INEXPLICABIL! Ministrul Energiei, Anton Anton, împotriva modificărilor legislative care scutesc CE Oltenia de la plata certificatelor verzi


Decizie de necrezut a ministrului Energiei în privința modificării Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie prin care CE Oltenia ar fi scutită de plata a peste 20 de milioane de lei, reprezentând certificate verzi pe care compania este obligată să le achiziționeze pentru energia produsă pentru consumul propriu.Anton Anton nu a fost de acord cu noile prevederi adoptate de senatori și a trimis-o pe Felicia Răcășanu, director în cadrul Ministerului Energiei, fost supraveghetor al CEO, să-i susțină poziția, în cadrul comisiilor reunite din Senat.

Senatorii din Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale și cei din Comisia economică, industrii și servicii au întocmit, pe 9 octombrie, un raport comun de admitere pentru modificările la Legea nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, în sensul exceptării de la plata certificatelor verzi a consumului de energie electrica pentru extracţia, prepararea si manipularea cărbunelui.
Proiectul legislativ de modificare a legii menționate a fost inițiat de parlamentarii gorjeni Florin Cârciumaru, Mihai Weber și Scarlat Iriza, în condițiile în care CE Oltenia plătește, anual, certificate verzi pentru producerea de energie necesară consumului propriu de aproximativ 4,5 milioane de euro, iar raportul urmează să fie supus votului în plenul Senatului.
Culmea, un proiect legislativ care ajută CE Oltenia, companie la care statul deține pachetul majoritar de acțiuni, 77,15%, nu a fost susținut de Ministerul Energiei. Ba mai mult, ministrul Anton Anton a trimis, la ședința comisiilor reunite din Senat, un director general din cadrul ministerului să-i susțină punctul de vedere. Cea desemnată pentru a-i susține poziția ministrului Energiei a fost Felicia Răcășanu, un fost membru al Consiliului de Supraveghere al CEO, până în 2015.

Dezvăluirile au fost făcute de vicepreședintele FNME, Nelu Roșca, în cadrul emisiunii ”A Patra Putere” de la Tele3, care a spus că ministrul Anton Anton a dat aviz negativ la proiectul legislativ care ajută CEO.
”Ministrul Energiei a dat aviz negativ, considerând că este ajutor de stat. (…) S-a dat în cele două comisii vot majoritar, dar am înțeles că astăzi nu l-au băgat pe ordinea de zi la Senat pentru a purta discuții lămuritoare cu ministrul ca să poată să treacă, să nu fie blocat, să apară în plen, din partea Ministerului Energiei, cu aviz negativ. A trimis-o pe doamna de la politici energetice din cadrul ministerului, în plenul comisiilor, care a susținut acest aviz cu privire la modificarea legislativă”, a precizat Roșca.

Loading...

Citește și

Spectacolele ”gratuite” din centrul Tg-Jiului au costat 600.000 de lei! Cine a luat caimacul!

Dacă gorjenii au avut impresia că n-au plătit bilet pentru spectacolele care s-au desfășurat, vara …

8 comentarii

 1. Inchide.ti bai cosmelia odata….Astea sunt salarii cr se dau in CEO ?

 2. certificatul verde

  Ministrul asta nu se opune de capul lui, alte interese se ascund in spatele usilor inchise.Oricum el nu are habar cum se produce energia electrica in centrale pe lignit si cu ce costuri,este pus acolo politic si reactioneaza la fel.Oare de ce in Romanica noastra s-au instalat de doua ori mai multe eolione decat era necesar ,de unde vreti sa-si recupereze baietii destepti banii? de la popor si de la societatile de stat ,ce este asa greu de priceput. In acest moment România are parcuri eoliene montate de circa 2.100 de MW, după investiţii de peste 3 miliarde de euro.România a ocupat anul trecut locul zece la nivel global în funcţie de capacitatea parcurilor eoliene puse în funcţiune, arată statisticile publicate de Asociaţia Europeană a Energiei Eoliene.

 3. Unde scrie cate eoliene erau necesare in Romania ? Ba’ certificat burta-verde , tu chiar esti prost . Pai tu stii ca toata Germania este impanzita cu zeci de mii de eoliene ? La fel in Franta , Elvetia , Olanda si toate tarile civilizate ? Doar tarile inapoiate fost est-europene mai scormonesc pamantul dupa lignit fara putere calorica .Viitorul este in mod cert al energiei eoliene si fotovoltaice insa politicienii nostri nu inteleg faptul ca CEO ar fi trebuit in urma cu 20 de ani sa se transforme treptat-treptat in producator de energie fotovoltaica fiindca avea si are angajati bine pregatiti care puteau monta , intretine si exploata sute de parcuri fotovoltaice pe cele 28 000 de hectare de teren pe care il are gratuit in folosinta. Niste sereleuri marunte pot sa instaleze parcuri pe zeci de hectare dar CEO nu poate fiindca este condusa de politruci impotenti . Pacat de mineri ca nu li se asigura nici un viitor fiindca vrem -nu vrem energia pe carbune isi traieste ultimii 20 de ani .

  • Esti un gorjan prost informat asta care vorbesti de civilizatie ,dupa mintea ta a desteapta suntem noi ca tara asa dezvoltati sa ocupam locul 10 in lume la energie regenerabila ,energia ta regenerabila fie ea fotovoltaica s-au eoliana e o energie oscilanta cand ai maxim de capacitate ,cand ai minim.Nu poti mentine in functiune sistemul energetic fara un mix energetic care sa echilibreze SEN ,datorita CEO SEN supravietuieste chiar daca multi destepti nu recunosc asta .Da la cat de destept esti tu poate inmagazinezi energia in creierul tau si o descarci in sistemul energetic cand este nevoie.https://www.zf.ro/zf-24/romania-locul-10-in-lume-la-capacitatea-turbinelor-eoliene-instalate-anul-trecut-china-si-usa-domina-piata-globala-a-vantului-10845810

   • Da intelighentule , m am ,,informat,, . Tu ai citat un articol de presa din mai 2013 care spunea ca in anul anterior , anul 2012 Romania era clasata pe locul 10 in lume ca putere instalata . In anul 2012 . Per total suntem mici si marunti , in Germania pe toate pasunile sunt instalate mii si mii de eoliene . In rest sunt povesti de adormit lucratorii din CEO , lucratori care intr o buna zi vor ramane fara paine din vina unor politruci analfabeti care nu stiu sa anticipeze .

 4. Pai normal ca daca ceo ar fi scutit de la plata certificatelor este ajutor de la stat…

 5. Ba da ce informati sau informatori sunt unii : auzi dăștăptăciune , stie anul si luna articolului ! Hai ca-i tare ,, baiatul ” !

 6. Da mai ipse , e simplu , am deschis linkul indicat de Coulomb mai sus . România, locul 10 în lume la capacitatea turbinelor eoliene instalate anul trecut. China şi USA domină piaţa globală a vântului

  5 mai 2013 Autor: Roxana Petrescu

  România a ocupat anul trecut locul zece la nivel global în funcţie de capacitatea parcurilor eoliene puse în funcţiune, arată statisticile publicate de Asociaţia Europeană a Energiei Eoliene.

  Potrivit acestei surse, piaţa locală a avut o pondere de 2,1% din totalul capacităţilor eoliene puse în funcţiune în 2012, cu un total de 923 de MW.

  În bani, această capacitate reprezintă investiţii de circa 1,4 miliarde de euro.

  Liderii globali sunt China, SUA şi Germania. Astfel, în China au fost puse în funcţiune eoliene cu o capacitate de 13.200 de MW, aproape cât are tot sistemul energetic de producţie din România, ceea ce înseamnă investiţii de aproape 20 de miliarde de euro.

  SUA a fost aproape cu o capacitate instalată de 13.124 de MW, cele două economii având circa 60% din toate eolienele montate anul trecut în lume.

  Germania ocupă al treilea loc în acest clasament cu o putere nouă instalată în eoliene de 2.439 de MW, ceea ce înseamnă investiţii de circa 3,6 miliarde de euro.

  Următoarele clasate sunt India (2.336 MW), Marea Britanie (1.897 MW), Italia (1.273 MW), Spania (1.122 MW), Brazilia (1.077 MW), Canada (935 MW) şi România cu 923 de MW

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.