IMPORTANT! Ce trebuie să știe locatarii despre cheltuielile la Asociațiile de locatari


În multe cazuri, atunci când vine vorba de plata întreținerii, oamenii au nelămuriri cu privire la sumele pe care trebuie să le plătească lunar și asupra modului de calcul al acestora. Pentru a se asigura că nu plătesc prea mult la întreținere, locatarii de la bloc ar trebui să urmeze câțiva pași simpli.

Lunar, cei ce locuiesc la bloc trebuie să plătească cota de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari ce le revin, adică, după cum este numită în mod curent, întreținerea lunară. În esență, întreținerea lunară se stabilește în funcție de mai mulți factori, inclusiv de numărul persoanelor ce locuiesc într-un apartament, de cantitatea de apă consumată în luna anterioară și, în cazul celor care nu au centrală de apartament, de consumul de căldură.
Cheltuielile asociației de proprietari reprezintă acele cheltuieli legate de exploatarea, repararea, întreținerea, modernizarea, reabilitarea proprietății comune, precum și cheltuielile cu serviciile de care beneficiază proprietarii și care nu sunt facturate acestora în mod individual.
Astfel, potrivit actului normativ care, începând cu luna septembrie a anului trecut, reglementează activitatea asociațiilor de proprietari, respectiv Legea nr. 196/2018, cheltuielile comune pot fi repartizate, în funcție de modul în care se calculează și de criteriile în funcție de care se face repartizarea, pe numărul de persoane ce locuiesc într-un apartament, cheltuieli pe consumuri individuale, cheltuieli pe cotă-parte indiviză, cheltuieli pe beneficiari, cheltuieli pe consumatori tehnici și cheltuieli de altă natură.
Locatarii de la bloc au la dispoziție mai multe instrumente legale pe care le pot folosi pentru a se asigura că suma plătită lunar asociației este cea corectă.
Astfel, un prim pas pe care îl poate face un locatar este de a cere administratorului sau președintelui asociației de proprietari informații legate de modul de calcul al întreținerii.

Loading...

Citește și

ACUZAȚII după ce proiectul primarului privind parcările prin SMS i-a fost RESPINS

Marcel Romanescu acuză consilierii municipali PSD că i-au blocat proiectul privind implementarea sistemului de taxare …

4 comentarii

 1. Asociațiile sunt paraziți care trăiesc pe spinarea locatarilor. Prin alte părți, furnizorii serviciilor trimit facturi locatarilor și nu mai este necesar intermediarul care „calculeaza” ce trebuie sa plătească fiecare.

  • Asociatii….administratori sau casieri….sau ce functie indeplinesc aceste persoane ??!!??!!
   La mine in imobil, persoana care incaseaza banii la intretinere este o agramata, prin faptul ca nu vorbeste corect limba romana, in loc sa pastreze discretie provoaca indignare intre locatari, umbland cu vorba de colo, colo….nu are programul asociatiei trecut pe avizier, motivand ca ea este la ea acasa si nu pune program niciunde, nici macar nu s-a facut vreo reparatie de-a lungul anilor, zugraveli, izolatie pe acoperis sau evacuarea apei de la subsol care a ajuns deja la nivelul parterului si care are un miros ingrozitor pe scara etc.
   Si ce sa mai zic de siutuatia defalcata pe cheltuieliile din fiecare luna…de-a abia s-a incumetat sa imi dea o hartie pe care a scris cheltuieli lunare pe un semetru din anul 2018, jalnic scrise, la final adaugand: „sa nu mai vi, ca nu mai scriu nimic”…! 🙁 Si ar fi multe de adaugat aici….consumul lunar pe o scara de bloc lunar, este echivalent cu factura unui apartament cu patru camere. Sa inteleg ca ciineva din imobil este racordat latabloul electric de pe coridor si noi ii platim factura ??!!
   Ce masuri se pot lua cu astfel de administrator, anumiti locatari nu vor sa fie schimbata, pentru simplul fapt ca va ramane fara serviciu! In secolul XXI, 2019, ne conduc limitatii si hotii. Rusine !

  • Asociațiile sunt fara rost. E un abuz asupra proprietarului. Nu-si au rostul!!! Lumina o platesti la furnizor, gazul la furnizor, cablu la futnizor , gunoiul la primarie , apa e contorizata separata. Sunt niste hoti, sustinuti de primarie si de bugetul tarii. Un furt acoperit de lege si sustinuti de cei de la putere. Iau de la oameni banij, fara nici un rost. Hoti

   • Fa naroado , tu nu esti in stare sa maturi nicu pe latine prin apartament , d apoi pe casa scarii si spatiile comune . Ca nu esti in stare sa controlezi activitatea angajatilor asociatiei e tot vina ta , exista suficiente parghii de control asupra cheltuirii banilor asociatiei . Dar tu esti prea proasta sa cunosti prevederile legale .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.