duminică , 23 februarie 2020 - 17:08

Ia românească, sărbătorită gorjenește la Viena

Ia românească a fost sărbătorită la Palatul Imperial Hofburg – Palmenhause, din Viena. Potrivit reprezentanților Consiului Județean Gorj, participant la evenimente, manifestarea culturală a cuprins prezentări ale costumului popular din toate regiunile ţării, expuneri de promovare turistică a României şi o paradă de modă a iei moderne.

Despre ie
Ia s-a născut dimpreună cu întregul strai popular, ajungând să cucerească cele mai pretențioase gusturi de la noi și de dincolo de noi: de la cele ale Reginei Maria până la cele ale multor celebri artiști străini, devenind universal purtabilă, pentru că poate fi îmbrăcată și la câmp, și la ținuta de sărbătoare de la țară, dar și la blugi ori în combinații sofisticate precum cele de pe „covorul roșu”, scrie Agerpres.
Consiliul Județean Gorj a luat parte la sărbătorirea ”Zilei universale a iei românești”, amplu eveniment organizat la Palatul Imperial Hofburg- Palmenhause, din Viena. Manifestarea culturală a cuprins prezentări ale costumului popular din toate regiunile țării, completate de expuneri de promovare turistică a României precum și o paradă de modă a iei moderne. În deschiderea manifestării de la Viena, instructorii Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu au realizat expoziţii de artă tradiţională, olărit, ţesutul pânzelor şi ceramică artistică. Invitaţii şi vizitatorii au participat la demonstraţiile meşterilor populari ce au avut loc în cadrul standului organizat de Consiliul Judeţean Gorj pe esplanada palatului imperial. Artiştii Ansamblului folcloric „Doina Gorjului” au prezentat obiceiurile specifice unei nunți tradiționale, care se mai păstrează până în zilele noastre. A fost evidenţiat cel mai cunoscut element de vestimentaţie, care este purtată cu mândrie, deopotrivă, de bărbaţi şi femei. Mirele şi mireasa aveau ţinute tradiţionale specifice de nuntă, esenţiale fiind iile anume cusute cu altiţă în simboluri aducătoare de noroc şi bunăstare. În acelaşi timp, foaierul Palmenhause a găzduit expoziţia de ii gorjeneşti, realizată de reprezentanţii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj. „Sărbătoarea iei de la Viena a fost, de asemenea, o excelentă oportunitate de a promova destinaţia turistică Gorj- ”Acasă la Brâncuşi”, Palatul Imperial Hofburg-Palmenhause fiind unul din cele mai importante obiective turistice ale Vienei, cu sute de vizitatori în fiecare zi“, a spus Oana Paloș, purtător de cuvânt al Consiliului Județean Gorj.

Organizare de excepție

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia ”Mihai Eminescu” din Viena, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Institutul Cultural Român din Viena, Autoritatea Naţională pentru Turism – Biroul de promovare turistică a României din Austria, ANTREC România, Consiliul Judeţean Gorj, Realitatea TV şi designerul Liliana Ţuroiu de la Universitatea de Arte din Bucureşti.

Loading...

Citește și

ACCIDENT grav, cu 7 VICTIME, la Florești!

In jurul orei 09:30 am fost solicitati sa intervenim pentru gestionarea unei situatii de urgenta …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.