sâmbătă , 14 decembrie 2019 - 23:03

Inspectorul de poliţie „Calu” şi agentul „Volga”, trimişi în judecată. Procurorii au descoperit ce a făcut ofiţerul Cziko ca să-şi salveze finul

varjan-ipj

Un ofiţer şi trei agenţi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj au fost trimişi în judecată, de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu, pentru comiterea mai multor infracţiuni, după ce, în primăvara acestui an, unul dintre ei, beat fiind, a provocat un scandal uriaş într-un local din centrul oraşului, iar mai apoi a tamponat intenţionat maşina unei firme de pază. Ceilalţi trei poliţişti vor ajunge în faţa judecătorilor, după ce au încercat să-l acopere pe chefliu, fiind acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului.

De la bal, la… poliţie

tranca-sorinÎn luna aprilie a acestui an, trei poliţişti gorjeni au chefuit într-un bar din centrul oraşului Tg-Jiu şi, după ce  au fost cuprinşi de aburii alcoolului, s-au urcat pe mese să danseze. Agenţii unei firme de pază, chemaţi de angajaţii barului, le-au cerut poliţiştilor să părăsească localul. Acela a fost momentul în care orgoliul bine îmbibat de alcool al poliţiştilor a avut de suferit şi el trebuia oblojit într-un fel. Astfel, doi dintre poliţişti i-au urmărit cu maşina prin oraş pe agenţii de pază şi le-au avariat serios autoturismul atunci când i-au ajuns din urmă.
Incidentul, din acest punct, este descris, pe larg, în actul de inculpare remis Judecătoriei Tg-Jiu de către procurori.
Magistraţii spun că, după plecarea din bar, Marian Ionuţ Vîrjan, agent în cadrul Poliţiei Rurale Tg-Cărbuneşti, a condus în stare de ebrietate autoturismul în care se afla colegul său, agentul Sorin Daniel Trîncă, iar pe strada Popa Şapcă, a produs un eveniment rutier prin tamponarea unui alt autoturism, culmea, tocmai cel în care se aflau cei doi agenţi de pază care-i scoseseră afară din restaurant cu câteva minute mai devreme.
Cei doi poliţişti au fugit de la locul accidentului, însă au fost prinşi şi aduşi înapoi prin folosirea forţei de către două persoane care au solicitat şi intervenţia organelor de ordine.
La scurt timp, la faţa locului au descins mai multe echipaje de poliţie de la Ordine Publică şi unul de la Biroul Rutier al Poliţiei Tg-Jiu, însă când au văzut că cei implicaţi în accident sunt colegii lor şi, mai mult, aceştia erau beţi, cei doi agenţi de la „rutieră”, Gabriel Popescu şi Andrada Elena Luţă, nu au efectuat cercetări în vederea constatării vreunei infracţiuni rutiere ci au dispus ca cei doi poliţişti şi agenţii de pază să meargă la sediul Poliţiei Municipale Tg-Jiu.
Însă nici aici agenţii Popescu şi Luţă nu au efectuat vreo cercetare cu privire la împrejurările producerii accidentului aşa că, după vreo 20 de minute, toţi poliţiştii de la Ordine Publică, dar şi cei doi agenţi de pază, au plecat.

Naşul Cziko a încercat să-şi scape finul

Inspectorul principal de poliţie Florin Grigore Nanu Cziko, a fost desemnat, prin dispoziţie a şefului IPJ Gorj, pentru a interveni în această cauză şi nu s-a abţinut de la efectuarea cercetărilor, cu toate că i se comunicase numele poliţiştilor implicaţi, Sorin Trîncă fiind finul său, iar Ionuţ Vîrjan, un bun amic. Astfel, cei doi agenţi au fost singurii care au rămas în sediul Poliţiei Tg-Jiu, în aşteptarea lui Cziko, care, de altfel, nici nu i-a audiat. Inspectorul a făcut altceva, în schimb, pentru a încerca să-i salveze pe cei doi: a sunat-o pe fina sa, soţia lui Trîncă, să vină la poliţie şi să dea o declaraţie pe propria răspundere din care să reiese că ea ar fi fost la volanul autoturismului care a lovit maşina firmei de pază. Înainte ca soţia lui Trîncă să ajungă la poliţie şi să dea acea declaraţie, Cziko şi cei doi agenţi de la „Rutieră” le-au permis celor doi poliţişti implicaţi în incident să plece.
La scurt timp însă, la solicitarea comisarului şef Cornel Petre Filip, şeful Serviciului de Ordine Publică din IPJ Gorj, Trîncă şi Vîrjan au revenit la sediul poliţiei însă au refuzat să se supună testării cu aparatul etilotest, sau prelevarea de probe biologice, acest fapt fiind consemnat în două procese verbale care au cântărit greu în cursul anchetei penale.
Procurorii menţionează că cei doi poliţişti au fost îndemnaţi prin semne de către inspectorul Cziko să refuze testarea, iar acest lucru nu a fost singurul prin care „naşul” a încercat să-şi favorizeze finul şi prietenul.
Florin Cziko i-a dictat unui martor, cu ocazia audierii, câteva pasaje din care rezulta că acesta ar fi observat la locul producerii accidentului mai multe persoane, existând posibilitatea ca acestea să fi fost şi femei, pentru a induce ideea falsă că soţia lui Trîncă a condus autoturismul.
În aceeaşi noapte, la sediul poliţiei municipale au ajuns şi comisarul şef Daniel Feţeanu, adjunctul şefului IJP Gorj, dar şi subcomisarul Daniel Săvulescu, şef al Serviciului Rutier, la acea dată, care au efectuat şi ei cercetări în această cauză.

În faţa instanţei

La începutul lunii septembrie, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a agentului Ionuţ Vîrjan, zis „Volga”, pentru comiterea infracţiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice şi a inspectorului de poliţie Florin Cziko, zis „Calu”, pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului. În faţa judecătorilor, tot pentru favorizarea făptuitorului, vor ajunge şi agenţii de la „Rutieră”, Gabriel Popescu şi Andrada Luţă.
Poliţistul Trîncă şi soţia sa au scăpat de acuzaţia de mărturie mincinoasă după ce şi-au retras declaraţiile, care-i exonerau de răspundere pe Cziko şi Vîrjan, înainte de punerea în mişcare a acţiunii penale.
Parchetul a dispus clasarea cauzei pentru comiterea infracţiunii de distrugere de către Ionuţ Vîrjan, dar şi în privinţa acuzelor de loviri şi alte violenţe, iar soţia lui Trîncă a scăpat de acuzaţia de fals în declaraţii.

loading...
Loading...

Citește și

Iată ce spune deputatul Vîlceanu despre cei doi afaceriști propuși pentru Consiliul de Supraveghere al CEO: Sunt extrem de inteligenți și adaptați la ce înseamnă economie!

Răzvan Alex Ionescu și Iulian Vasile Popescu sunt doi târgujieni susținuți de PNL Gorj pentru …

Un comentariu

  1. Niște nerușinați. .. Au impresia ca totul li se cuvine. Nu vedeți cite anchete sunt… cite probleme fac… și cind be gindit ca trebuie sa apere legea…eI ce fac??? Deci domnilor…nu uitați ca sunteți plătiți din banii celor pe care trebuie sa I apărați. .. rusine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: