INCREDIBIL! Italienii de la Collini și bulgarii de la ESE, au blocat complet lucrările la Centura Tg-Jiului. 50 de milioane de euro, puse în joc de CNAIR pentru finalizarea șoselei


Interesele uriașe pentru cele aproape 50 de milioane de euro prevăzute pentru finalizarea Variatei de Ocolire a Tg-Jiului au blocat lucrările înainte ca acestea să înceapă! Deși Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a lansat procedura pentru finalizarea lucrărilor, acestea fiind estimate la 43,5 milioane de euro, mai mult cu aproape zece milioane de euro față de suma licitată inițial de italienii de la Collini Lavori Spa, o altă procedură, pentru atribuirea contractului în vederea consolidării terenului de fundare aferent sectorului Estic al Variantei de Ocolire Tg-Jiu, în lipsa căreia lucrările nu ar putea începe, este blocată, din aprilie, anul trecut. Cei 5 milioane de euro puși în joc i-au determinat pe bulgarii de la SC Engineering Solutions Eood Ltd și pe italienii de la Collini, cărora CNAIR le-a reziliat contractual, să conteste procedura, iar de mai bine de un an a fost formulate plângere și cerere de suspendare a procedurii împotriva deciziilor Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

Pe scurt…

… lucrurile au stat cam așa: contractul de execuție pentru varianta de ocolire a municipiului Tg-Jiu a fost semnat în data de 20 noiembrie 2013, iar peste un an, în octombrie 2014 a fost parafat și ordinul de începere a lucrărilor. Firma italiană ColliniLavori SpA trebuia să construiască 20 de km de șosea și trei poduri suspendate, la Bălești, la Drăgoieni și Iezureni, peste drumurile naționale, în punctele în care acestea se intersectau cu centura, într-un termen de doi ani, adică până în octombrie 2016. Suma licitată a fost una colosală: 151.211.642 de lei (aproape 34 de milioane de euro), plus alte 2.131.453 de lei, (474.000 de euro), partea de supervizare, adică dirigenție de șantier, câștigată de firma Consitrans SRL. De atunci, a fost prelungit termenul de finalizare a lucrărilor de două ori, iar după patru ani și jumătate, varianta de ocolire a municipiului Tg-Jiu este construită în proporție de 40%, potrivit datelor oficiale oferite de CNAIR.
În august 2017, CNAIR a suspendat contractul cu dirigintele de șantier, Consitrans SRL, iar la scurt timp a reziliat contractual de execuție cu Collini Lavori, numai că italienii nu s-au lăsat duși de pe centura Tg-Jiului așa ușor.

În 17 august 2017, CNAIR a realizat că mai trebuie executate unele lucrări care nu fuseseră prevăzute în contractul inițial, așa că a scos la licitație ”Consolidarea terenului de fundare aferent sectorului Estic al Variantei de Ocolire Tg-Jiu”, valoarea estimată, fără TVA, fiind de 23.227.100 de lei, adică alte 5 milioane de euro.
Italienii de la Collini s-au înscris la licitație, însă oferta le-a fost declarată ca fiind inacceptabilă din cauză că oferiseră un preț cu mult peste valoarea estimate, însă au contestat decizia CNAIR la CNSC, însă, ulterior, au renunțat la contestație.
A fost rândul bulgarilor de la SC Engineering Solutions Eood Ltd Sofia să intre pe fir, au formulat și ei contestație, iar CNSC le-a acceptat-o parțial.

Decizie bulgari

Totuși, bulgarii de la ESE Ltd au atacat decizia în instanță, iar în noiembrie 2017, Curtea de Apel București le-a respins, definitive, acțiunea. În final, antreprenorii nemulțumiți au făcut plângere și au cerut suspendarea procedurii, iar din aprilie, anul trecut, atribuirea contractului de consolidare a terenului de fundare e complet blocată din aprilie, anul trecut.

După mai multe promisiuni…

… și îndelungi așteptări CNAIR a inițiat o nouă procedură pentru atribuirea unui contract pentru finalizarea lucrărilor la Varianta de ocolire a orașului Tg-Jiu. Vineri, 17 mai a.c., la orele 14,43 a fost transmis în sistemul electronic de achiziții publice anunțul de participare, acesta urmând a fi publicat. Firmele interesate de cei 207.096.195 de lei, fără TVA, adică aproximativ 43.500.000 euro, cât este valoarea estimate, trebuie să depună ofertele până la data de 23 iulie a.c.. Din momentul semnării contractului, execuția lucrărilor ar trebui să dureze 18 luni, numai că, în cazul fericit în care procedura nu s-ar bloca în clarificări și contestații, lucrările tot nu ar putea începe până la deblocarea procedurii privind consolidarea terenului și finalizarea acestor lucrări.
Trebuie remarcat faptul că, CNAIR a scos la licitație partea rămasă neexecutată din lucrări, adică 60%, la o valoare estimată la 43,5 milioane de euro, cu 9,5 milioane față de valoarea inițială licitată a întregului proiect.

loading...
Loading...

Citește și

Iată ce posturi și-au REZERVAT secretarii de stat gorjeni! Cine rămâne ȘOMER și cine încasează o pensie de 14.000 de lei, lunar!

Gorjenii din Guvernul Dăncilă, cu o singură excepție, nu rămân șomeri, însă pe posturile rezervate, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: