sâmbătă , 25 ianuarie 2020 - 5:33

Începe judecata celor 24 de șefi din mineritul motrean în dosarul „Masa caldă”. Au fost decontate ilegal 182.521 porții de mâncare


Judecătorii Tribunalului Dolj au dispus, miercuri, 15 februarie, începerea judecății în dosarul ”Masa caldă”, în care au fost trimiși în judecată 24 de foști sau actuali șefi din mineritul motrean care, au considerat procurorii, că au prejudiciat CEO cu 2,8 milioane de lei.

Tribunalul Dolj: Instanța a fost sesizată legal

Daniel Burlan, ex-director general al fostei SNLO, secondat fiind de succesorul său în funcţie, Vasile Ogârlaci, primul şef al Sucursalei Diviziei Miniere (SDM), foşti şefi ai carierelor miniere, contabili şi alţi directori din mineritul motrean, vor ajunge în fața judecătorilor, după ce, în iunie anul trecut au fost trimiși în judecată, într-unul din cele mai complexe dosare care vizează prejudicierea CEO.
Magistrații Tribunalului Dolj judecă, din septembrie anul trecut, unele excepții ridicate de aceștia privind actul de inculpare în cauza în care au fost deferiți instanței pentru comiterea infracțiunilor de delapidare cu consecințe deosebit de grave. În luna noiembrie, judecătorii au constatat unele neregularități în rechizitoriul din acest caz și l-au retrimis, pentru remedierea acestora Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu. Tribunalul Dolj a constatat, miercuri, după ce mai amânase o dată pronunțarea unei soluții, legalitatea sesizării instanţei, administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală și a dispus începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii Burlan Daniel, Ciorecan Alexandru, Ogârlaci Vasile, Caragea Mihai, Olaru Daniel, Crețan Vasile, Mezinca Mircea, Iovan Sorin Ioan, Gheorghescu Florentin Nicu, Râbu Vasile, Ghiga Ion, Dondera Ion, Stelescu Nicolae, Giuranu Liviu, Bojincă Constantin, Năstasie Sebastian, Căciulan Marinela Ana (fostă Drăghici), Giuran Nicolae, Tatomir Valentin, Ciocan Fănel, Popescu Gheorghe, Mihăilă Virgil, Olaru Marian și SC Cazare Cantine Motru SA.

Acuzele procurorilor

În dosar au fost 43 de învinuiţi, foşti sau actuali şefi mai mici sau mai mari din cadrul exploatărilor miniere de la Motru, ori gospodari ai cantinelor, din incinta acestora și au fost cercetați pentru că nu au putut justifica 182.521 de porţii de mâncare care au fost servite de către sportivi și decontate de structurile miniere. Curios este că verificările anterioare privind masa caldă a minerilor, potrivit unor note de constatare şi a unor procese-verbale de control, întocmite la carierele miniere, EMC şi ELCFU Motru, în perioada 2009-2013, nu au semnalat deficienţe în privinţa mesei calde până la cel efectuat de către Corpul de Control al CEO şi care a fost înaintat Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj.
trebuie menționat faptul că au fost calculate, la cererea organelor de cercetare penală, valorile meselor servite de sportivi pentru perioadele în care 16, din cei 43 de învinuiţi, deţineau funcţii de conducere în sectorul minier.
Astfel, în perioada cât Daniel Burlan a condus SNLO (ianuarie 2009-mai 2012) au fost acordate mese în valoare de 2,2 milioane de lei; cât Vasile Ogârlaci a fost directorul SDM (iunie 2012 – martie 2013), valoarea meselor a fost de 646.000 de lei; Creţan Vasile, şef Cariera Lupoaia şi director EMC Motru – 351.000 de lei; Vasile Râbu, director EMC – 604.000 de lei; Mircea Mezinca, director EMC – 562.000 de lei; Ion Dondera, director ELCFU şi director economic EMC – 1,1 milioane de lei; Nicolae Giuran, director ELCFU Motru – 157.000 de lei; Valentin Tatomir – 39.000 de lei; Florentin Gheorghescu, şef cariera Roşiuţa – 254.000 de lei, Mihai Caragea, şef Roşiuţa – 79.000 de lei; Daniel Olaru, contabil şef Roşiuţa – 128.000 de lei; Nicolae Stelescu, cont. şef Roşiuţa – 1,2 milioane de lei; Ion Ghiga, şef cariera Lupoaia şi şef Cariera Roşiuţa – 402.000 de lei; Ion Semenescu, şef Lupoaia – 40.000 de lei; Sorin Iovan, şef Lupoaia – 137.000 de lei; Liviu Giuranu, cont. şef Lupoaia – 1,2 milioane de lei.
Toţi aceştia sunt judecați acum de către Tribunalul Dolj, care n-a fixat încă un prim termen, pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave, alături de fostul şef al Cazare Cantine Motru SA, Alexandru Ciorecan.

loading...
Loading...

Citește și

Dezvăluire șocantă în cazul crimei din Piața Centrală Târgu-Jiu! Mesajele pe care le-a postat autorul faptei pe rețelele de socializare, înainte de omor

Bărbatul din Târgu-Cărbunești, arestat preventiv de judecătorii de la Tribunalul Gorj, pe 1 ianuarie, după …

2 comentarii

  1. Bai Tatomire ,tot un gainar ai ramas!

  2. la puscari cu hotii din minerit,vad aici toate jegurile mineritului,care au furat tot timpul de la mineri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.