duminică , 15 decembrie 2019 - 20:08

INCREDIBIL! Pacient plimbat între spitalele din Rovinari și Tg-Jiu a încercat să se SINUCIDĂ. Cazul Ducan nu a reprezentat urgență psihiatrică – după o oră, bărbatul S-A ARUNCAT DE LA ETAJUL SPITALULUI


Un nou episod din povestea dramatică a sistemului medical gorjean s-a derulat chiar în sâmbăta Paștelui: un bărbat de 60 de ani, cu afecțiuni psihice, s-a aruncat, sâmbătă, de la etajul 1 al Spitalului Rovinari, după ce a fost plimbat între două spitale, într-un interval de 12 ore, iar medicul psihiatru a scris în foaia de observație că pacientul e ”liniștit” și nu reprezintă o urgență, iar peste aproximativ o oră acesta a sărit pe geam încercând să se sinucidă și e internat, în stare gravă, la Terapie Intensivă în Spitalul de Urgență Tg-Jiu. Cazul a ajuns obiect de dosar penal la Poliție, iar conducerea unității medicale de la Rovinari a demarat o anchetă internă, după ce fiul bărbatului acuză cadrele medicale de neglijență, iar pe unul dintre medici că i-a închis tatăl cu cheia într-unul din saloanele spitalului.

Pacientul „liniștit” a încercat să se sinucidă

Constantin Ducan a ajuns, vineri seara, la Spitalul din Rovinari, după ce familia a solicitat ambulanța, întrucât bărbatul, cu afecțiuni psihice mai vechi, devenise extrem de agitat. Acesta tocmai ce fusese externat, în acea dimineață, la cerere, din Spitalul Județean de Urgență (SJU) Tg-Jiu.

Medicul Ionuț Cocheci, cel care era de gardă în acea seară la Camera de Primiri Urgențe a spitalului din Rovinari, spune că pacientul a refuzat administrarea tratamentelor și procedurile medicale din cauza stării sale de agitație, așa că a cerut părerea medicilor de la secția de psihiatrie a SJU Tg-Jiu. ”Era în stare de agitație psihomotorie cu elemente delirante. S-a luat legătura cu psihiatria de la Tg-Jiu, iar doctorița Câmpeanu mi-a spus că, dacă nu ar fi vorba de dependența de oxigen a pacientului și necesitatea acestuia de a sta conectat la un aparat de oxigen, ar primi cazul dar în aceste condiții este greu de internat într-un serviciu de psihiatrie. Ni s-a recomandat să i se administreze un sedativ. Am încercat să facem acest lucru însă pacientul a refuzat cu desăvârșire orice fel de medicație aruncând pe jos paharul cu medicamentul în două rânduri”, a declarat medicul. La miezul nopții s-a decis, împreună cu familia, ca bărbatul să fie monitorizat până dimineața în serviciul de primiri urgențe. Starea lui Constantin Ducan nu se schimbase nici la momentul când de gardă a intrat medicul Silviu Butulescu, în jurul orei 8 dimineața. Cei doi doctori au reevaluat cazul și au decis să încerce transferul spre psihiatrie.

Medicul Butulescu chiar a solicitat ca pacientul să fie escortat și de către un polițist până la Tg-Jiu, având în vedere starea de agitație a acestuia, numai că asistentul de pe ambulanță a dat asigurări că se descurcă singur.

La Secția de Psihiatrie a SJU, bărbatul a fost văzut de medicul Ligia Șiuinea care a consemnat în documentele medicale că, la ora 9,50 ”pacientul este liniștit, OTS, cooperant, nu prezintă fenomene productive în sfera percepțiilor psihosenzoriale. Nu reprezintă urgență psihiatrică. Se returnează la CPU Rovinari”.

Doctorul Butulescu afirmă însă că era obligatoriu ca pacientul să fie internat la Psihiatrie. ”El a plecat agitat și mi s-a întors la fel de agitat. Eu am crezut-o pe cuvânt pe colega mea de la Psihiatrie, avînd consultul la foaie (foaia de observație medicală – n.n). la mine nu se fac consultații la telefon, i-am explicat colegei”, a precizat medicul Butulescu.
Revenit în spitalul de la Rovinari, Constantin Ducan a fost internat în salonul 5, situat la etajul 1 al unității medicale, iar după aproximativ o oră s-a aruncat în gol de pe fereastră.

Familia acuză personalul medical de neglijență

Fiul acestuia, Cătălin Ducan, acuza personalul medical de neglijență și pe medicul Silviu Butulescu că l-a închis cu cheia în salon. Tânărul spune că tatăl său era dependent de un aparat cu oxigen, din cauza afecțiunilor respiratorii, și a avut senzația că se sufocă. ”Tatăl meu mi-a zis: <>. A simțit că nu mai are aer, a tras de ușă, iar aceasta era închisă și a decis să se arunce pe geam, a afirmat Cătălin Ducan.

Medicul Butulescu a precizat că are martori că lucrurile nu au stat așa, ba mai mult, ușa salonului, situat chiar în vis a vis de camera de gardă a medicilor, a stat tot timpul deschisă la perete pentru ca pacientul să poată fi monitorizat, însă el a fost solicitat pentru o urgență și la scurt timp a aflat că Ducan s-a aruncat de la etaj.
”Eu nu am vrut să-l izolez. A refuzat să stea pe saloane cu bolnavii. Niciodată nu a fost închis pentru că în Spitalul Rovinari saloanele nu se închid.Eu am martori: două asistente medicale, infirmiera și pacienții de la salonul 7, vecin salonului în care a fost Ducan”, a adăugat Butulescu.
Constantin Ducan a primit îngrijiri medicale pe iarba din spatele spitalului, în locul în care a căzut, iar mai apoi a fost transportat, cu ambulanța, cu multiple leziuni, la Secția de Terapie Intensivă a SJU Tg-Jiu.

S-au demarat anchete

Medicul Ligioara Ivănescu, directorul medical al Spitalului Rovinari, a declarat că la nivelul unității a fost demarată, marți, o cercetare internă. ”Am fost anunțată imediat despre acest incident atât eu cât și managerul Adrian Murea. Cazul a fost discutat la raportul de gardă de marți, împreună cu toți colegii mei și am constatat că s-au respectat procedurile de cei doi colegi ai mei. Comitetul director a hotărât, totuși, să se demareze o anchetă internă, a fost constituită o comisie și am luat legătura cu tot personalul medico-sanitar care a fost de serviciu în acea zi pentru a aduce note explicative”, a menționat medicul Ivănescu.
Purtătorul de cuvânt al SJU Tg-Jiu, doctorul Ramona Oprea, a declarat că medicul de la Psihiatrie i-a recomandat și administrat pacientului medicația necesară. ”Era la al doilea consult sâmbătă dimineața, pentru că cu o zi înainte mai fusese la un consult, i s-a recomandat și administrat atunci, la momentul consultului, medicația necesară. Pe fondul hipoxiei cerebrale pacientul poate să aiba diferite manifestări, întrucât creierul este în suferință datorită lipsei de oxigen”, a afirmat Ramona Oprea.
Poliția a deschis dosar penal în acest caz, iar mai multe cadre medicale, printre care și medicul Silviu Butulescu, au dat deja declarații în cadrul anchetei.

loading...
Loading...

Citește și

Iată ce spune deputatul Vîlceanu despre cei doi afaceriști propuși pentru Consiliul de Supraveghere al CEO: Sunt extrem de inteligenți și adaptați la ce înseamnă economie!

Răzvan Alex Ionescu și Iulian Vasile Popescu sunt doi târgujieni susținuți de PNL Gorj pentru …

3 comentarii

  1. Acesta este rezultatul trucarii tuturor ,, concursurilor ,, de angajare in institutiile publice ale statului incepand cu angajarea ingrijitorilor de curatenie ( femeile de serviciu ) si pana la angajarea managerilor . Nici un cetatean nu se poate angaja intr o institutie publica daca in spatele sau nu se gaseste un amant ( amanta) , un sef sau sefulet dintr un partid politic ( de obicei aflat la guvernare ), un parinte grijuliu sau un ,,,,,unchi . Mai exista si o alta varianta de angajare aceea cu sfanta spaga . Urmarea ,,,,,,,,in institutiile publice sunt angajati ,, specialistii ,, mediocri iar cei capabili si instruiti , care au invatat carte ,,,,,,iau calea pribegiei .

  2. Oamenii buni au fost transferati in alte parti sau dati afara si pastrate toate ciurucurile. Asta e adevarul.

  3. Murea , Filip si cu ai lui ….vai de stea.Fetita moarta, pacient mort , bebelus mort…frate astia din spitalul Rovinari sunt mesagerii diavolului….unde sunt organele competente sa verifice ce se intampla acolo?!….Chiar nu se sesizeaza nimeni referitor la acesti incompetenti din acest spital….Primare dormi?!…unnde e corpul de control al Primului Ministru?….Ministerul Sanatatii nu se sesizeaza frate cu atatea victime????….verificati si voi arhiva si vedeti ca sunt ,,lideri” la scos morti din spital… Vin oamenii pe picioare si ies morti..halal spital…morga Rovinariului….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: