În interiorul găurilor negre s-ar putea afla urme ale energiei întunecate


Într-o reinterpretare a fundamentelor fizicii teoretice, o echipă de oameni de ştiinţă argumentează că expansiunea Universului influenţează fenomene precum colapsul unei stele.

Astrofizicianul Kevin Croker de la Universitatea hawai şi matematicianulJoel Weiner au colaborat pentru a propune un nou model cosmologic care pune la îndoială setul de teorii şi ecuaţii care sunt folosite pentru a descrie modul în care are loc expansiunea Universului, notează Science Alert.

„Pentru mai bine de 80 de ani am operat cu asumpţia că Universul, în linii mari, nu este afectat de către caracteristicile unei regiuni specifice”, explică dr. Croker. Acesta mai adaugă: „În acest moment este clar că teoria relativităţii generale poate face legătura dintre stelele aflate în colaps, zone care nu sunt mai mari decât Honolulu, şi Universul ca întreg”.

Această modalitate alternativă pe care cei doi o propun asupra interpretării teoriilor fizice ar putea să schimbe modul în care este explicată expansiunea universală. De asemenea, o altă implicaţie a acestei schimbări de paradigmă ar putea duce la reanalizarea modului în care expansiunea Universului afectează obiecte extrem de dense precum găurile negre.

Ecuaţiile pe care astrofizicienii le folosesc pentru a descrie expansiunea universală au fost scrise de către fizicianul Alexander Friedmann şi reprezintă o completare a teoriei relativităţii generale emisă de către Albert Einstein. Deşi Friedmann a creat un set de ecuaţii care descriu expansiunea întregului Univers, nu trebuie să pierdem din vedere faptul că, în realitate, acestea reprezintă un model al Universului. Astfel, o asumpţie a acestor ecuaţii este ceea că materia universală are aceleaşi propietăţi, adică toată materia este la fel. De asemenea, fizicianul operează şi cu asumpţia că această materie este distribuită în mod uniform.

Acest model trece cu vederea existenţa stelelor sau a galaxiilor. Eforturile pe care cei doi omanei de ştiinţă le depun pleacă de la întrebarea legată de modul în care este descris spaţiul ar fi afectat de către ajustarea asumpţiilor de la care pleacă Friedmann.

Cei doi oameni de ştiinţă au folosit o comparaţie pentru a-şi explica munca, în care Universul este un lac. Astfel, ecuaţiile lui Friedman explică dimanica maselor de apă fără a lua în calcul factori precum raţele care ar pluti pe un lac. În acest model clasic raţele sunt un substitut pentru stele, găuri negre sau galaxii. În noul model, extinderea lacului are un efect direct asupra modului în care raţele înoată, făcându-le să piardă sau să primească energie.

Interpretarea pe care cercetării o dau acestei noi abordări este că atunci când cineva analizează colapsul unei stele, transformarea acesteia într-o gaură neagră, expansiunea Universului trebuie luată în calcul.

sursa: descopera.ro

loading...
Loading...

Citește și

Un organism misterios cu 720 de sexe uimește oamenii de știință. Se vindecă singur în 2 minute

O grădină zoologică din Paris a prezentat miercuri un organism nou şi misterios, supranumit ″blob″⁣, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: