I-a murit copilul plimbat între spitale. Comisia de disciplină i-a respins tatălui plângerea!


Copilul de un an și jumătate al familiei Bărbuică din județul Gorj ar fi avut șanse să trăiască dacă medicii de pe ambulanță ar fi acționat la timp. Cel puțin așa crede și acum tatăl lui. Copilul, aflat la un pas de comă, a fost plimbat între spitalele din Gorj și București. Părinții au făcut plângere la Colegiul Medicilor, dar aceasta le-a fost respinsă de Comisia de Disciplină pentru că tatăl nu a precizat numele medicilor.

Birocrația omoară, este de părere Valeriu Bărbuică, părintele copilului de un an și jumătate, mort în februarie la un spital din capitală. „Nu pot ei stabili medicii care au fost. Nu, trebuie eu să merg la managerul spitalului, să fac o solicitare să-mi spună numele medicilor care erau pe ambulanță și au fost de serviciu, să fac către Ambulanță să aflu cine a fost pe salvare în acel moment, pentru că ei nu pot stabili“, povestește Valeriu Bărbuică, tatăl copilului.

Pe lângă birocrație, și lipsa de comunicare între medic și pacient poate duce la tragedii.
„Dacă medicul ar dovedi mai multă empatie, o comunicare mult mai bună cu pacientul, un umanism mai mare, cu siguranță nu ar ajunge să fie reclamat“, spune și Radu Vlădăreanu, președintele Comisiei Superioare de Disciplină, citat de cotidianul.ro.
De altfel, în presa centrală s-a făcut o adevărată polemică pe marginea cazului de la Gorj, medicii arătând că este nevoie de o nouă lege a malpraxisului medical. Ministerul Sănătății analizează acum noile propuneri. Mai mult, Colegiul Medicilor solicită o instituție a medierii, astfel încât daunele să fie plătite înainte ca medicii să ajungă la judecata Comisiei de Disciplină.

A asistat la moartea propriului copil

După drama din familia sa, gorjeanul Valeriu Bărbuică a făcut, în februarie, acuzaţii grave. Asta deoarece copilul lui de un an şi patru luni a murit la Spitalul Bagdasar Arseni din capitală. Părintele spunea atunci că medicii de pe ambulanţa din Târgu Jiu nu ar fi ştiut să-i facă băiatului masajul cardiac. Omul se plângea că ar fi fost nevoiţi să aştepte echipajul SMURD pentru ajutor.
Pe de altă parte, medicii din Gorj acuzau că tatăl şi-ar fi luat copilul din spital, pe semnătură, şi s-a întors apoi cu el în stare gravă, după două zile.

„Soţia mea stătea lângă copilul meu şi avea buzele şi mâinile negre şi spunea: copilul este negru, ce facem? Medicii de pe Ambulanţa Târgu Jiu nu au ştiut să facă un masaj cardiac copilului. Au trebuit medicii de pe elicopter să se dea jos cu toată aparatura necesară să-l facă într-o stare în care să poată să fie transportat la Bucureşti”, a povestit atunci părintele.
Acesta a asistat însă la moartea propriului copil. Cristian a murit la spitalul din Bucureşti, după ce a fost operat în regim de urgenţă. Avea hidrocefalie tetraventriculară, o complicaţie pe care a făcut-o după ce s-a vindecat de meningită bacteriană. Copilului i-a fost montat atunci un şunt, adică un tub de drenare a execesului de lichid cefalorahiodian din creier. Intervenţia n-ar fi fost făcută cum trebuie, susţine acum tatăl. Motiv pentru care a făcut nenumărate drumuri cu el la spitalele din Bucureşti.

Un roșu în gât?

„De fiecare dată acest şunt se înfunda”. Aşa s-ar fi întâmplat când tatăl şi-a dus copilul la spitalul din Târgu Jiu. Doar că medicii de acolo i-ar fi spus că are „un roşu în gât”, a mai povestestit părintele. Câteva zile mai târziu, starea copilului s-a agravat. A ajuns din nou la urgenţe, iar medicii au decis să-l trimită la Bucureşti. O ambulanţă disponibilă ar fi fost găsită în 18 minute. În drum spre elicopterul SMURD, copilul a intrat în stop cardio-respirator, iar medicii nu ar fi ştiu ce să-i facă, a mai susţinut tatăl. Când a ajuns la Bucureşti, a fost prea târziu. Tatăl susţinea că, dacă băiatul lui ar fi fost trimis mai repede în Capitală, ar fi trăit şi acum.

loading...
Loading...

Citește și

ANCHETĂ a IPJ Gorj, în cazul selecției directorilor Transloc SA! Polițiștii SICE au descins la sediul societății, după ce acționarii au stabilit că procedura s-a făcut cu încălcarea legii!

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: