INTERVIU UIMITOR cu Tudorița Negru, solistă balet a Ansamblului Doina Gorjului din Târgu Jiu!


Pe Tudorița Negru am văzut-o prima dată pe scenă în urmă cu câțiva ani în cadrul unui festival la care participa și Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului” din Târgu Jiu. M-a cucerit cu grația și talentul său atunci când a dansat vals în cadrul unei piese de teatru jucată de actorii Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”. Este o dansatoare și un om minunat, cu o experiență de aproape 25 de ani în lumea dansului. Tudorița Negru ne povestește în acest interviu despre experiențele ei uimitoare, atât în fața scenei cât și în spatele ei.

Reporter: Unde ați copilărit și care au fost cele mai frumoase momente de care vă aduceți aminte?
Tudorița Negru: Provin dintr-o familie numeroasă, suntem opt frați iar eu sunt mezina familiei. Sunt născută în comuna Bustuchin, iar o mică parte din copilăria mea am petrecut-o acolo, alături de părinții mei. Spun doar o mică parte deoarece mama mea a suferit o intervenție chirurgicală destul de grea, pe când eu aveam doar puțin peste trei ani, iar sora mea cea mai mare fiind căsătorită m-a luat la ea, la București. Sunt multe momente frumoase legate de copilăria mea și de care îmi amintesc cu drag, însă timpul petrecut alături de părinții mei a fost cel mai frumos și special.

R: Unde ați urmat liceul și facultatea, cum a fost acea perioadă?
T.N.: Liceul l-am absolvit în Târgu Jiu, fostul Liceu Industrial nr.4 actualmente Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, profil electrotehnic. Imediat după examenul de bacalaureat, m-am angajat și, uite așa, „mi-am luat viața în piept” cum se spune, la noi în popor. Din păcate, nu am urmat o facultate. M-am grăbit să mă căsătoresc!… Au urmat responsabilitățile familiare, copiii…și, așa am reușit să ratez facultatea. Aș putea spune că este unul dintre regretele vieții mele. Perioada anilor de liceu, pentru mine, a fost cea mai frumoasă perioadă din adolescența mea! Am fost o adolescentă destul de cuminte și am savurat din plin toate momentele frumoase din viața de licean.

R: Ce vă doreați să deveniți când erați copil?
T.N.: Copil fiind îmi doream să devin bucătar. Îmi plăcea foarte mult să stau în bucătărie alături de mama mea sau surorile mai mari și „găteam” împreună cu ele. Mama, săraca, Dumnezeu s-o odihnească, îmi spunea că trebuie să fiu o bună gospodină când voi avea soț și copii.

R: Care este mâncarea dumneavoastră preferată?
T.N.: Oh, mâncarea preferată? ( râde) Poate, mâncărurile preferate! Recunosc, sunt o „mâncăcioasă”. Ador bucătăria tradițională și îmi place mâncarea noastră, așa cum spunem noi, „ca la mama acasă”.

R: Acum, gătiți? Ce fel de mâncăruri vă place să preparați?
T.N.: Sigur că gătesc… ce-i drept, acum, în ultimul timp, mai rar! Știu să fac și prăjituri, inclusiv mult râvnitul cozonac. Gătesc aproape orice, doar să fiu motivată! Adică, cineva sa-mi spună că-și dorește un anumit fel de mâncare și gatesc cu mare drag, pentru că iubesc bucătăria.

R: Ce hobby-uri aveți?
T.N.: Hobby-uri! Sportul, dansul, gătitul. Eram un copil extrem de energic și, plăcându-mi foarte mult sportul, m-am apucat de atletism, practicându-l câțiva ani, însă mama mea nu era de acord și nu mi-a mai dat voie sa continui. Mi-aduc aminte când domnul antrenor de atletism a vrut să poarte o discuție cu ea, să o convingă să mă lase să fac atletism, mama mea a răspuns: „Lasă, tovarășe, că atunci când s-o mărita, omu’ ăla n-o întreabă dacă știe să alerge, o întreabă dacă știe să facă mâncare”. Acum sună amuzant dar la momentul acela m-a făcut să sufăr enorm. Ar mai fi câteva hobby-uri, dar vi le-am enumerat pe cele mai importante, cele care îmi înfrumusețează viața de zi cu zi.

R: Ce înseamnă pentru dumneavoastră dansul?
T.N.: Dansul… pentru mine a început ca un hobby dar, Dumnezeu a făcut posibil ca în timp să-mi devina profesie și, mă consider binecuvântată să-l practic la nivel profesionist de 25 de ani. Dansul este sãnãtate, echilibru, grație, elegantã, bunã dispozitie, este cel mai bun psihoterapeut. Dupa copiii mei, dansul este totul pentru mine! Iubesc dansul cu toata ființa mea și, recunosc cã, în cele mai grele momente ale vieții mi-a fost cel mai bun prieten. Altfel spus, mi-a făcut și îmi face viața frumoasă, o viață pe care ador sa o traiesc !

R: Ce îi sfătuiți pe tinerii care își doresc o carieră în domeniul artistic ?
T.N.: Anul acesta, în luna iunie, se împlinesc 25 de ani de când activez în domeniul artistic, ca dansator profesionist. Şi, o spun cu demnitate şi mândrie. Prin natura profesiei mele am întâlnit tineri care îşi doresc să îmbrăţişeze o carieră artistică în acest domeniu iar, din discuţiile purtate cu mulţi dintre ei, am fost plăcut surprinsă să constat că sunt interesaţi să se întoarcă la tradiţii, la ceea ce ne reprezintă că naţie. Unii dintre ei vin cu un bagaj de cunoştinţe primite de la bunici, alţii îşi doresc să înveţe. Spun asta, în cunoştinţă de cauză fiind, deoarece de aproximativ un an şi jumătate sunt instructor de dans popular pentru o grupă de elevi la Şcoală din Leleşti, Gorj. Încerc să îi îndrum şi să le îmbogăţesc cunoştinţele în domeniu, pe care îl cunosc, cu tot ceea ce am acumulat eu de-a lungul carierei mele şi, o fac cu drag şi cu pasiune. Încă de la început, ei trebuie să ştie că arta cere sacrificii, că este nevoie de multă seriozitate, perseverență dar mai ales dragoste pentru ceea ce îşi doresc să facă. Trebuie să ştie şi să preţuiască portul popular, care este cel mai frumos strai de sărbătoare şi care este incontestabil unul dintre cele mai importante elemente culturale şi istorice pe care le deţine acest popor. Să înveţe să-l poarte cu mândrie şi cu demnitate! Să nu uite că în spatele zâmbetului şi a eleganţei de pe scenă se ascunde o muncă titanică.

R: Dacă ar fi să vă alegeți o altă meserie, care ar fi aceea?
T.N.: Dacă ar fi să aleg o altă meserie? Nu ştiu… Mi-ar plăcea domeniul cosmetic sau mi-ar plăcea să fiu poate…”florăreasă”! Iubesc foarte mult florile şi îmi place să fiu în preajma lor.

R: Din toate orașele pe care le-ați vizitat, care v-a plăcut cel mai tare și de ce?
T.N.: Într-adevăr am vizitat foarte multe oraşe frumoase, atât în ţară cât şi peste hotare, dar mi-ar fi greu să le enumăr. Fiecare are frumuseţea lui. Şi, poate o să te surprind dar, cu bune şi cu rele, îmi place foarte mult oraşul nostru! Târgu Jiul nostru drag, este un oraş micuţ dar încărcat de istorie şi de cultură. Este de ajuns să spunem „Brâncuşi” ca să fim mândri de frumuseţea oraşului nostru, oraşul Coloanei fără sfârşit.

R: Care a fost primul dumneavoastră job?
T.N.: Primul meu job a fost acela de electrician şi, în care, cu amuzament o spun, nu m-am regăsit. Din fericire pentru mine nu am lucrat decât un an, după aceea am intrat în maternitate cu primul copil iar când am revenit la muncă după scurt timp mi-a fost restructurat postul. La vremea aceea, am perceput acea restructurare ca fiind „o tragedie” dar, cum orice rău are şi un bine, Dumnezeu mi-a croit drum acolo, unde hobby-ul meu avea să-mi devină profesie şi anume, la Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”.

R: Cum vă petreceți timpul liber?
T.N.: Legat de timpul liber trebuie să spun că, nu-mi rămâne foarte mult dar, acela puţin care este profit de el în mod plăcut, adică, făcând sport, ieşiri cu prietenii, citind, îngrijindu-mi florile şi bineînţeles, odihnindu-mă.

R: Cum v-ați cunoscut soțul? De cât timp sunteți căsătoriți?
T.N.: Mda… Este unul din capitolele vieţii mele despre care nu-mi place să vorbesc. Nu pentru că aş avea oarece frustrări ci… pur şi simplu. Am înţeles că, în viaţă, nu le poţi avea pe toate şi că trebuie să trăim aşa cum ne este predestinat.

R: Aveți copii? Își doresc să vă calce pe urme?
T.N.: Eeeiii! Iată! Despre capitolul acesta îmi place să vorbesc cu mândrie. Da! Am doi copii… de fapt acum sunt doi bărbaţi şi, de care sunt atât de mândră încât nu-mi găsesc cuvintele. I-am crescut mai mult singură şi, am crescut şi eu odată cu ei, fiind o mămică foarte tânără. Sigur că nu a fost uşor, însă a meritat tot efortul. Atunci când am avut nevoie, m-au ajutat oamenii dragi din jurul meu. Se spune că Dumnezeu lucrează prin oameni şi pe mine m-a binecuvântat cu mulţi oameni buni în preajma mea. Astăzi mă bucur de doi bărbaţi frumoşi, ca doi stejari la umbra cărora eu urmează să-mi petrec restul anilor, să mă bucur de roadele lor, să-mi hrănesc sufletul de mamă cu fericire din fericirea lor. Ei sunt cea mai frumoasă realizare a vieţii mele şi, mă repet dar, sunt extrem de mândră! În privinţa profesiei, nu mi-au călcat pe urme. Mi-aş fi dorit dar, încă de mici, le-am lăsat libertatea de a alege ei singuri ce profesie vor să urmeze. Au ales domenii diferite în care ei se regăsesc. Am avut şi am toată încrederea în deciziile lor şi nu am căutat niciodată să-i influenţez, cel mult mi-am spus părerea.

R: Cum va mențineți așa frumoasă, care este secretul?
T.N.: Nu m-am considerat niciodată o femeie frumoasă, fizic vorbind. Sigur, nu pot fi ipocrită! Mulţumită Lui Dumnezeu şi părinţilor mei sunt o femeie normală, cu calităţi dar şi cu defecte. Cel mai important este că sunt sănătoasă. Consider că adevărata frumuseţe vine de acolo, din interiorul nostru. Tot ce ţine de exterior poate fi prelucrat, însă, ce vine din fiinţa noastră interioară se revărsă şi asupra fizicului. Secretul meu, dacă îl pot numi aşa, este că fac multă mişcare fizică. Nu am fost niciodată fumătoare şi poate că şi asta mă ajută. Încerc pe zi ce trece să devin un om mai bun, mai atentă cu mine, că deh, anii trec iar noi trecem odată cu ei şi, rămânem doar cu frumuseţea interioară… Nu?!!?

R: Urmați vreo dietă pentru a vă menține condiția fizică?
T.N. : Nu urmez nicio dietă în mod special. Doar că am renunţat la masa de seară. Altfel, merg foarte mult pe jos, nu am maşina şi, cum vreau să iau doar partea bună a lucrurilor, pentru mine este un avantaj. Un alt avantaj este însăşi job-ul meu. Zilnic antrenamentele la sala de repetiţii mă ajută să fiu mereu în formă fizică şi nu numai, inclusiv starea psihică care este cea mai importantă, de acolo putem controla absolut tot ce ţine de noi.

A consemnat Alina Scăunașu

loading...
Loading...

Citește și

Zone de agrement și stații de reîncărcare pentru vehiculele electrice, amenajate la Târgu Jiu

În curând, cartierul Narciselor din Târgu Jiu va fi amenajat cu zone de agreement. Acestea …

3 comentarii

  1. Felicitari,fina mea!

  2. Eleonora Chivu

    Felicitari, frumoasa si distinsa doamna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: