sâmbătă , 19 octombrie 2019 - 1:24

Investiția de apă de la Craiova cadastrează GRATUIT peste o mie de proprietăți din Gorj


Compania de Apă „Oltenia” a scos la licitaţie măsurarea şi întocmirea documentaţiilor tehnice, cadastrale pentru intabularea şi dezmembrarea terenurilor pe care se construi aducţiunea de apă Craiova-Izvarna Fir II, serviciu pentru care alocă peste 463.000 lei. Potrivit anunţului postat în SEAP, ofertele se pot depune până la 22 ianuarie, iar cadastrarea terenurilor, care se află pe raza a nouă unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Gorj şi a şapte din Dolj, trebuie realizată într-un an de zile.

Aducţiunea de apă Craiova – Izvarna II va fi realizată în cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Dolj, în perioada 2014-2020” şi, potrivit datelor Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, peste 3.000 de proprietari de terenuri din Gorj şi Dolj vor fi expropriaţi, suma pentru aceste exproprieri fiind estimată la 180 milioane euro.
Traseul aducţiunii va traversa nouă unităţi administrativ-teritoriale în judeţul Gorj (Tismana, Godineşti, Câlnic, Teleşti, Rovinari, Bâlteni, Plopşoru, Brăneşti şi Ţânţăreni) şi şapte în Dolj (Filiaşi, Brădeşti, Coţofenii din Faţă, Almăj, Işalniţa, Şimnicu de Sus şi Craiova).
Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a declarat în cadrul şedinţei din decembrie 2017, că sumele pentru exproprieri vor fi achitate iniţial din bugetul instituţiei, urmând să fie ulterior recuperare din fonduri europene, pentru că activitatea este eligibilă.

Mare responsabilitate în Gorj

„Va fi un drum foarte greu pentru că e un proiect care se derulează şi în judeţul Gorj, iar probleme au fost şi atunci când s-a făcut primul fir, dar, acum, cu toate proprietăţile, vom avea o mare responsabilitate, dar toţi ne dorim ca în Craiova să vină apă de calitate, să vină apă în condiţii foarte bune, pentru că altminteri, puteam s-o dăm pe apa sâmbetei, cum se spune, şi să luăm apă din nou din Jiu sau, eventual, din Dunăre, dar nu era acelaşi lucru. Se va crea un fond special din care cei care sunt expropriaţi vor fi despăgubiţi, iar aceşti bani îi vom pune noi într-o primă instanţă, prin intermediul Companiei de Apă, şi vor fi recuperaţi din fondurile europene. Valoarea fondului se va ridica probabil la circa 4 milioane de euro, cel puţin asta arată calculele iniţiale”, a spus Prioteasa.
În cadrul şedinţei CJ Dolj din decembrie a fost aprobată documentaţia tehnico-economică, faza de studiu de fezabilitate, aferentă coridorului de expropriere. Potrivit hotărârii CJ Dolj, peste 174 de hectare de teren vor fi expropriate pentru cauză de utilitate publică numai în judeţul Dolj, din care 35 de ha sunt în intravilanul domeniului privat, 124 în extravilanul domeniului privat, iar 14 ha sunt terenuri cu destinaţie specială (domeniu public).

5 decenii vechime

Preşedintele CA al Companiei de Apă „Oltenia”, Aurel Dincă, a precizat că aducţiunea Izvarna existentă are o vechime de 50 de ani, motiv pentru care există foarte multe probleme generate de avarii. „Ea are o durată normală de viaţă de 25 de ani, a fost dată în folosinţă în 1967, drept pentru care se impune o nouă aducţiune. Firul Izvarna II are o valoare estimată la 180 de milioane de euro numai partea de expropriere, pentru că se va pune problema de expropriere de utilitate publică pe două judeţe, Dolj şi Gorj. Din această aducţiune va fi alimentată atât Craiova, cât şi UAT-urile care se află pe traseul din Gorj”, a spus Dincă. Valoarea proiectului este de circa 438 de milioane de euro.

loading...
Loading...

Citește și

GOSPODAR CA MINE NU-I! | Primarul Coiculescu de la Arcani a muncit o viață pentru un salon de vânătoare! Casa în care locuiește a primit-o moștenire

Aristică Coiculescu, primarul de Arcani, liberal dar cu dragoste mărturisită pentru PSD, trăiește modest, asta …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
error: