Interviu cu Andrei Maioreanu, Secretar de stat în Ministerul Energiei: „Avem resurse, avem un mix echilibrat, vrem să fim furnizor de securitate energetică în regiune”


Secretar de Stat în Ministerul Energiei de fix doi ani, Andrei Petrișor Maioreanu și-a făcut timp și a stat de vorbă cu noi. Ne-a povestit despre ultimul eveniment la care a participat în Podgorica, Muntenegru, dar și despre planurile pe care le are în viitor. Detaliile le citiți în interviul de mai jos.

Reporter: Ați participat, recent, în capitala Republicii Muntenegru, Podgorica, la „Ședința ministerială privind tranziția către energie curată în Balcanii de Vest”. La acest eveniment, delegația Comisiei Europene a fost condusă de Johannes Hahn, comisarul european pentru politici de vecinătate și negocieri de extindere. Dumneavoastră ați reprezentat România, în calitate de țară care deține Președinția Consiliului UE. Ce a însemnat această reuniune și care a fost mesajul României?
Andrei Maioreanu: Nouă state care nu fac parte din UE au înființat, în drumul lor spre integrarea europeană, Comunitatea Energetică. O structură importantă în cooperarea regională în domeniul energiei. Șase dintre actorii care alcătuiesc această structură sunt din Balcanii de Vest, celelalte trei state fiind Ucraina, Georgia și Republica Moldova.
A fost prima reuniune în acest format, iar în calitate de Secretar de stat în Ministerul Energiei, am reprezentat România. Le-am spus colegilor mei că România sprijină activitatea Comunității Energetice și am insistat asupra faptului că îmbunătățirea conectivității și a securității energetice prin dezvoltarea infrastructurii consolidează sistemul energetic european. Energia este un factor strategic în politica regională. Dezvoltarea infrastructurilor energetice are un rol crucial în găsirea soluției potrivite pentru cele trei provocări principale ale acestui timp: securitatea energetică, schimbările climatice și prețul energiei.

Rep.: Se insistă mult pe schimbările climatice în întreaga lume. Uniunea Europeană are ținte ambițioase și vrea multă acțiune…
A.M: Așa este. Dar nevoia urgentă de acțiune și dezvoltarea investițiilor necesare pentru reformarea sectorului energetic și tranziția către o nouă structură trebuie combinate realist cu capacitatea fiecărui stat membru de a realiza acest proces. Trebuie ținut cont de particularitățile fiecărui sistem energetic național și trebuie identificate cele mai corecte abordări. Nu poți să te arunci, cum se spune, cu capul înainte. Avem un sistem energetic stabil în România, iar țintele pe care ni le asumăm ca țară pornesc din această realitate.

Rep. : Ați mai participat la reuniuni internaționale și ați mai vorbit despre rolul României de furnizor de securitate energetică în regiune. Ce înseamnă mai exact acest statut?
A.M.: România este un furnizor de securitate energetică atât în regiune, cât și în Europa și are potențialul de a-și consolida acest rol. Am definit clar acest lucru și în proiectul Strategiei Energetice a României pentru perioada 2019-2030, cu perspectiva anului 2050.
Trebuie să știți că România are un scor al riscului de securitate energetică mai bun decât al vecinilor săi.
România se bucura de un mix energetic echilibrat si diversificat. Beneficiem de importante resurse energetice interne, cum ar fi cărbunele gazele naturale și petrolul. Avem potențial hidroenergetic semnificativ și rezerve de uraniu pentru centralele nucleare. Am investit și am susținut dezvoltarea surselor de energie regenerabilă, cum ar fi vântul, biomasa, energia solară și microhidroenergia. Toate aceste resurse ne ajută să fim competitivi la nivel regional.

Rep.: Toate discursurile europene insistă pe tranziția spre energia curată, spre regenerabile, spre decarbonare. Mai este loc pentru cărbune în viitor?
A.M.: Nu putem avea energie fără cărbune! Sigur, e un trend spre reducerea aportului de energie produsă în termocentralele care funcționează cu cărbune, dar de la buna intenție, până la realizare este un drum foarte lung. Strategia Energetică a României stabilește că cel puțin până în 2040 capacitățile de producție de acest fel își vor menține locul în producția de energie. Sigur, decarbonarea costă, prețul certificatelor de bioxid de carbon este volatil și ridicat și pune probleme companiilor cum este Complexul Energetic Oltenia, dar fără cărbune sistemul energetic național nu poate exista!

Rep.: În ce stadiu se află acum proiectul Strategiei Energetice?
A.M.: Proiectul va deveni Hotărâre de Guvern, conform Legii 123/2012, legea energiei. Am lucrat mult la Strategie, am condus un Grup de Lucru format din specialiști din minister, din companiile energetice, profesori universitari, specialiști din cadrul Academiei Române. În acest moment, proiectul este în proces de avizare internă. Concomitent, după ce am definitivat Studiul de Evaluare Adecvată, suntem în procedură de obținere a avizului de mediu. Nu putem grăbi procedurile legale, dar avem un calendar ferm și ne ținem de el. În mod normal, la jumătatea acestui an România va avea o Strategie Energetică asumată prin Hotărâre de Guvern.

Rep.: Sunteți gorjean, iar județul nostru apare pe harta energetică a României cu două teme mari: CEO și Amenajarea Hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbești…
A.M.: Sunt două teme mari, dar diferite. CEO este și va rămâne un pilon important al producției de energie din România. Sunt sigur că managementul companiei, cu sprijinul Ministerului Energiei, va depăși momentul dificil al costurilor legate de certificatele de bioxid de carbon. Ca să fie limpede, sistemul energetic românesc nu poate fi conceput fără această companie.
Amenajarea de pe Jiu este într-o altă situație. Autorizația de construire a obiectivului energetic a fost anulată în justiție în urma unei acțiuni întreprinse de o serie de ONG-uri care militează pentru conservarea mediului. Obiectivul este al companiei Hidroelectrica, este terminat în proporție de peste 90%, au fost investiți în acesta de peste 180 de milioane de euro. Dar hotărârea definitivă a justiției nu mai poate fi contestată. În această situație, împreună cu Hidroelectrica, am luat-o de la capăt cu recunoașterea avizelor dobândite de-a lungul timpului și urmează solicitarea unei noi autorizații de construire. E un drum lung, procedurile durează, sunt termene legale care trebuie îndeplinite. Oricât mi-aș dori de mult să pornească producția de energie pe Jiu, nu putem acționa până nu sunt epuizate toate etapele procedurale.
Să vă mai spun ceva: din afară, lucrurile pot părea simple, iar eu înțeleg așteptările oamenilor. Este vorba despre o investiție importantă de la noi din județ. Avem un calendar de lucru, credeți-mă, este în atenția mea în fiecare zi, dar trebuie respectat parcursul legal, nu putem sări aceste etape.

Rep.: Tot legat de cărbune, vin sau nu vin chinezii?
A.M.: Grupul termoenergetic de 600 MW de la Rovinari este obiectiv strategic fundamental al Strategiei Energetice a României. Proiectul a început din 2014, atunci a fost declarat câștigător al licitației partenerul chinez China Huadian Group. După o perioadă de stagnare de dinaintea instalării acestui Guvern, am reluat negocierile cu partea chineză și ne apropiem de momentul în care le vom finaliza. M-am întâlnit cu reprezentanții companiei chineze de mai multe ori, am progresat mult, mai sunt doar câteva capitole de închis în acest proces. Sunt optimist!

Rep.: Sunteți membru al PSD, dar sunteți și un profesionist în domeniul energiei. Cum se împacă cele două părți ale vieții dumneavoastră?
A.M.: Sunt energetician, mi-am început cariera după facultate, ca inginer la cariera Roșia. Și am crescut profesional treptat, ca orice alt inginer.
În ceea ce privește politica, am luat decizia de a intra în Partidul Social Democrat pentru că lucrând în politică, lucrezi pentru toți. Așa că am făcut acest pas în 2002. De ce social-democrația? Pentru că unul dintre principiile fundamentale ale stângii moderne este să nu lăsăm pe nimeni în urmă! Social-democrația se întemeiază pe un set de valori în care eu cred: democrație, justiție socială, egalitate de șanse. Spre deosebire de dreapta, pentru care maximizarea profitului este fundamentală, social-democrația pune în centrul său omul. Atât, e foarte simplu!

Rep.: Cum comentați ca om politic gestul președintelui Klaus Iohannis de a sesiza Curtea Constituțională cu privire la Legea bugetului?
A.M.: Eu cred că președintele este deja în campania electorală pentru al doilea mandat. Domnia sa consideră PSD-ul principalul său adversar, iar în această situație blochează orice are amprenta noastră: numiri de miniștri, legi. Acum e rândul Legii bugetului de stat, deși nici un președinte nu a mai recurs vreodată la un astfel de gest.
Partea cea mai tristă a acestui mod de acțiune a președintelui este că blochează funcționarea României. Bugetul țării pentru acest an pleacă de la o valoare-record a PIB-ului – peste 1000 de miliarde de lei. Domenii importante, cum sunt sănătatea și educația sau investițiile, au primit alocări bugetare-record. Prin blocarea executării bugetului, președintele întârzie practic toate măsurile Programului de guvernare: creșterea punctului de pensie, creșterea alocațiilor copiilor, dotarea spitalelor și a școlilor, accesarea fondurilor europene și dezvoltarea economică a comunităților locale. Nu e normal și, mai ales, nu este corect față de poporul care te-a investit în funcție. Sper ca CCR să respingă sesizarea președintelui.

Rep.: Cum va arăta lista PSD pentru europarlamentare? Nu v-ar tenta să candidați?
A.M.: Veți găsi pe listă nume valoroase ale partidului nostru. În ceea ce mă privește, eu am o responsabilitate clară la Ministerul Energiei. Vreau să o duc până la capăt!

A consemnat Alina Scăunașu

loading...
Loading...

Citește și

Stadiul implementării proiectului de construire a unui grup energetic nou de 600 MW la Sucursala Electrocentrale Rovinari din cadrul CEO

Andrei Maioreanu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei ne prezintă în interviul de mai jos …

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: