duminică , 26 ianuarie 2020 - 10:15

Insula Crăciunului

pag-15

Insula Crăciunului este un mic teritoriu, fără guvernare proprie, aparținând de Australia, aflat în Oceanul Indian, la 2.360 km Nord-Vest de Perth, în Australia de Vest, și 500 km la Sud de Jakarta, Indonezia.

Are o topografie naturală unică ce a stârnit interesul oamenilor de știință și naturaliștilor datorită numărului de specii de floră și faună endemică care a evoluat în izolare și neperturbate de locuitorii umani.

Descoperire

Navigatorii britanici și olandezi au inclus pentru prima dată insula pe itinerariile lor în secolul al XVII-lea. Căpitanul William Mynors (britanic), care era comandantul unei nave a Companiei Britanice a Indiilor de Est, a numit insula atunci când a navigat în ziua de Crăciun în 1643. O hartă de Pieter Goos, publicată în 1666, a fost prima care a inclus insula. Goos a etichetat insula cu denumirea de „Mony”; mulți nu sunt siguri ce înseamnă acest lucru.

Geografia

Insula este un patrulater cu laturile scobite, are circa 19 kilometri în cea mai mare lungime și 14.5 km în lățimea extremă. Suprafața totală de teren este de 135 km², cu 138.9 km de coastă. Insula este piscul plat al unui munte submarin care are mai mult de 4.500 de metri, adâncimea platformei de pe care se ridică, fiind de aproximativ 4200 m, iar înălțimea deasupra mării, de 300 m.
Muntele a fost inițial un vulcan, iar unele roci de bazalt sunt expuse în unele locuri, dar cele mai multe roci de suprafață sunt formate din calcar care s-a acumulat din creșterea coralilor timp de milioane de ani. Vârful acestui munte este format dintr-o succesiune de calcare terțiare cu vârsta cuprinsă între Eocen (sau Oligocen) până la recentele depozite de recif, cu intercalații în paturile vechi de roci vulcanice.
Stânci abrupte de-a lungul celei mai mare părți din coastă dau naștere brusc la un platou central. Altitudinea variază de la nivelul mării la 361 m, la Dealul Murray. Insula este acoperită în principal de pădurea tropicală, din care 63% este parcul național. Insula Crăciunului este atolul cu cea mai mare suprafață de uscat.

Clima

Climatul este tropical, cu căldură și umiditate moderată de vânturi.

Demografia

Începând cu anul 2006, populația estimată este de 1493 de persoane. (Biroul Australian de Statistică raporta o populație de 1508 la Recensământul din 2001). Compoziția etnică este de 70% chinezi, 20% europeni și 10% malaezieni. Religiile practicate pe Insula Crăciunului includ budism – 67%, creștinism – 11%, islam – 10% și altele – 2%. Limba engleză este limba oficială, dar limbile chineză și malaeză sunt de asemenea vorbite.

loading...
Loading...

Citește și

Președintele CJ Gorj: „ZERO este cifra proiectelor personale realizate de domnul Romanescu”

Cosmin Popescu iese la atac și spune că primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.