Imperiul Ydail, consolidat cu bani publici. Nababul Iordache a primit cadou ştrandul construit cu 23 de miliarde din bugetul Primăriei Turceni

imperiul-ydail

Dincolo de toate tunurile din bani publici care s-au tras în judeţul Gorj în ultimii 25 de ani, ceea ce se întâmplă în oraşul Turceni pare a fi cel mai clar caz de corupţie şi dirijare a întregului buget al localităţii către firma fostului primar Ion Iordache.
Cei care conduc oraşul de vreo şase ani acţionează ca un veritabil grup infracţional şi asta o demonstrează nu numai contractele obţinute de firma Ydail Construct SRL în timpul mandatului lui Iordache, patronul său de facto, cât şi în prezent, când la timona localităţii se află omul său de încredere, dar mai ales ultima mega-afacere finanţată şi edificată de primărie şi oferită pe tavă firmei fostului edil pentru a scoate profit.

terasa-strand

Cum s-a dublat valoarea ştrandului de la Turceni, în patru luni

În luna februarie 2012, deci cu patru luni înainte de finalizarea mandatului de primar, Ion Iordache anunţa în presa locală că printre alte investiţii importante pe care administraţia locală le va derula în acel an se numără şi construirea unui ştrand. Acesta urma să fie amenajat în centrul oraşului, în zona stadionului, iar valoarea lucrărilor era estimată la 10 miliarde de lei vechi. „Acum lucrăm la documentație, avem hotărâre de consiliu local, avem aprobarea studiilor și avem și prevederi bugetare. Ștrandul este de fapt o alternativă la aqua-land-ul pe care îl voiam, dar pe care nu l-am mai putut realiza. Ștrandul va avea o capacitate de o mie de locuri, două bazine, unul pentru adulți și unul pentru copii”, declara la acea vreme primarul Iordache.
După ce s-a hotărât să nu mai candideze pentru un nou mandat şi să-şi vadă în continuare de afaceri, realizând că şi investiţia din bani publici a primăriei poate fi o oportunitate extraordinară pentru firma sa, Ydail Construct SRL, Iordache a făcut în aşa fel încât lucrurile să se schimbe total în favoarea sa.
La două săptămâni după ce mandatul său de primar se încheiase, mai exact la data de 17 iunie 2012, Primăria Turceni a scos la licitaţie lucrările de amenajare a ştrandului din oraş, valoarea acestora fiind estimată la… 2.244.209 lei (aproape 23 de miliarde de lei vechi), adică mai mult decât dublul valorii avansate de Iordache în vremea în care era primar. Cap de listă între persoanele cu funcţii de conducere din cadrul autorităţii contractante în ceea ce priveşte organizarea, derularea şi finalizarea procedurii a fost Dumitru Gâlceavă, actual primar, cel care l-a secondat la conducerea primăriei, din postura de viceprimar, pe Iordache.

Ydail a primit ştrandul cadou pentru 49 de ani

strand-murgesti
Cum era de aşteptat, lucrările de construire/amenajare ale ştrandului au fost câştigate de SC Ydail Construct SRL, firma lui Ion Iordache, la o valoare sensibil apropiată de cât se estimase, adică aproximativ 2,2 milioane de lei.
Culmea, peste câteva luni, Primăria Turceni a schimbat locul în care urma să se construiască ştrandul – din centrul oraşului, în zona Balta Murgeşti, adică exact în imediata apropiere a proprietăţilor lui Iordache. Documentele depuse în acest sens, în octombrie 2012, de către primărie la Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului, cu scopul aprobării planului urbanistic zonal, relevă acest lucru. Complexul de agrement cuprinde, pe lângă cele două ştranduri (pentru copii şi adulţi), teren de sport, terase şi restaurant şi se întinde pe o suprafaţă de 5.248 mp.
În luna mai 2013, când lucrările la complexul de agrement erau efectuate în proporţie de 95%, administraţia locală a decis să-l concesioneze, sub pretextul că nu-l poate administra deoarece serviciul public al primăriei nu poate face angajări. Adică în momentul în care au mai rămas de amenajat restaurantul, terasele, de angajat personal care să le deservească şi paznici, Primăria Turceni a efectuat, printr-o firmă de consultanţă, un studiu de oportunitate, plătit cu alţi bani publici, care a concluzionat că cel mai bine este să concesioneze ştrandul.
Primarul Dumitru Gâlceavă declara presei locale la acel moment că, deşi investiţia a costat în jur de 23 de miliarde de lei vechi, bani din bugetul local, administraţia locală se află în imposibilitatea de a o gestiona în regim propriu întrucât nu are personal şi nu se pot face angajări. „Noi speram să dea drumul la angajări pe serviciul public. Având în vedere că trebuie să avem angajaţi salvamari, asistenţi medicali şi pază şi nu are cine să îl administreze, am făcut un studiu privind modalitatea lui de administrare şi singura variantă este să îl concesionăm. Cine va prelua, va trebui să mai bage nişte bani în restaurant, să facă o politică de promovare să ademenească oamenii”, afirma Gâlceavă.
Pe data de 3 iulie 2013 a avut loc prima licitaţie în vederea concesionării, la care s-au înscris trei firme, însă ea a fost amânată pentru ultima zi din acea lună, pentru că investiţia nu fusese recepţionată, şi a fost câştigată de…Ydail Construct SRL.
Firma fostului primar Iordache a câştigat dreptul de administrare a complexului de agrement pe o perioadă de 49 de ani pentru suma de 93.000 de lei anual. Dacă la acea vreme Gâlceavă spunea că autorităţile locale au pretenţii undeva la 130.000 de lei anual, acum primarul recunoaşte senin că se ajunge până la acea sumă doar dacă se adaugă impozitul pe clădiri şi teren. „Ydail a construit ştrandul, dar nu pot să vă spun cât plăteşte concesiune. Cred că pe la un miliard trei sute de milioane de lei vechi cu impozitul pe terenuri şi pe clădiri, cu totul”, a subliniat primarul. Cert este un lucru: Primăria Turceni a investit 23 de miliarde de lei într-o chestiune de care nu avea nevoie şi pe care nu o putea administra, iar banii vor fi recuperaţi peste aproximativ 23 de ani.

Afaceri de milioane de euro

restaurant-iordache

La doar trei luni după ce Primăria Turceni i-a făcut cadou complexul de agrement, firma fostului primar Ion Iordache a demarat lucrările pentru construirea unei săli de festivităţi de 873 mp, în apropiere. Imperiul Ydail de la Murgeşti s-a consolidat odată cu edificarea acesteia şi practic cercul era închis: complex de agrement compus din cele două ştranduri, restaurant şi terasă care se transformă în club în serile de la sfârşit de săptămână şi o sală uriaşă pentru festivităţi. Chiar petrecerile organizate de primărie cu diferite ocazii se desfăşoară în locul respectiv.
Despre contractele de milioane de euro pe care firma Ydail le-a derulat cu Primăria Turceni în timp ce aceasta era condusă de Iordache şi cele parafate ulterior, în mandatul lui Gâlceavă, presa a relatat pe larg. De altfel, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat organele de cercetare penală în cazul lui Ion Iordache, pe care l-a acuzat de comiterea infracţiunii de conflict de interese, în condiţiile în care a constatat că fostul primar a încheiat, în timpul mandatului de patru ani, contracte și acte adiționale în valoare totală de 4.335.826 lei cu firme la care a fost asociat sau administrator.
Potrivit datelor financiare aflate în spaţiul public, în perioada cât Iordache a fost primar, firma Ydail Construct a avut o medie a cifrei de afaceri de peste 150 de miliarde de lei vechi anual. Anul trecut, societatea a derulat afaceri de 6 milioane de euro şi a avut un profit de 300.000 de euro.
Iordache deţine la Murgeşti, lângă Turceni, un adevărat imperiu evaluat la câteva zeci de milioane de euro. Pe lângă sediul social al firmei şi un lac imens, domeniul lui Iordache include o mică grădină zoologică populată cu cerbi, căprioare şi păuni. De subliniat că numai autoturismele sale de lux valorează aproape o jumătate de milion de euro.

lopatari-crescatorie

pauni

Loading...

Citește și

FOTO. Iată cine este TÂNĂRUL INFECTAT CU CORONAVIRUS! Primarul de la Prigoria confirmă că și iubita acestuia este în autoizolare la Tg-Jiu.

Primarul comunei Prigoria a declarat că tânărul infectat cu coronavirus este S. S., în vârstă …

3 comentarii

 1. ACEST MAFIOT PE NUME IORDACHE A FACUT MARI MAGARII NU NUMAI AFACEREA SUS MENTIONATA .PE TIMPUL CIND ERA PRIMAR A LASAT TOT TURCENIUL FARA CALDURA SI A LUAT CU JAPCA CENTRALELE TERMICE SI LE FOLOSESTE CA DREPT PROPIETATE.A FURAT PAMANTUL OAMENILOR DIN TURCENI SI MULTE ALTELE PENTRU CARE SPERAM SA FACA ANI GREI DE PUSCARIE ACEST INFRACTOR.

 2. Consilier local

  In maxim un an se va pronunta o sentinta in ceea ce-l priveste pe domnul Iordache.
  Parchetul spune ca a savarsit………..urmatoarele fapte:

  IORDACHE ION a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie penală, întrucât Consiliul Local al Orașului Turceni, Jud.Gorj, reprezentat de IORDACHE ION, în calitate de Primar al Orașului Turceni, a încheiat contracte și acte adiționale în valoare totală de 4.335.826,21 Lei, cu mai multe societăți comerciale cu capital privat, în cadrul cărora persoana evaluată a deținut calitatea de asociat / administator. Astfel, acesta a încălcat dispozițiile art. 2531 din Codul Penal al României.
  Având în vedere cele de mai sus, Agenția a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova cu privire la posibila săvârşire de către IORDACHE ION a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 2531 din Codul Penal al României.

 3. Dragi ziaristi, nu mai furati poze de pe facebook. Daca vreti sa scrieti un articol, mergeti pe teren, nu luati poze de pe internet. Va propun sa evoluati!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.