miercuri , 11 decembrie 2019 - 10:18

Interpreta Irina Birou din Turburea: „Prin muzică omul își alină durerea, suferința, dorul!”

IRINA-BIROU-reportaj-(1)

Interpreta de muzică populară Irina Birou s-a născut la Turburea, însă de la 14 ani a plecat la București, acolo unde a urmat cele mai bune școli din domeniul muzical. De-a lungul anilor a obținut numeroase premii și își dorește să fie iubită și cunoscută de cât mai mulți români. Fata cu ochi albaștri precum cerul spune că le datorează totul părinților și bunicilor săi, care au ajutat-o să devină omul care este acum!

IRINA-BIROU-reportaj-(8)Irina Birou iubește muzica populară și a început să cânte de la vârsta de 10 ani. La 14 ani, alături de părinții săi a luat decizia de a pleca la București, la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti”, cel mai bun din țară. Chiar dacă i-a fost greu, tânăra care acum are 19 ani a reușit să se descurce singură, să învețe și să devină un nume destul de cunoscut în industria muzicii populare românești. „M-am născut în Turburea în anul 1996, într-o zi de toamnă. Aici am copilărit, aici am învățat tainele vieţii, aici am învățat să cânt. Am avut o copilărie superbă, fără griji și fără lipsuri. Am fost crescută mai mult de către bunicii mei, pe care îi iubesc și cărora le mulțumesc pentru educația oferită. Am început să cânt la vârsta de 10 ani și cred că mare parte din talent și iubirea față de cântul popular vin de la tatăl meu. Părinților mei li se datorează tot ceea ce sunt în momentul de față, atât ca om, cât și ca artist. Am avut și am o relație frumoasă cu părinții mei, mai ales cu tatăl meu, care pentru mine a fost și va fi un model demn de urmat: puternic, ambițios, orgolios, dar și cu un suflet mare”, a povestit tânăra interpretă.

Și-a dorit ce este mai bun

Decizia de a pleca la școală la București nu a fost luată ușor, însă fata știa că doar la „Dinu Lipatti” putea învăța ceea ce își dorea. În primii ani i-a fost cel mai greu, căci de multe ori i s-a întâmplat să adoarmă plângând de dorul părinților și al bunicilor. „Părinții mei și-au dorit tot ce a fost mai bun pentru mine, așa că după ce am terminat clasa a VIII-a, am hotărât, împreună cu ei, să merg și să studiez la cel mai renumit liceu de muzică din țară, ,,Dinu Lipatti” din București. M-am trezit dintr-o dată singură, fără familie, fără prieteni și fără casa părintească. Ziua eram într-o continuă activitate, dar seara când încercam să adorm, începeam să plâng. Nu am spus nimănui, dar cred că prin acest intermediu o să afle și părinții mei. Nu le-am spus pentru că nu voiam să își facă mai multe griji!”, a spus, zâmbind, Irina Birou.

Muzica este totul

IRINA-BIROU-reportaj-(2)Despre muzică, Irina Birou spune că este totul pentru ea. Își câștigă existența din muzică, nu se vede făcând altceva și Muzica este absolutul, este viața, este ceea ce trăiesc. Prin muzică omul își alină durerea, suferința, dorul. Așa cum spunea Platon -Muzica oferă un suflet universului, aripi minții, zbor imaginației și viață oricui. Am câștigat multe premiu dintre care amintesc Trofeul festivalului ,,Mariana Drăghicescu” din Timișoara, Premiul I la Pe deal la Teleormănel din Alexandria, Premiul I Festivalul ,,Iosif Sivu și Cosmin Golban” din Timișoara. Am participat 4 ani la rând la Olimpiada Națională de muzică, unde am obţinut de fiecare dată premiul I”, a declarat fata.

Laureata Festivalului Maria Lătărețu

IRINA-BIROU-reportaj-(5)În 2013, Irina Birou a câștigat Marele Premiu al Festivalului Național al Cântecului Popular „Maria Lătărețu”. Este cel mai important premiu din cariera gorjencei și cel mai aproape de sufletul său. „De când am început să cânt, am visat să ajung concurenta Festivalului Maria Lătărețu. Mă uitam cu drag la colegele mele de breaslă care participau și eram tare supărată ca nu mai cresc odată să pot participa și eu. În 2013, a venit rândul meu și iată că bunul Dumnezeu mi-a răsplătit munca, dăruindu-mi acest premiu care este cel mai important și valoros pentru mine. Au fost emoţii constructive care au dat o anumită nuanţă interpretării. Nu mă aşteptam să fiu desemnată câştigătoare, pentru că a fost o concurenţă foarte mare atunci. Știu și cânt toate melodiile Mariei Lătărețu, iar acum îmi compune piesele o doamnă tare dragă sufletului meu. Îmi doresc să ajung acolo unde mi-am propus, să fiu cunoscută, răsplătită pentru munca depusă și iubită de către publicul român”, a spus tânăra, pentru Gorj-Domino.

Își câștigă singură existența

Irina Birou este pasionată de călătorii, îi place să fie la curent cu toate filmele care apar. Vine la Gorj, acasă, destul de des, căci aici își încarcă bateriile. „Da, pot spune că îmi câștig existența din muzică. Particip la emisiuni, spectacole, dar și evenimente private. Primii bănuți i-am câștigat în cadrul unui concurs la vârsta de 10 ani de pe urma cărora mi-am achiziționat o brățară pe care o am și în ziua de astăzi, căci o consider norocoasă. Nu mă văd făcând altceva și nu cred că pot face altceva. Piesa preferată este o piesă proprie, mai exact o doină ,,Mamă caută-mi norocul”, cu care am obținut toate premiile pe care le am în palmares și în care mă regăsesc în totalitate. Chiar daca am plecat din satul meu, mă întorc cu drag, cu nerăbdare și cu căldură în suflet. Acolo îmi găsesc liniștea și îmi încarc bateriile”, a spus Irina Birou.

loading...
Loading...

Citește și

Din CLUBURILE târgujiene, într-un PUB din Anglia! Cum îşi clădeşte viitorul un ADOLESCENT din Gorj, doar cu CHITARA lui!

În urmă cu un an, a cântat în cluburile din Târgu Jiu. Piese rock şi …

5 comentarii

  1. fata cuminte…… pacat ca tatal are un trecut mizer, numai om nu poate fi numit

  2. nu stiu cine esti…. dar sigur ai avut probleme cu legea de vorbesti asa urat la adresa tatalui acestei fete care este un politist model. Atat de frumos vorbeste fiica sa de el incat vii tu un rahat cu ochi si arunci cu tina.Rusine sa-ti fie!

  3. Politistul Birou e un ordinar de pe vremea cand era la Turceni si acum e la Filiasi. Cat a furat omu asta si cat a luat mita numai el stie…

  4. Irinuca ti s-a cam urcat vedetismul la caput… esti plina de fite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: