidroelectrica SA, producătorul de energie cu capital majoritar de stat, a fost ani de zile ţinta predilectă a potentaţilor ce şi-au umplut la refuz conturile cu ajutorul celor din conducerea societăţii, ceea ce a făcut ca şi aceştia să strângă averi colosale nejustificate şi necontrolate nici acum de nimeni, iar insolvenţa să bântuie, pentru a doua oară, prin interiorul societăţii care are deja un final previzibil. Societatea a fost căpuşată sistematic nu numai de „băieţii deştepţi” din energie, ci şi de afaceriştii super-deştepţi care s-au lipit la contracte profitabile cu compania statului.
Mihăiţă Troacă este înainte de toate om de afaceri, statut ce a atras după sine şi pe cel de primar pentru că, altfel, fotoliul de aşa zis prim gospodar ar fi rămas poate o himeră pentru cel care până în urmă cu doi ani n-a avut niciun habar despre administraţia publică locală.
În 2009, Troacă a preluat de la Mioara Antonie, o consăteancă, SC Panmior SRL, lucru dovedit de bun august în anii ce aveau să vină.
Răutăcioşii spun că numele societăţii provine de la numele lui Pantelie Raicu, ex-director al Sucursalei Hidrotehnice Târgu-Jiu a Hidroelectrica, şi de la această Mioara, amică preţioasă a fostului şef.
Cert este că firma Panmior n-a dus lipsă de contracte cu societatea de stat, iar în ianuarie 2012, firma a început un contract cu SC Hidroserv Porţile de Fier SA pentru deszăpezire la CHS Porţile de Fier şi CHE Gogoşu pe perioada 21 ianuarie 2012 – 15 martie 2012, pentru prima lună din an facturând peste 142.000 de lei, lucru legal dacă banii n-ar fi fost încasaţi şi pentru zilele în care contractul nici măcar nu exista.
Deşi contractul s-a încheiat pe data de 24 ianuarie, facturarea s-a făcut de pe 1 până pe 31, aşa că Panmior SRL n-a prestat nimic 23 de zile dar a încasat aproape 31.000 de lei pentru 352 de ore de aşteptare – la un preţ de peste 42 de lei/oră şi 48 de ore acţionare utilaj – cu un preţ de peste 210 lei/oră, ceea ce a însemnat aproape 13.000 de lei câştigaţi în două zile şi două nopţi.

Plăţi ilegale de peste 500.000 de lei

Prejudiciul a fost stabilit de către un control al Camerei de Conturi Mehedinţi la SC Hidroelectrica Serv SA – Sucursala pentru Reparaţii şi Servicii Porţile de Fier Drobeta Turnu Severin, finalizat la începutul acestui an.
În cadrul aceluiaşi control s-a stabilit că „reţeta”  era aplicată şi la Târgu-Jiu, pentru că Panmior SRL a mai avut relaţii contractuale cu Hidroserv şi pentru această zonă.
În baza unui contract cadru perfectat în 2011, sucursala Târgu-Jiu a încheiat cu Hidroserv, unitatea de mentenanţă a Hidroelectrica, un contract de deszăpezire de care aceasta a preferat să nu se ocupe, aşa că l-a subcontractat către două firme: SC Artecons SRL din Timiş şi firmei de casă, Panmior SRL, lucrările urmând a fi făcute la SH Târgu-Jiu.
Pentru o singură lună, ianuarie 2012 , Hidroserv a acceptat la plată două facturi de peste 541.000 de lei, din care partea firmei lui Troacă era un pic peste 260.000 de lei.
Contractele cu cele două firme au fost perfectate în ultima zi a lunii ianuarie, dar facturarea a început de pe data de 10 ianuarie, cu vreo 21 de zile înainte de încheierea şi semnarea contractelor; cu toate astea, facturile au fost acceptate la plată şi chiar achitate, fiind greu de crezut că acest lucru a fost doar o greşeală a celor de la biroul financiar.

facs-panmior-deszapezire
Camera de Conturi Mehedinţi a stabilit un prejudiciu de aproape 510.000 de lei, servicii de deszăpezire achitate nelegal, din care partea Panmior este de 240.000 de lei.
În anul 2010, de drumurile de la SH Târgu-Jiu s-a ocupat Arteconsul care a facturat în plus la plată 146 de tone de sare, plătite fără a clipi de către Hidroserv.

Troacă a scăpat de „corpul delict”  

Toate aceste contracte însumează un prejudiciu total de peste 568.000 de lei, bani care s-au dus în mare parte în conturile SC Panmior SRL, implicit ale lui Mihăiţă Troacă.
Când firma nu şi-a mai justificat existenţa, a fost lăsată să moară, încheindu-se procesul de insolvenţă la începutul acestui an. Procedura a început în 2012, fiind deschisă de către Direcţia de Finanţe Gorj, pentru că Mihăiţă Troacă n-a găsit utilitatea plăţii taxelor şi impozitelor, aşa că a ignorat total obligaţiile faţă de stat. Pentru a evita şi alte neplăceri, el a înstrăinat firma unei basarabence, Galina Şerbu, în capul căreia se sparg acum toate oalele. În noiembrie trecut, Tribunalul Gorj a admis cererea Finanţelor Publice de antrenare a răspunderii materiale a medicului rezident Galina Şerbu.

facs-1-panmior
Femeia va trebui să acopere suma de 636.000 de lei pe care i-o impută statul, împotriva acesteia fiind declanşate procedurile de executare silită. Mai mult, există în prezent un dosar penal pe numele acesteia şi al lui Mihăiţă Troacă pentru o evaziune fiscală de 871.000 de euro, adică vreo 38 de miliarde de lei vechi. Dosarul se află în cercetare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, dar e greu de crezut că va crea efecte grave pentru Troacă, atâta timp cât procedura de insolvenţă s-a încheiat, iar Panmior şi-a dat obştescul sfârşit în mod oficial.

Afacerea „Deszăpezirea”, în raportul administratorului judiciar

Toată afacerea Hidroelectrica – Panmior&Troacă este menţionată şi în raportul administratorului judiciar al companiei din luna aprilie, care consideră că prejudiciul a fost creat prin fraudă şi înşelăciune.
„În urma analizei acestor rapoarte, Serviciul de Audit Public Intern a sesizat Departamentul de Control din cadrul Hidroelectrica SA pentru a identifica dacă aceste prejudicii au fost transferate prin facturare către Hidroelectrica SA, să se recupereze orice eventuale prejudicii şi să stabilească sancţiuni disciplinare, materiale sau penale, după caz. În plus, s-a cerut extinderea controlului pentru toate tipurile de contracte pentru care s-au găsit nereguli şi pentru toată perioada pentru care Curtea de Conturi nu a reuşit să le investigheze”, se arată în documentul citat.

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este S. S., în vârstă …

2 comentarii

  1. Felicitari redactorilor Gorj Domino , articol bine documentat , este timpul ca hotii sa mearga acolo unde le e locul …la puscarie .

  2. Trocane creca te pitula politistii cativa ani .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.