Interviu acordat de Costin Crețu: Când și de ce se întoarce Victor Ponta acasă

cretu11

Costin Crețu a abordat, într-un nou interviu acordat ziarului nostru, câteva dintre problemele arzătoare de la nivelul scenei politice actuale din România, precum și situația absolut excepțională cu care se confruntă Grecia.   
Reporter: Ce mai e nou, după părerea ta, în lumea în care trăim?
Costin Crețu: Deşi vechi, e totuşi nou, prin dimensiunea pe care a căpătat-o dezastrul în care urmează să trăim.

Rep: În politica noastră e cam degringoladă.
C.C.: Da, este. Nimic nu este întâmplător. Vinovat de toate cele ce se întâmplă este Victor Ponta. Ne aflăm în faţa unui paradox: Ponta avea toate calităţile pentru a fi putut deveni un mare om de stat, dar le-a ratat pe toate. Aşa se întâmplă când arzi etapele. Probabil că a ajuns prea devreme, prea departe, iar asta te face să crezi că eşti ceea ce nu eşti şi invers, că nu eşti ceea ce eşti.

Rep: Concret?
C.C.: Prima mare greşeală: a contribuit şi el la conflictul cu Antonescu. În formula asta, Antonescu-preşedinte, Ponta-premier, ar fi avut o stabilitate şi o normalitate binefăcătoare. Aşa, până când şi măsurile economice spectaculoase pe care le-a luat sunt bagatelizate. A doua uriaşă greşeală a fost naivitatea cu care a tratat alegerile prezidențiale pe care, în mod firesc, dar totodată anecdotic, le-a pierdut. A treia greşeală a fost pactul de coabitare cu Traian Băsescu, prin care a numit-o în post pe Laura Kovesi. A patra a fost că a izolat “greii” partidului, promovând în funcţii importante, cum este Ministerul Justiţiei, oameni fără disponibilitate la bătălii. Toate aceste greşeli l-au adus într-o situaţie de panică. Firească de altfel, dar, iată, şi explicabilă. Ultima mare greşeală generată de această frică a fost coabitarea cu Iohannis pentru numirea lui MRU la SIE. Pentru mine este evident că premierul s-a operat şi a rămas în Turcia după o prealabilă înţelegere. „Plec, îl numesc pe Oprea (o altă monumentală gafă) premier interimar, iar în perioada asta, Iohannis, împreună cu PNL-ul, să-i satisfacă poftele lui Ungureanu”. Acestea fiind rezolvate, sunt convins că premierul se va întoarce în ţară la sfârşitul acestei săptămâni şi nu peste două, aşa cum a anunţat. Din păcate pentru el, pentru partid şi chiar pentru țară, a ratat toate momentele favorabile în care ar fi putut să iasă la bătaie. Se pare însă că nu e genul, nu are organ pentru o astfel de atitudine. Asta îl face vulnerabil. Animalele politice de la noi din ţară au simţit această slăbiciune a premierului şi-l vor hăitui până când singur va cădea… “prizonier de război”. Întreg partidul este pus în pericol şi, dacă nu se va întâmpla ceva până la următoarele alegeri, PSD-ul va înregistra un procent care va anunţa sfârşitul hegemoniei acestuia. Un procent nu mai mare de 25%.

Rep: Dar degringoladă e în toată lumea, nu numai la noi, şi din punct de vedere economic…
C.C.: Da, este, pentru că Uniunea Europeană culege ce a semănat. Principalul vector al politicii economice a Uniunii încă este austeritatea. Asta, coroborată cu interesele generate de supraproducție în Germania, face ca ţările emergente, printre care se află şi România, să fie ţinute captive doar ca piaţă de consum. Rezultatul îl vedem acum, la greci, unde e evident că o economie nu poate funcţiona, cu atât mai mult să-şi plătească şi datoriile, doar din tăierea pensiilor şi a salariilor. Cazul grecilor este unul cu totul şi cu totul special, care, din păcate, nu-i este operabil şi României.

Rep: De ce?
C.C.: Păi, iată de ce! Poporul grec are o istorie fabuloasă şi se caracterizează, pe scurt vorbind, printr-o personalitate puternică. Aşa se face că premierul grec, Tsipras, i-a pus într-o situaţie stânjenitoare şi alarmantă pe mai marii Europei. Atunci când a decis să se retragă de la negocieri (EL să se retragă), cei din boardul Europei au rămas în offside. Probabil că nici acum nu s-au hotărât ce strategie să aplice, fiindcă ei, obişnuiţi cu atitudini de vasalitate, nu au putut înţelege, pe moment, cum premierul grec „care ne este şi dator, refuza măsurile noastre?”. Iată că da! Le refuză. Şi de abia acum problema Greciei devine o problemă fundamentală a întregii Europe. Şocaţi de atitudinea lui Tsipras, capetele grele ale Europei au anunţat că sunt dispuse să reia negocierile, dar, ce să vezi? Premierul grec nu a fost de acord. Dintr-un asemenea scandal, grecii vor fi singurii care vor avea de câştigat chiar şi în fata infatuatei Germanii. Sunt sigur că nu vor părăsi Uniunea Europeană, dar la fel de sigur sunt că vor obţine maximum de profit, fiindcă Angela Merkel nu-şi permite un asemenea precedent, căci asta ar însemna începutul sfârşitului Europei. Deja sunt reacţii şi din Austria, nemaivorbind despre Anglia, referitoare la eventuala ieşire din Uniune. Sunt mândru de greci şi, din acest motiv, aș putea să cer, cine ştie, poate voi și obţine, cetăţenia acestui popor.

Rep: Și în cazul nostru de ce nu s-ar putea întâmpla la fel?
C.C.: (Râde) Pentru că noi nu suntem greci, iar pe premierul nostru nu-l cheamă Tsipras. România are un electorat caracterizat prin dezbinare, patimă, lipsă de principii, vicii antinaţionale, confuzie, care, evident, nu pot produce decât o clasă politică precum este a noastră. Vezi, pe noi ne caracterizează „Mioriţa”. Ciobanul aşteaptă resemnat moartea. Nu întreprinde nimic. Nici măcar nu are reflexele unei încercări de a-şi salva viaţa. El şade rezemat în ciomag şi se plânge Mioriţei: „… Și de-o fi să mor”. România, în opinia mea, se află în faţa unui pericol iminent, în următorii 3-7 ani, va traversa momente dramatice, atât din punct de vedere economic, cât și demografic şi chiar administrativ. Când nu vom mai satisface interesul ca și consumatori pentru marii producători, cu toată slugărnicia noastră, vom fi abandonați într-un dezastru total. Asta e diferenţa între a negocia în curul gol, cum facem noi, românii, şi a negocia cu ea (personalitatea) sculată, cum o fac grecii.

loading...
Loading...

Citește și

Stadiul implementării proiectului de construire a unui grup energetic nou de 600 MW la Sucursala Electrocentrale Rovinari din cadrul CEO

Andrei Maioreanu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei ne prezintă în interviul de mai jos …

Un comentariu

  1. Dle Cretu,te am citit tarziu dar, ai dreptate inca odata! Si regret…………

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: