Iată localitățile în care au fost oprite plățile pentru patru proiecte de investiții, prin PNDL, din Gorj! Corpul de Control al MLPDA a descoperit neconformități!


Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA) a oprit plăți de peste 2,6 milioane de lei pentru obiective de investiții finanțate prin programele PNDL I și II din comunele Prigoria și Plopșoru, dar și din orașul Bumbești Jiu, în urma unor acţiunilor de control efectuate de Corpul de Control al ministrului Ion Ștefan.
21 de proiecte de investiții din județul Gorj, finanțate prin PNDL, pentru care existau solicitări de plată, au fost verificate în perioada 26 noiembrie – 11 decembrie a.c., iar pentru 18 dintre acestea la care nu au fost descoperite neconformități, reprezentanții MLPDA au declarat că plățile o să fie efectuate fără întârziere.

MLPDA a oprit plăți de 599.000 de lei solicitate de administrația locală de la Prigoria pentru proiectul de reabilitare a drumurilor comunale. Solicitarea de plată de 384.000 de lei pentru modernizarea drumurilor de acces din câteva localități componente ale orașului Bumbești-Jiu a fost și ea oprită de la plată.
Comuna Plopșoru a rămas fără sumele din două proiecte: 743.000 de lei solicitați pentru plata unor lucrări la sistem de canalizare apă menajeră în satele Olari, Plopșoru, Sărdănești, Văleni, iar de la plată au fost opriți alți 885.000 de lei din proiectul de modernizare a unor drumuri sătești.
Potrivit unui comunicat al MLPDA, în perioada 26 noiembrie – 11 decembrie 2019, Corpul de control al ministrului şi inspectorii din Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) au verificat 3.084 de solicitări de plată pentru proiecte realizate prin PNDL – etapa I şi II.
Dintre acestea, Corpul de control al ministrului a verificat 173 de proiecte pentru care existau solicitări de plată în valoare totală de 177.129.282 de lei, trimise de unităţi administrativ-teritoriale din 12 judeţe, fiind identificate 38 de solicitări neconforme, în valoare totală de 45.706.000 lei, care vor fi oprite de la plată.
„Am spus răspicat, în nenumărate rânduri, că, acolo unde realitatea din teren nu corespunde cu cea din hârtii, plăţile vor fi categoric oprite! Este inadmisibil să ne batem joc de banul public şi să facem investiţii de mântuială. Nerespectând proiectele tehnice ale acelor obiective, primarii nu dovedesc decât că nu-şi respectă cetăţenii care i-au ales şi de care ar trebui să aibă grijă! Iar cei care au respectat proiectele nu trebuie să-şi facă niciun fel de griji, întrucât facturile le vor fi plătite fără nicio ezitare! În perioada următoare, verificările vor continua, pentru a ne asigura că lucrările realizate prin PNDL sunt conforme”, a precizat Ion Ştefan, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, citat într-un comunicat remis presei de MLPDA.
21 de proiecte de investiții finanțate PNDL I și II au fost controlate în Gorj, iar la verificarea tuturor proiectelor, au fost prezenţi diriginţii de şantier sau reprezentanţi ai unităţilor administrativ-teritoriale, care au luat la cunoştinţă constatările inspectorilor.
În afară de cele patru proiecte la care au fost oprite plățile, alte 18 pentru care fuseeră solicitate sume pentru plata parțială a lucrărilor, au fost supuse verificărilor: la Alimpești, reabilitare, modernizare si extindere sistem de alimentare cu apa, suma solicitată fiind de 248.438 de lei; Tânțăreni, realizare și dotare dispensar medical, suma solicitată – 107.497 de lei; în aceeași comună construire gradinița cu program prelungit pentru care au fost ceruți 85.486 de lei; la Vladimir, construirea podului de la biserica din Andreești, au fost solicitați 216.014 de lei (pentru acest obiectiv primarul a fost reținut și, recent, trimis în judecată pentru infracțiuni conexe celor de corupție); la Bumbești-Jiu, reabilitare gradinița cu program prelungit și sistematizare incintă, sume – 276.730 de lei, respectiv 191.783 de lei; Mușetești – modernizare infrastructură drumuri comunale și sătesti (630.821 de lei), respective modernizare școala primară Larga (128.594 de lei); Căpreni – Construire canalizare și stație de epurare ape uzate (232.888 de lei, respectiv 866.666 de lei); Licurici – Alimentare cu apă (2.115.053 de lei); Peștișani – Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” – Corp C1 – Reabilitare și modernizare școala gimnazială nr.1 și Grădinița nr.1, (93.296 de lei); Negomir – Realizare a sistemului de alimentare cu apă și canalizare menajeră (1.293.830 de lei); Construire poduri peste pârâul Jilț (96.519 de lei); Plopșoru – Sistem de canalizare apă menajeră (743.204 de lei) și Arcani (patru proiecte) Înfiintare dispensar medical, (58.205 de lei); Construire pod peste râul Sohodol (150.177 de lei) Reabilitare, modernizare si dotare Școala Primară sat Câmpofeni, (229.241 de lei) Reabilitare, modernizare si dotare Școala Primară sat Stroieşti (315.752 de lei).

loading...
Loading...

Citește și

Pensiunea mezinului primarului de Bustuchin, invizibilă de aproape 12 ani! Terenul concesionat din 2008, închiriat la firme private

Un consilier local liberal din Bustuchin lansează acuzații grave la adresa primarului comunei, Ion Ciocea, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.